Vizita lui Iohannis in SUA, analizata de Foreign Policy: Lupta anticoruptie nu-l intereseaza pe Trump

Joi, 08 Iunie 2017, ora 16:33
1059 citiri
Vizita lui Iohannis in SUA, analizata de Foreign Policy: Lupta anticoruptie nu-l intereseaza pe Trump
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis se afla in aceste zile la Washington, unde va avea, vineri, o intalnire oficiala cu omologul sau american, Donald Trump.

Iohannis este primul sef de stat din Europa de Est primit oficial de Trump la Casa Alba, insa totul are loc in contextul in care, tot joi, este audiat fostul director FBI James Comey, in Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului american.

Capitala americana, si nu numai, asteapta cu sufletul la gura dezvaluirile lui Comey, dar cel putin o persoana are mintea la alte lucruri in Washington: presedintele roman, scrie Emily Tamkin, intr-un articol pentru Foreign Policy.

Sursa citata comenteaza ca, in timp ce o intalnire la Casa Alba este totdeauna un mare lucru, mai ales pentru lideri din tari mai mici, Iohannis vine si cu un mesaj clar despre aparare si legaturi mai stranse.

"Securitatea si apararea reprezinta o componenta cheie a parteneriatului strategic SUA-Romania. (...) Ca un aliat de incredere, Romania are grija sa-si indeplineasca obligatiile sale. Anul acesta ne-am indeplinit obiectivul", de a cheltui 2 la suta din PIB pentru Aparare, a spus Iohannis, miercuri.

Foreign Policy: Dragnea ia deciziile, nu Iohannis

Foreign Policy il citeaza pe europarlamentarul PSD Victor Negrescu, acesta spunand ca "vizita presedintelui roman la Washington subliniaza importanta legaturilor noastre din domeniul militar si al apararii si intareste cooperarea noastra si in termeni comerciali".

Negrescu a scos in evidenta cheltuielile tot mai mari ale Romaniei in domeniul apararii, sustinerea pentru instalarea unui sistem antiracheta si infiintarea unui grup "Pro-America" din Parlament, condus de liderul PSD Liviu Dragnea.

De altfel, comenteaza FP, grupul parlamentar nu a fost infiintat la cererea lui Iohannis, ci a lui Dragnea, considerat de unii ca fiind conducatorul din umbra. Presedintele Camerei Deputatilor, Dragnea, este cel care ia deciziile, si nu Iohannis, mai scrie Tamkin.

Aceasta subliniaza o "ciudatenie" in sistemul romanesc: Dragnea este liderul celui mai mare partid parlamentar, dar nu si prim-ministru, asta pentru ca Iohannis a spus ca nu va fi de acord cu un Guvern cu Dragnea la carma, deoarece acesta din urma a fost condamnat la inchisoare cu suspendare, in dosarul referendumului din anul 2012.

Dragnea s-a intalnit si cu fostul consilier pe probleme de securitate nationala al lui Trump, Michael Flynn, cu putin timp inainte de investirea liderului american in functie. Si tot desp ...citeste mai departe despre "Vizita lui Iohannis in SUA, analizata de Foreign Policy: Lupta anticoruptie nu-l intereseaza pe Trump" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Foreign Policy Iohannis Trump, #Foreign Policy Iohannis Dragnea, #Iohannis vizita Trump, #Iohannis inalnire Trump, #Iohannis vizita SUA , #Stiri Guvern