Cine este Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei: un OZN politic sau un iluzionist?

Duminica, 07 Mai 2017, ora 21:54
1644 citiri

Emmanuel Macron, in varsta de 39 de ani, a castigat alegerile prezidentiale din Franta, potrivit exit-poll-urilor, si este noul lider de la Elysee, cu intentia ferma de a zgudui clivajele traditionale.

Primit cu o anumita condescendenta de catre politicienii profesionisti din toate taberele, criticat din cauza unei presupuse lipse de claritate a proiectului sau, fostul ministru al Economiei al presedintelui socialist Francois Hollande (august 2014-2016) si-a exprimat duminica seara satisfactia, in discursul pe care l-a sustinut in fata sustinatorilor sai, ca a "schimbat fata vietii politice franceze", scrie AFP.

Afla rezultatul exit-pollului alegerilor prezidentiale din Franta

Inca un necunoscut in urma cu cateva luni, cel care vrea sa devina "presedintele patriotilor in fata amenintarii nationalistilor" a intrat in campanie fara experienta de a fi ales, a intrat in plutonul favoritilor, iar apoi s-a clasat primul in turul intai, mizand pe "schimbarea softului".

Favorizat de problemele candidatului dreptei Francois Fillon - inculpat in urma unui scandal de presupuse angajari familiale fictive -, acest nou venit, care arata ca un ginere ideal, a urcat treptat in sondaje.

Un produs pur al scolilor de elita franceze, acest fost bancher de afaceri a intrat in politica in 2012, ca si consilier al presedintelui Hollande. Din aceasta experienta in umbra puterii, urmata de doi ani in postul de ministru al Economiei, el a spus ca a tras invatatura majora a "disfunctionalitatii" sistemului politic actual.

"Eu cred ca Macron a avut intuitia, tocmai pentru ca venea din afara vietii politice traditionale, ca partidele de guvernamant si-au creat propriile slabiciuni, si-au pierdut propria activitate, erau, potrivit unei vorbe vechi, obosite, imbatranite", a declarat Francois Hollande.

Aceasta intuitie il impinge pe tanarul ministru sa-si infiinteze la inceputul lui 2016 miscarea, En Marche! - sau EM, ca initialele sale - care revendica de-acum aproximativ 260.000 de membri.

Dupa ce a demisionat din Guvern si si-a depus candidatura la presedintie, Emmanuel Macron a prezentat un program de inspiratie social-liberala.

Citeste si Un mister numit Macron. Ce surprize se ascund sub carcasa de succes a probabilului presedinte francez Interviu

Ce planuri are Macron

Leitmotivul sau: reconcilierea "libertatii si protectiei", prin reformarea asigurarilor de somaj sau propunand masuri de discriminare pozitiva in favoarea cartierelor aflate in dificul ...citeste mai departe despre "Cine este Emmanuel Macron, noul presedinte al Frantei: un OZN politic sau un iluzionist?" pe Ziare.com

#cine e Emmanuel Macron, #viata Emmanuel Macron, #biografie Emmanuel Macron, #Emmanuel Macron , #Stiri International