FOTO Chinezii ameninta afacerile "regilor asfaltului" si ale "baietilor destepti" din energie. Vezi ce pot face

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 13:25
4909 citiri
FOTO Chinezii ameninta afacerile "regilor asfaltului" si ale "baietilor destepti" din energie. Vezi ce pot face
Premierul chinez Li Keqiang

Seful Guvernului celei de-a doua puteri a lumii a ajuns, astazi, la Bucuresti, pentru a participa la Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est. Evenimentul este privit cu sperante de autoritatile romane, avand in vedere apetitul chinezilor pentru investitii in infrastructura, energie si agricultura, dar si cu ingrijorare de Bruxelles, din cauza relatiilor comerciale tensionate cu Beijingul.

Delegatia economica a liderului chinez este impresionanta, atat la nivelul dimensiunii sale, numarand 300 de reprezentanti ai mediului de afaceri chinez, cat si ca forta investitionala.

Cum pot strica apele pe piata baietilor destepti

Chinezii s-au aratat interesati mai ales de investitii in domeniul energetic, Guvernul roman urmand sa prezinte, in cadrul acestei vizite, proiecte realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, investitie care se ridica la 6,5 miliarde de euro. Discutii cu China, pe marginea acestui proiect au existat si in trecut, insa reglementarile europene au impiedicat pana acum concretizarea unui acord.

De asemenea, chinezii mai sunt interesati de hidrocentrala Tarnita. Proiectul este unul strategic pentru sector, avand in vedere nevoia de echilibrare a sectorului energetic national, constructia avand rolul sa stocheze energia produsa noaptea de reactoarele de la Cernavoda, prin "urcarea" apei in baraj si producand energie ziua prin uzinarea acesteia, cand consumul de electricitate este mai mare.

Si proiectul centralei de la Rovinari de 500 MW se afla pe lista scurta a posibilelor investitii chineze in Romania. Pentru termocentrala Mintiasunt prevazute lucrari de reabilitare a unui grup si modernizarea unor instalatii de desulfurare la alte doua. Bineinteles, se cauta finantatori la Rasarit.

Le-ar putea sufla contractele regilor asfaltului

Chinezii s-au aratat interesati de Autostrada Transilvania, aflata pana acum pe mana americanilor de la Bechtel. Ei ar putea construi cei 100 de km dintre Suplacu de Barcau si Gilau, potrivit lui Dan Sova, ministrul delegat pentru Infrastructura.

Totusi, prima participare a unei companii chineze la o licitatie romaneasca a fost un esec, dupa ce cea mai mare companie de constructii din China s-a retras de la licitatia privind autostrada Comarnic-Brasov, proiect in valoare de 1,2 miliarde de euro.

La ei acasa insa, chinezii proiectasera si executasera mai mult de 8.000 de kilometri de sosea de mare viteza.

Pe langa drumuri, chinezii sunt interesati si de reluarea lucrarilor la canalul de irigatii Siret-Baragan, care se ridica la 2,6 miliarde de euro sau de construirea unei magistrale de metrou care sa lege Bragadiru de Voluntari.

Potrivit ministrului Dan Sova, trei mari firme, China Dalian Holding, China Civil Engineering Construction Corporation si Huawei Corporation sunt interesate sa dezvolte proiecte majore in domeniul infrastructurii rutiere, feroviare si IT&C.

Lucrari impresionante "made in China"

Infrastructura i-a ferit pe chinezi de criza. In timp ce Europa si SUA frematau din cauza blocajelor financiare, chinezii s-au pus pe facut drumuri, poduri si alte cai de acces, urmand literalmente zicala locala: "Daca vrei sa fii bogat, prima data trebuie sa construiesti drumul".

Asa se face ca, intr-un singur an, China a construit cel mai lung pod peste apa, cel mai lung gazoduct si o autostrada care lasa pe oricine altcineva in urma - la propriu. Iata cateva dintre superlativele cu care se vor putea lauda, in curand, chinezii:

Podul Wuhan Tianxingzhou peste Yangtze

Va combina cai rutiere si ferate.

Cost: 1,7 miliarde de euro.

Gara Wuhan

Va facilita mersul celor mai rapide trenuri, care circula cu 217 mile/ora.

Centrala nucleara Qinshan

Va avea cele mai multe reactoare nucleare din lume.

Cost: 2,2 miliarde de dolari.

Barajul Xilodu

Va fi al treilea baraj din lume ca inaltime si va fi a doua centrala hidroelectrica a tarii dupa marime.

Cost: 6,76 miliarde de dolari.

#vizita premier chinez Romania, #investitii china, #China Romania , #China