Franta asteapta un nou guvern, fara contestatari

Marti, 26 August 2014, ora 11:55
1047 citiri
Franta asteapta un nou guvern, fara contestatari
courrierstrategique.com

Contestat de ministrul Economiei, presedintele francez François Hollande l-a insarcinat luni pe premierul Manuel Valls sa formeze pana marti o noua echipa "in concordanta" cu politica sa de austeritate, dar sa fie, oare, vorba doar despre un nou Guvern si nicio schimbare? comenteaza AFP.

Este vorba despre un guvern mai omogen, fara Arnaud Montebourg, scandalagiul de la Economie, si fara alti ministri de asemenea critici fata de "politica de austeritate" a Executivului, ca Benoit Hamon (Educatie) si Aurelie Filippetti (Cultura), dar exista riscul ingustarii in mod periculos a sustinerii de care poate beneficia presedintele socialist ales in mai 2012, comenteaza agentia, potrivit Mediafax.

La mai putin de cinci luni de la nominalizarea lui Manuel Valls la Palatul Matignon, cei doi conducatori ai Executivului au decis sa transeze, luni, dezacordul dintre linia oficiala - restaurarea competitivitatii tarii prin ajutarea intreprinderilor si prin taieri din cheltuielile publice - si linia alternativa, reprezentata de cei exclusi, ostili "reducerii in mars fortat a deficitelor publice", considerata o masura contraproductiva pentru cresterea economica si care penalizeaza paturile populare.

Menit sa le impuna autoritatea, acest gest are loc in contextul in care François Hollande, dar si Manuel Valls, sunt nepopulari in randul majoritatii francezilor, potrivit sondajelor, pe fondul marasmului economic persistent - o stagnare a cresterii pe primul semestru si un somaj la cel mai inalt nivel.

Dintre toate guvernele Republicii a V-a, deci incepand din 1958 incoace, Guvernul Valls I a fost unul dintre cele cu cea mai scurta viata, cu exceptia celor formate intre scrutinuri prezidentiale si legislative. Nici Manuel Valls si nici François Hollande nu s-au exprimat despre criza de la varful statului, pe cat de violenta, pe atat de intempestiva.

Potrivit Palatului Elysee, alegerea unei demisii a intregului Guvern, in loc de o remaniere de mai mica amploarre, "vizeaza sa asigure ca noul (Guvern) se va inscrie total si in mod real in coerenta cu linia stabilita de catre seful statului".

Pentru a verifica aceasta "coerenta", premierul i-a primit unul cate unul pe ministrii demisionari. Primit la randul sau timp de o ora, luni, de catre seful statului, Valls s-a intalnit a doua oara cu Hollande luni seara.

Dupa acest act de autoritate impusa de catre tandemul executiv, este logic ca participantii la "fronda" din Partidul Socialist, care si-au multiplicat in ultima perioada criticile fata de politica economica si sociala a Guvernului sa nu mai faca parte din acesta. Insa consecinta va fi o slabire periculoasa a majoritatii parlamentare care sustine Guvernul.

Socialistii si aliatii lor radicali numara 305 deputati, in contextul in care majoritatea absoluta este de 298 de voturi.

Ales cu sustinerrea ecologistilor si unei parti a extremei stangi, François Hollande nu mai poate conta nici pe acestia din urma - trecuti intr-o cvasi-opozitie - si nici pe Verzi, care nu au facut parte din Guvernul in exercitiu si care au revenit la libertatea de a vota cum doresc.

"Eu raman in cadrul majoritatii", a declarat luni seara Benoit Hamon pentru France 2. De Valls "ne-am despartit amiabil", a dat asigurari Arnaud Montebourg dupa ce a fost primit de catre premier. El a anuntat ca-si "reia libertatea". "Voi continua sa apar ceea ce cred ca este drept pentru Franta", a adaugat el, dand asigurari ca "politica de austeritate" din Europa este criticata, in prezent, de catre toate partile.

Duminica, Montebourg a declarat ca i-a cerut lui François Hollande o "schimbare majora" a politicii economice a Frantei, dupa ce a cerut, sambata, o "ridicare a tonului" fata de Germania. François Hollande declara miercuri ca nu vrea o confruntare "fata-n fata" cu Berlinul.

Duminica seara anturajul lui Manuel Valls a apreciat ca Montebourg a "incalcat o linie galbena".

Mai multi reprezentanti politici de pe esicherul politic au preconizat, luni, o disolutie, ca raspuns la criza guvernamentala, inclusiv presedinta Frontului National (FN, extrema dreapta) Marine Le Pen.

"Este o criza politica si nu este departe de criza regimului", a declarat liderul François Bayrou (centru). "In joc este explozia stangii, cu doua tabere care se afla de-acum in confruntare deschisa", a subliniat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern nou Franta, #presedintele francez Francois Hollande, #Manuel Valls premier , #Franta