Spania pregateste o reforma ampla a sistemului de taxe

Luni, 10 Februarie 2014, ora 09:35
1326 citiri
Spania pregateste o reforma ampla a sistemului de taxe
Foto: bursaonline.ro

Guvernul spaniol pregateste o reforma ampla a sistemului de taxe, ineficient in prezent, sperand ca va consolida prin cresterea eficientei recuperarea economica a tarii si va spori sansele in alegeri ale partidului aflat la conducerea tarii.

Restructurarea colectarii taxelor va fi ultima reforma structurala a guvernului condus de premierul Mariano Rajoy si vine dupa incercari de reformare a pietei muncii si sistemului de pensii, potrivit Financial Times.

Spania a iesit din recesiune anul trecut, dar inregistreaza inca niveluri ridicate de somaj si indatorare.

Detaliile planului nu au fost inca finalizate, dar autoritatile de la Madrid au transmis ca vor simplificarea si eficientizarea sistemului. In centrul schimbarilor se va afla o scadere a ratelor minime de impozitare pentru persoane si companii.

Reducerea unor taxe va fi echilibrata prin largirea bazei de impozitare, mai ales prin eliminarea unora dintre multele scutiri si deduceri disponibile in prezent.

"In Spania, avem un sistem cu rate nominale ridicate, dar colectam o parte mica a taxelor in raport cu PIB si bogatia economiei. Exista o problema de eficienta. Frauda este o problema, dar conteaza si cum functioneaza sistemul", a declarat ministrul responsabil pentru buget, Cristobal Montoro.

Acesta s-a angajat sa creasca veniturile in timp ce scade taxele, cu scopul de a spori atractivitatea Spaniei pentru investitii.

Reforma va incepe in februarie, cu prezentarea unui plan intocmit de o comisie de experti numiti de guvern. Schimbarile vor fi decise si aprobate de parlament pana in vara, pentru a intra in vigoare de anul urmator, afirma autoritatile. Spania va organiza alegeri generale spre sfarsitul anului 2015.

Economistii au cerut in mod repetat reformarea sistemului de taxe din Spania, care imbina unele dintre cele mai mari rate de impozitare din Europa si unul dintre cele mai scazute niveluri de colectare din regiune.

Rata de impozitare oficiala este de 30%, dar multitudinea de scutiri de taxe disponibile, mai ales pentru costurile cu dobanzi, inseamna ca marile companii platesc de fapt 8%.

Veniturile din taxe au scazut de la 41% din PIB in 2007 la 37% in 2012, potrivit datelor centrului de cercetare Fedea, din Madrid. In medie, statele UE colecteaza venituri din taxe echivalente cu 45% din PIB.

#taxe Spania, #sistem taxe Spania, #reforma taxe Spania , #Spania