Iubire ca intre pistolari: Imperiul Glock detoneaza public

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 08:25
3582 citiri
Iubire ca intre pistolari: Imperiul Glock detoneaza public
Sursa foto: Fotostudio Semrad/Glock Family

La trei ani dupa scandalul declansat de Gaston Glock Senior prin divortul de sotia sa, Helga, si renegarea celor trei copii - Brigitte, Gaston Jr si Robert - povestea imperiului celui mai de succes armurier al secolului XX revine pe tapet.

Un recent interviu acordat de familia renegata a omului care a revolutionat istoria pistolului modern arata dedesubturi ale imperiului de armament Glock, mai explozive decat incarcatura unui cartus.

Duelul din familia de pistolari vienezi lasa sa se intrevada un plan destul de indraznet pus la cale de catre capul familiei Gaston Glock, iesit la rampa cu o noua sotie, mai tanara cu jumatate de veac decat el. Pentru cei patru membri ai familiei Glock, izgonirea din pozitiile cheie detinute in firma, abandonul si substraturile financiare ale afacerilor derulate de Glock Sr. au venit ca un soc, dupa cum povestesc ei in primul interviu acordat din 2011 si pana acum si aparut in publicatia Businessweek.

Reculul despartirii

2011 a fost cel mai greu an din viata Helgai Glock, desi, dupa perioada anilor '60, cand avea o slujba full-time, trei copii de crescut si un sot care pretindea sa fie servit zilnic cu pranzul si cina aburinde, nu credea ca mai poate spune acest lucru.

Gaston Glock a luat atunci decizia de a-si lega viata de cea a asistentei care il ingrijea pe octogenarul fondator al imperiului Glock, trantind vestea in fata sotiei si a copiilor si amenintandu-i pe acestia cu dezmostenirea.

In 2010, inregistrasera deja o usa trantita in nas la sediul companiei atunci cand capul familiei a decis excluderea lor din firma. In schimbul gestului sau, Gaston Glock le-a cerut membrilor familiei "apreciere, intelegere si respectul cuvenit pe care il merita un tata". Numai ca cei trei copii ai familiei Glock sunt satui sa plateasca pretul obedientei in fata unui personaj care nu s-a aratat niciodata prea afectuos cu ei, iar acum ameninta sa ii lase si fara averea cladita inclusiv cu sprijinul lor.

"Compania a fost creata si dezvoltata exact pentru ei, pentru generatia viitoare", sustine Helga Glock, care afirma ca recent a descoperit ca fostul ei sot a scos in afara granitelor tarii sute de milioane de dolari si a deposedat-o de o importanta cota de actiuni in cadrul companiei.

Cu premeditare

De altfel, datele privind afacerile derulate de Glock sr. in anumite paradisuri fiscale, Luxemburg sau Panama, iesisera la iveala inca din 2009. Numai ca acum, pentru prima data, membrii familiei admit public acest lucru. La ora aceasta, Gaston Glock, 85 de ani, alaturi de tanara sa sotie pozeaza in filantropi de vaza in societatea vieneza.

O retragere a lui Glock de pe firmamentul industriei de arme prin instrainarea companiei este prea putin probabila din cauza proceselor intentate de fosta sotie si de catre copiii sai. "Vreau sa conduc compania alaturi de copiii mei, asa cum am facut-o mereu", insista Helga Glock.

Dragoste pe muchie de cutit

In 1962, aceasta s-a maritat cu Gaston si impreuna au deschis atelierul Glock. Pumnale si diverse echipamente militare au fost fabricate, ascutite, lustruite si livrate intr-un efort comun al familiei. Brigitte Glock isi aminteste ca pentru primul ei moped a trebuit sa trebuit sa ascuta 10.000 de pumnale militare in garajul familiei. Insa abia pistolul Glock, dezvoltat spre sfarsitul anilor '70, avea sa aduca succesul financiar al firmei.

Arma usoara, cu o putere de foc mai mare decat a celorlalte arme de foc de dimensiuni reduse, Glock a devenit in timpul anilor '80 o emblema a personalului din fortele de ordine, o arma preferata a regizorilor de film de la Hollywood si un bun tovaras al gangsterilor si asasinilor de pe tot globul.

Cei patru s-au trezit insa victime in afacerea de succes derulata de Glock senior dupa ce in 1999, Helga a cedat catre anumite subsidiare externe, infiintate de sotul ei, dreptul asupra a 13% din actiunile companiei, iar copiii s-au trezit trimisi in somaj inainte ca Gaston Glock sa divorteze si sa se recasatoreasca, lucru care i-a facut sa nu aiba niciun control asupra operatiunilor din companie.

Anul trecut, Glock a avut un profit de 385 de milioane de dolari, cu 28% mai mult decat in 2012, insa pentru cei patru membri ai familiei abandonate de seniorul Glock, vestea nu a fost un mare motiv de bucurie. Brigitte detine un magazin de animale de companie, Gaston Jr s-a specializat in promovarea unor echipamente de vanatoare, iar Robert detine doua restaurante in Viena. Niciunul insa nu are de gand sa abandoneze visul de a conduce din nou compania familiei.

#glock, #familia glock, #mostenirea glock, #industria de armament, #scandal pe mostenirea glock , #Stiri International