Sistemul antiracheta din Romania risca sa conduca la anularea Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), iar responsabilitatea apartine Statelor Unite, acuza Ministerul rus de Externe.
"Sisteme balistice americane sunt instalate in Romania, iar curand vor aparea si in Polonia. Daca aceasta problema ramane nerezolvata, Tratatul fortelor nucleare intermediare ar putea fi ruinat.
In mod clar, Statele Unite vor fi responsabile de anularea Tratatului", afirma Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare si Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.
"Vom fi pregatiti sa purtam discutii despre viitorul Tratatului oricand si oricum. Nu exista motive sa se spuna ca Rusia ar incalca acest acord", a subliniat oficialul rus, citat de agentia de presa Tass.
In iulie, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat ingrijorare, la intrevederea cu omologul sau american Donald Trump, in legatura cu "sistemul antibalistic global" al Statelor Unite, care include elemente instalate in Romania.
Citeste si Putin: Scutul antiracheta din Romania, amenintare pentru capacitatile nucleare ruse. SUA au mintit! (Video)
"In calitatea de mari puteri nucleare, avem o responsabilitate speciala pentru mentinerea securitatii internationale. Este vital - si am mentionat acest lucru in cursul negocierilor -, este crucial sa nuantam dialogul in materie de stabilitate strategica, securitate mondiala si neproliferarea armelor de distrugere in... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 15:09
Sistemele antibalistice instalate de Statele Unite in Romania si Polonia constituie incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), acuza Sergei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, avertizand ca Rusia va lua masuri militare pentru a face fata noilor riscuri.
In ultimele zile, Rusia a condamnat cu fermitate decizia Statelor Unite de a vinde Japoniei sisteme antibalistice de tip Aegis. Maria Zaharova, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, a explicat ca elementele antiracheta din Japonia sunt parte a planului SUA de a crea un "sistem antibalistic global". Moscova sustine ca instalatiile antiracheta ale Statelor Unite au dubla utilitate, defensiva si ofensiva.
Japonia argumenteaza ca sistemele antibalistice primite de la SUA vor fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo, avand rolul contracararii amenintarilor Coreei de Nord.
Insa Rusia respinge aceasta argumentatie. "Am analizat comunicatul Ministerului nipon de Externe, conform caruia sistemul antibalistic va fi sub comandamentul Guvernului de la Tokyo si nu va ameninta Rusia si alte tari. Insa toata lumea este constienta ca Japonia a fost atrasa de mult timp in crearea segmentului asiatic al sistemului antibalistic global american (...) ", a declarat sambata Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.
"Din punct de vedere tehnic si functional, sistemele antibalistice instalate in Japonia sunt identice cu cele americane, care pot lansa atat rachete de... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 15:50
Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat, sambata, ca sistemul antiracheta instalat de trupele americane in Romania, precum si cel care urmeaza sa fie operationalizat in Polonia, reprezinta o incalcare a Tratatului Fortelor Nucleare cu Raza Medie de Actiune (INF), semnat in 1987 de catre Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov, transmite Reuters.
In mai 2016, trupele americane au activat sistemul antiracheta in valoare de 800 milioane de dolari de la baza Deveselu, iar un al doilea sistem asemanator ar urma sa fie instalat in Polonia.
Cele doua scuturi antiracheta sunt considerate vitale pentru apararea Europei, dar liderii rusi au sustinut ca ameninta arsenalul nuclear al Rusiei.
Citeste si Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone
De asemenea, reprezentantii Ministerului rus de Externe au declarat ca scuturile antiracheta reprezinta o incalcare a Tratatului Fortelor Nucleare cu Raza Medie de Actiune (INF).
Acest tratat a fost semnat la finele anilor '80 pentru a permite eliminarea rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune, echipate cu focoase nucleare sau conventionale.
Citeste si ce spunea Statul Major rus acum cateva zile: La Deveselu sunt rampe de unde se pot lansa rachete Tomahawk ...citeste mai departe despre "Rusia acuza ca sistemul antiracheta din Romania incalca un tratat semnat de Reagan si Gorbaciov" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 19:26
Expertii rusi inspecteaza, marti, o instalatie militara din Romania, in concordanta cu prevederile Documentului de la Viena, din 2011, care include masuri pentru consolidarea increderii, a anuntat directorul Centrului National rus pentru Reducerea Amenintarii Nucleare, Serghei Rijkov.
Acesta nu a precizat despre ce instalatie este vorba, relateaza agentia TASS.
"Astfel de evaluari au ca obiectiv verificarea informatiilor privind fortele de aparare si planurile pentru desfasurarea principalelor arme si tehnologii", a precizat oficialul rus.
In cursul inspectiei, un grup de experti va vizita instalatia, iar comandantii locali urmeaza sa ofere informatii despre personal si despre sistemele de armament desfasurate acolo.
Documentul Viena (VD) se refera la masurile de crestere a increderii si securitatii in spatiul OSCE.
Statul Major rus: Bazele antiracheta, inclusiv cea din Romania, ar putea permite un atac nuclear SUA in Rusia
Bazele antiracheta ale SUA in Europa, inclusiv cea din Romania, precum si navele de lupta care patruleaza la granitele ruse ar putea sa le permita Statelor Unite sa lanseze un atac nuclear surpriza vizand Rusia, a avertizat Statul Major rus citat de Russia Today, precizand ca acest risc duce la o noua cursa a inarmarii.
"Prezenta bazelor americane antiracheta in Europa si a navelor cu capacitati de interceptare antiracheta in marile si oceanele din apropiere de teritorul Rusiei duce la un potential clandestin puternic pentru... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 19:41
Rusia da vina pe Statele Unite pentru noua cursa a inarmarii in care s-au lansat cele doua mari foste rivale.
Sub spectrul unui nou Razboi Rece ce se prefigureaza intre Rusia si NATO, reprezentantul Ministerului Apararii de la Moscova, Viktor Poznikhir, acuza prezenta trupelor americane in regiune pentru a justifica cresterea capacitatii de lupta a tarii sale, informeaza ziarul The Independent.
Prezent la Conferinta ONU pe teme de dezarmare de la Geneva, lt.gen. Poznikhir sustine ca SUA a avut grija sa instaleze o serie de radare de mare distanta cu scopul de a izola militar China si Rusia.
"Prezenta sistemului global antiracheta reduce nivelul de securitate de la care folosirea armamentului nuclear intra in discutie, deoarece ofera SUA o senzatie de siguranta absoluta pentru plasarea armamentului ofensiv sub aceasta umbrela", a comentat reprezentantul guvernului rus.
"Scutul a devenit un simbol al militarizarii excesive si a deschis calea spre o noua cursa a inarmarii", a amai spus Poznikhir.
Ca raspuns la amenintarile venite din partea Coreei de Nord, SUA au amplasat un sistem de rachete THAAD in Coreeea de Sud in vederea doborarii rachetelor balistice cu raza scurta, medie si intermediara de actiune.
Gestul nu este privit cu ochi buni de catre oficialii chinezi care suspecteaza Washingtonul de supravegherea operatiunilor din bazele militare din China prin intermediul radarelor instalate in peninsula coreeeana.
La fel, Moscova acuza SUA de crearea... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 17:35
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, va incerca sa obtina un acord cu Administratia Donald Trump care sa blocheze sistemele antiracheta NATO din Romania si Polonia si anularea sanctiunilor antiruse, apreciaza Michael Morell, fost director in CIA.
Michael Morell a fost director adjunct si director general interimar al CIA. Acesta a vorbit, intr-un interviu acordat publicatiei digitale americane The Cipher Brief, despre perspectivele relatiilor dintre Statele Unite si Rusia.
Rugat sa comenteze recenta expulzare a diplomatilor rusi din Statele Unite si daca a fost surprins ca Vladimir Putin nu a adoptat o masura simetrica, Michael Morrell a explicat: "Reactia lui Vladimir Putin a fost neobisnuita, dar nu surprinzatoare. Este neobisnuita pentru ca, de obicei, rusii raspund simetric atunci cand Statele Unite expulzeaza agenti de informatii.
Birocratii de la Moscova asteptau acest lucru - un raspuns simetric. Dar nu este surprinzator ca Putin nu a dat curs acelei recomandari, ...citeste mai departe despre "Un fost director CIA avertizeaza ca Rusia va incerca sa obtina de la Trump anularea sistemului antiracheta din Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 19:58
Inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu a atras atentia presei internationale, unele dintre cele mai importante institutii media din lume relatand despre momentul de joi si despre reactia Kremlinului.
"Scutul antiracheta al SUA este inaugurat in Romania, Rusia vede o amenintare", titreaza agentia Associated Press, preluata si de ABC News.
"Un scut antiracheta din Romania, cu scopul de a proteja Europa de amenintarile rachetelor balistice, a devenit operational joi, infuriind Rusia, care se opune existentei unui sistem militar in fosta sa zona de influenta.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a incercat sa reasigure Rusia, cand a luat cuvantul la o ceremonie la care au participat oficiali americani, romani si ai NATO, la baza aflata la 180 de kilometri sud-vest de Bucuresti", scrie agentia de presa.
Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata
AP este preluata si de Time, care titreaza "Rusia devine frustrata de ...citeste mai departe despre "Presa externa, despre scutul de la Deveselu: Rusia e frustrata, sistemul militar e in curtea sa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 20:06
Fortele Aeriene ruse intentioneaza sa stationeze bombardiere strategice de tip Tupolev in Crimeea, ca modalitate de contracarare a instalatiilor antibalistice NATO din Romania, Alianta Nord-Atlantica condamnand suplimentarea fortelor si avertizand ca ar putea fi periclitata stabilitatea regionala.
Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma sa ajunga in Crimeea in curand.
"Capacitatile de atac ale acestor avioane vor spori apararea in regiunea Marii Negre. Este una dintre masurile luate ca reactie la instalarea unor elemente antiracheta la o baza militara americana din Romania", a declarat oficialul militar rus, sub protectia anonimatului, pentru agentia Interfax. Un escadron are intre 10 si 24 de avioane militare.
11 avioane militare ruse interceptate de NATO in apropierea spatiului aerian UE
In replica, un oficial NATO a condamnat vehement initiativa Rusiei.
"Dupa cum au aratat ministrii ...citeste mai departe despre "Rusia ar putea mobiliza avioane contra sistemului antiracheta din Romania - NATO reactioneaza" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 23:06
Sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF), a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest, respingand astfel acuzatiile Rusiei.
Rugat sa comenteze acuzatiile Rusiei, potrivit careia stationarea sistemului de aparare antiracheta Aegis in Romania ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare, purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest a declarat ca scutul de la Deveselu nu reprezinta o incalcare a INF.
"Nu este. Statele Unite isi mentin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru ca este in interesul securitatii noastre nationale sa respectam angajamentele luate pe scena internationala. Putem face asta, asigurand, totodata, securitate pentru aliatii nostri din Europa, si vom continua in acest sens", a precizat Earnest, intr-o conferinta de presa de la Casa Alba, potrivit Mediafax.
Intrebat de ce nu reprezinta o incalcare a Tratatului INF, purtatorul de cuvant nu a oferit explicatii, precizand in schimb ca SUA iau "foarte in serios" tratatele internationale semnate. "De aceea luam in serios si faptul ca partenerii nostri care semneaza astfel de tratate nu isi respecta angajamentele luate", a spus Josh Earnest.
SUA au acuzat Rusia ca a incalcat Tratatul INF
Statele Unite au acuzat, recent, Rusia ca ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare. In replica, Moscova a declarat ca acuzatiile sunt... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 16:35