Rata somajului in zona euro a scazut usor in luna iulie, pana la 10,9%, de la 11,1% in luna iunie, fiind pentru prima data dupa luna februarie 2012 cand rata somajului in cele 18 state care utilizeaza moneda unica a scazut sub pragul de 11%, arata datele publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In Uniunea Europeana rata somajului a scazut usor de la 9,6% in luna iunie 2015 pana la 9,5% in luna iulie 2015, transmite AFP. In randul statelor membre, cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in Grecia (25% in luna mai 2015) si Spania (22,2%).
La polul opus se situeaza Germania, cu o rata a somajului de 4,7%, alaturi de Cehia si Malta, ambele cu o rata a somajului de 5,1%. Romania se situeaza sub media din UE, cu o rata a somajului de 6,8%, Belgia si ...citeste mai departe despre "Zona euro: Somajul a revenit sub pragul de 11% - premiera in ultimii ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 19:38
Comisia Europeana a alocat Romaniei aproximativ 100 de milioane de euro in cadrul Youth Employment Initiative in vederea combaterii somajului in randul tinerilor, potrivit unui comunicat al CE.
Youth Employment Initiative este un program in valoare de 3 miliarde de euro, alocate tarilor cu regiuni in care peste 25% dintre tineri nu au un loc de munca sau nu sunt incadrati in sistemul de invatamant.
La randul sau, Romania trebuie sa aloce din Fondul Social European cel putin aceeasi suma pentru a reduce somajul in randul tinerilor.
Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Malta si Olanda nu vor primi bani in cadrul acestui program.
Totodata, CE a stabilit ca Romania trebuie sa aloce pentru Fondul Social European cel putin 30,8% (4,77 miliarde de euro) din fondurile de coeziune, in exercitiul bugetar 2014-2020.
Banii din cadrul Fondului Social European sunt alocati pentru programe dedicate cresterii gradului de ocupare in statele membre.
Romania, extrem de afectata de somajul in randul tinerilor
Romania este extrem de afectata de somajul existent in randul tinerilor si consider ca nu este suficient doar sa spunem ca trebuie sa cream locuri de munca, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, premierul Victor Ponta.
"In 2012, am mers la Bruxelles la o intalnire politica si am fost pus sa semnez ceva legat de garantia pentru tineri. Nu mi-am inchipuit ca in 2014 voi fi aici pentru a semna un astfel de program. Sase miliarde de... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 17:31
Romania este extrem de afectata de somajul existent in randul tinerilor si consider ca nu este suficient doar sa spunem ca trebuie sa cream locuri de munca, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, premierul Victor Ponta.
'In 2012, am mers la Bruxelles la o intalnire politica si am fost pus sa semnez ceva legat de garantia pentru tineri. Nu mi-am inchipuit ca in 2014 voi fi aici pentru a semna un astfel de program. Sase miliarde de euro sunt alocati pentru tineri la nivel european. Poate suna mult, dar nu este. Romania este extrem de afectata de acest lucru (somajul in randul tinerilor, n.r.) si ne putem compara cu cei care au piata muncii mai grea decat la noi (...) Doar sa spunem ca trebuie sa facem locuri de munca pentru tineri, nu este suficient.
Cred ca, in mod sigur, este una dintre cele mai importante provocari pentru noi si Europa in anii care urmeaza pentru ca altfel vom avea o generatie pierduta. Este nevoie de resurse financiare. In 2012, singura persoana inconstienta care spunea ca deblocam POSDRU era domnul ministrul Teodorovici', a afirmat Ponta.
Problemele de pe piata muncii trebuie rezolvate
Potrivit prim-ministrului, pe piata muncii inca sunt probleme ce trebuie rezolvate si care provin din anii anteriori.
'Si acum inca sunt probleme care vin din urma, din 2009, 2010, 2011. Important este cum ne pregatim pentru alocarea financiara 2014-2020. Sunt foarte putini bani alocati pentru acest lucru (crearea de locuri de munca pentru... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 11:29
Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,1%, pentru luna decembrie 2013, aflandu-se in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara si in crestere cu 0,4 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna decembrie 2012, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica /INS/.
Numarul somerilor (in varsta de 15 - 74 ani) estimat pentru luna decembrie 2013 a fost de 719.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta, cand s-au inregistrat 740.000 de persoane, si in crestere fata de aceeasi luna din anul 2012, cand s-au raportat 671.000 de persoane.
Pe sexe, rata somajului in randul barbatilor o depaseste cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile fiind 7,7% si, respectiv, 6,4%.
Rata somajului pentru persoanele adulte, estimata la 5,7%
Pentru persoanele adulte (25 - 74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,7% in luna decembrie 2013 (6,2% in cazul barbatilor si 5% in cel al femeilor).
Numarul somerilor in varsta de 25 - 74 ani reprezinta 73,2% din numarul total al somerilor estimat pentru luna decembrie 2013.
Datele INS se refera la somajul calculat conform conform definitiei internationale a Biroului International al Muncii (BIM). Somerii, conform definitiei BIM, sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca; sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; s-au aflat in cautare activa a unui... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 10:45
Sudul Europei risca sa piara o intreaga generatie din cauza somajului cronic, un motiv special de ingrijorare fiind somajul extrem de ridicat in randul tinerilor, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim, la Forumul Economic Mondial de la Davos, relateaza CNBC.
"Printre cele mai mari motive de ingrijorare este somajul extrem de ridicat in randul tinerilor, intrucat are implicatii nu doar pe termen scurt, ci si pe termen mediu si lung", a spus Jim Yong Kim, citat de CNBC.
Seful BM a aratat ca in unele tari se poate vorbi despre generatii pierdute.
"Este de neconceput ca vom pierde o intreaga generatie in unele tari din sudul Europei", a spus Jim Yong Kim.
Comentariile sale au venit dupa ce Enda Kenny, premierul Irlandei, a declarat ca somajul care afecteaza tinerii este cea mai mare criza din UE.
Organizatia Internationala a Muncii a publicat luni un raport in care se arata ca circa 74,5 milioane de tineri cu varste de 15-24 de ani erau someri in 2013, la nivel mondial.
Numarul somerilor este cu 1 milion de persoane mai mare decat in 2012 si aduce rata somajului in randul tinerilor la 13,1%, la nivel global.
Directorul general al Organizatiei Internationale a Muncii, Guy Ryder, a declarat la Davos ca "gorila din salonul de la Davos" este piata muncii, sau mai degraba lipsa locurilor de munca la nivel mondial.
Kim a spus ca liderii mondiali pot invata din modelul elvetian, in care numai 25% dintre tineri merg la colegii, iar restul... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 09:15
Asteptarile romanilor in ceea ce priveste redresarea economica in acest an, dorinta de cumparare si veniturile sunt in crestere, fata de anul 2012, dar evolutia somajului este privita cu mai mult pesimism, potrivit indicatorilor GfK.
Anul 2013 marcheaza un nou record pozitiv in ceea ce priveste cota de incredere in randul romanilor de la declansarea crizei economice pana in prezent, indicele general masurat de Barometrul de incredere a consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana atingand o medie anuala de -35, se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare.
"Increderea populatiei va continua sa creasca, ca urmare a promisiunilor din campaniile electorale la care romanii vor fi intens expusi anul aceasta, fapt observat si in anii anteriori in care au fost alegeri. De fiecare data in aceste perioade, nivelul de incredere a atins cote mai inalte decat media", a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.
Situatia se imbunatateste fata de finele anului trecut
Aproape 40% dintre romani spuneau luna trecuta ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce 13% dintre locuitori credeau ca aceasta este mai buna. Situatia cunoaste o imbunatatire fata de finele anului trecut, cand peste jumatate din populatie isi vedea finantele personale deficitare comparativ cu 2012.
In privinta perspectivelor financiare, doar 32% au spus de-a lungul anului 2013 ca acestea se vor inrautati, cea mai buna... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 16:36
Piata muncii din Romania a avut un trend ascendent, pe parcursul primelor sase luni ale anului, potrivit datelor Ministerului Muncii.
Astfel, in semestrul I din 2012, salariul mediu a inregistrat o crestere, in timp ce numarul somerilor a scazut pe toata perioada, iar numarul locurilor de munca a avut fluctuatii.
Luna aprilie a fost varful perioadei in acest domeniu, asa cum arata indicii luati in calcul de Ziare.com.
Salariul mediu
Salariul mediu lunar a inregistrat un avans de 5,47%, de la 1.467 de lei, cat era in ianuarie, la 1.552 lei, in a sasea luna a anului.
Varful perioadei este reprezentat de luna aprilie, cand romanii au primit cei mai multi bani odata cu primele de Paste, salariul mediu in aceasta luna fiind de 1.553 lei.
Numarul somerilor
Numarul somerilor a scazut in fiecare luna din 2012. Astfel, daca la inceputul anului erau 473.569 de romani fara loc de munca, in iunie, numarul lor a scazut pana la 404.114. De remarcat este situatia din aprilie, cand a avut loc cel mai mare declin al acestui indice, de 6,73%.
De asemenea, si rata somajului a scazut in aceasta perioada, de la 5,3%, in ianuarie, la 4,5% in iunie.
Citeste mai multe despre Piata muncii din Romania lui 2012 - Ce salarii si cati someri avem pe Ziare.com. mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:15
Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,4%, in luna aprilie 2012, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara si in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna aprilie 2011, potrivit INS.
Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna aprilie din anul curent este de 720.000 de persoane, in crestere fata de luna precedenta (716.000), dar in scadere fata de aceeasi luna din anul precedent (750.000).
Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 8% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,6% in cazul celor de sex feminin.
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,9% pentru luna aprilie 2012 (6,5% in cazul barbatilor si 5,1% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 72,7% din numarul total al somerilor estimat pentru luna aprilie 2012.
Rata somajului din zona euro s-a mentinut la 11% in aprilie
Rata somajului din zona euro, corectata de variatiile sezoniere, a ramas in aprilie la acelasi nivel ca in luna precedenta, de 11%, in timp ce in aceeasi luna din 2011 se inregistra o rata a somajului de 9,9%, arata datele publicate vineri de Eurostat.
Pe ansamblul blocului comunitar, rata somajului din aprilie a fost de 10,3%, fata de 10,2% in martie. In aceeasi perioada a anului precedent, rata somajului in UE atingea 9,5%.
Dintre statele... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 12:44
Cu doar noua luni in urma, presedintele Traian Basescu promitea romanilor ca la mijlocul anului 2012 acestia vor simti cresterea economica "in buzunare", fiindca tara este stabilizata.
"Suntem aici, stabilizati, reluam cresterea economica. Probabil in 2012, la mijlocul anului, va incepe sa se simta cresterea economica si pentru fiecare salariat, in puterea de cumparare", spunea increzator presedintele cu un an in urma in cadrul unei emisiuni televizate.
La nici un an dupa declaratia lui Traian Basescu, seful Guvernului a iesit la inspectie pe autostrada si a declarat ferm ca nici anul acesta romanii nu vor simti cresterea economica in buzunare fiindca Romania trebuie sa-si regaseasca stabilitatea.
Analistul financiar, Daniel Daianu considera ca romanilor nu li se poate asigura un trai mai bun, indiferent cine ar veni la putere. Cu toate acestea, analistul spune ca autoritatile pot face un singur lucru: sa arate populatiei ca se lupta cu risipa.
"Daca nu le dai nimic oamenilor si doar distribui saracia, trebuie macar sa le acorzi respect. Chiar daca nu mai exista resurse si bani la buget, oamenii trebuie sa vada ca banul public este economisit", a declarat Daniel Daianu pentru Business24.
Anul 2012 este vazut ca un an greu, in care problemele din extern vor pune presiune asupra cresterii economice a Romaniei.
Iata cateva motive pentru care nici anul 2012 nu va aduce prosperitate romanilor:
Preturile carburantilor au "explodat"
De la inceputul anului... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 23:00