Procentul celor care sunt optimisti in privinta economiei romanesti a scazut semnificativ fata de editia anterioara a studiului (18% in 2019 vs. 31% in 2018), ilustrand un fond de ingrijorare, alimentat de incertitudinile fiscale si legislative, caracterul nesustenabil al cresterii economice bazata pe consum si de presiunile inflationiste, acestia fiind doar cativa potentiali factori care pot influenta mediul de afaceri in 2019.
Avand in vedere estimarea unui ritm de crestere mai putin puternic al consumului privat in 2018, fondul accentuat de ingrijorare al respondentilor a scazut in 2019 comparativ cu 2018 (18% vs. 26%).
Raportul realizat de EY, in parteneriat cu Business Mark, are la baza un sondaj online la care au raspuns 301 lideri de organizatii din diverse sectoare ale economiei romanesti, in perioada 25 octombrie - 10 decembrie 2018.
Din perspectiva pietei locale, executivii romani pierd din optimism, pastrand insa acelasi nivel ridicat de incredere pentru cererea de produse si servicii (44%) . Cand vine vorba de investitiile private in economia locala, nivelul de incredere scade, 36% dintre respondenti acordand un vot negativ. In ceea ce priveste piata de capital, oamenii de afaceri romani nu sunt foarte optimisti, doar 15% dintre acestia afirmand ca au incredere in evolutia acesteia. Aceleasi perspective negative planeaza si asupra stabilitatii pe termen scurt a pietelor. Analizand evolutia increderii liderilor de companii din Romania asupra economiei... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 13:34
Companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 1,444 miliarde de euro in primele cinci luni ale acestui an, in scadere cu 12,6% fata de perioada ianuarie-mai 2016, potrivit datelor publicate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In primele cinci luni din 2016, investitiile straine directe in Romania au insumat 1,653 miliarde de euro, arata datele revizuite publicate de catre BNR.
"Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 1.444 milioane euro (comparativ cu 1.653 milioane euro in perioada ianuarie - mai 2016), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 1.850 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta negativa de 406 milioane euro", a precizat banca centrala.
Investitiile straine directe sunt considerate cele mai benefice investitii realizate de companii straine intr-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung si au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei si salariilor.
In 2016, companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 4,08 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior si nivel-record al ultimilor opt ani.
Investitiile straine directe au acoperit integral anul trecut deficitul de cont curent al Romaniei, estimat la 4,1 mliarde euro, potrivit datelor preliminare ale BNR.
Citeste si Investitiile straine cresc ca Fat-Frumos, daca ar fi sa-i dam crezare lui Dragnea. Dar datele nu... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 22:35
Un portofoliu format din actiunile primelor zece companii de la BVB care si-au publicat rezultatele financiare ar putea aduce anul acesta un castig din doua cifre este concluzia analistilor casei de brokeraj Tradeville.
Rezultatele financiare preliminare releva o crestere a afacerilor si un avans semnificativ al profitului pentru primele 10 companii de la BVB care au raportat datele financiare pe 2013, se arata in analiza Tradeville. In ciuda acestor rezultate bune, anul 2014 a debutat cu corectii importante, atat in luna ianuarie, cat si la inceputul lunii februarie. De la inceputul anului si pana in prezent, SP500 a pierdut 5%, FTSE100 si DAX au scazut cu 4,4%, iar indicele bursei nipone s-a corectat cu 14,4%.
"In ciuda acestor corectii, provocate in special de marcarile de profit, ne asteptam ca si anul acesta sa fie unul pozitiv. De fapt, investitorii care isi plaseaza disponibilitatile in actiuni in acest moment au sanse sa obtina randamente superioare pietei pentru 2014, avand in vedere nivelurile de pret atractive pentru actiunile unora dintre companii, cat si la nivelul pietei in general. In opinia noastra, un investitor care si-ar plasa disponibilitatile intr-un portofoliu distribuit in mod egal intre cele 10 actiuni analizate s-ar putea astepta la un randament de 10-12% pe o perioada de un an, incluzand aici si dividendele platite de unele dintre respectivele societati", considera Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.
Ce cresteri... mai mult
Marti, 11 Februarie 2014, ora 17:00
Impinsi de criza sau sedusi de pretul scazut al terenurilor, mii de europeni s-au instalat in Bulgaria si in Romania, profitand de beneficiile Europei de Est.
Este situatia a 145.000 de straini, dintre care 52.000 sunt cetateni ai Uniunii Europene, potrivit Vosges Matin.
Dupa ce au lucrat in Brazilia si la Bruxelles, spaniolii Rafaela si Ricardo Alcaine au pus bazele unei societati de consultanta la Bucuresti, in Romania, si isi ajuta conationalii sa se instaleze in aceasta tara.
In vreme ce Spania iese timida din ultimii doi ani de recesiune, Romania a inregistrat o crestere 2,7% in primele noua luni ale anului, iar pentru 2014 previziunile arata o crestere economica de 2,4 procente, peste media europeana de 1%.
Magnet pentru bani: Ce domenii vor atrage cele mai multe investitii straine in 2014
"Transportul usor, ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria, un adevarat "El Dorado" pentru investitorii din Occident" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 19:17
Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au scazut cu 35,9% in primele opt luni din 2013 fata de perioada similara din 2012, totalizand 1,118 miliarde euro, a anuntat, vineri, Banca Nationala a Romaniei.
Creditele intragrup au insumat 339 milioane euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au fost de 779 milioane euro.
Conform datelor publicate de BNR in data de 30 septembrie 2013, fluxul net de investitii straine directe a atins anul trecut nivelul de 2,138 miliarde euro, din care 795 milioane euro participatii la capital (37,2 %) si 1,343 miliarde euro credit net primit de la investitorii straini (62,8%).
Soldul final al investitiilor straine directe la 31 decembrie 2012 a inregistrat valoarea de 59,126 miliarde euro, din care 39,266 miliarde euro participatii la capital, inclusiv profitul reinvestit (66,4%) si 19,86 miliarde euro credit net primit de la investitorii straini (33,6%).
Din punct de vedere al orientarii pe ramuri economice, ISD s-au localizat cu precadere in industria prelucratoare (18,509 miliarde euro, 31,3% din total). Alte activitati, pe langa industrie, care au atras importante ISD sunt intermedierile financiare si asigurarile (10,914 miliarde euro, 18,5% din totalul ISD), comertul cu amanuntul si cu ridicata (6,714 miliarde euro, 11,4%), constructii si tranzactii imobiliare (5,466 miliarde euro, 9,2%), tehnologia informatiei si comunicatii (2,854 miliarde euro, 4,8%). Investitiile in... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 15:02
Industria farmaceutica poate reprezenta sansa de a recupera decalajul investitiilor straine, care au ajuns la un nivel de doar un miliard de euro, a declarat joi ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
"Industria farma are o pozitie speciala. Nu are o problema de resurse, ci de constructie administrativa a institutiilor. Este o industrie cu inalt grad de calificare, de competitivitate. (...) Pe domeniul farmaceutic este una dintre sansele de a recupera decalajul de investitii. Fata de 2008, investitiile straine au ajuns la un miliard de euro", a spus Vosganian, prezent la conferinta International Health Forum.
El a aratat ca autoritatile trebuie sa ofere investitorilor argumente pentru noi investitii in Romania.
"Reprezentantii investitorilor de aici merg la compania mama, se aseaza la o masa cu reprezentantii din alte tari si isi pleadeaza cauza pentru a dezvolta investitiile. Exista concurenta nu numai intre companiile din Romania, ci si intre reprezentantele din diferite tari ale unei companii. Si atunci noi trebuie sa oferim fimelor din Romania argumente ca atunci cand merg la compania mama, Romania sa fie tara aleasa", a mai spus Vosganian.
In primele sapte luni, investitiile straine directe au scazut cu aproape 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 946 milioane euro. Investitiile straine atrase de Romania au inregistrat un trend descrescator incepand cu sfarsitul anului 2008, anul trecut suma ajungand la 1,6 miliarde euro. mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 13:31
Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda si Islanda au reusit sa atraga investitii in valoare de aproximativ 288 de miliarde de dolari de la inceputul crizei financiare din 2007, cu mult peste cele in tari precum Spania sau Italia, cu o populatie mult mai mare.
Cu exceptia Islandei, toate tarile din regiune se bucura de un rating de investitii maxim, iar in timp ce prognozele pentru zona euro sunt de contractie economica, se estimeaza ca tarile nordice vor inregistra o crestere economica de 2,1% in 2013, transmite Bloomberg.
"Aceste tari au o reputatie solida privind cresterea economica, (n.r. locuitorii) vorbesc engleza, iar mediul politic este stabil", arata un reprezentant al Ernst & Young, adaugand ca ele reprezinta un adapost sigur pentru cei ce cauta sa evite riscurile aduse de criza.
"Amprenta globala" in atentia investitorilor
Investitorii sunt interesati in primul rand de capacitatea companiilor scandinave de a dezvolta afaceri la nivel global.
"Multe companii nordice au tehnologii si produse prezente la nivel global", a declarat un director responsabil pentru tarile nordice de la Credit Suisse.
Compania americana Baxter International a platit 4 miliarde de dolari in decembrie pentru achizitia producatorului de echipamente medicale Gambro, care detine fabrici in noua tari si isi vinde produsele in peste 100 de tari.
Prezenta la nivel global face si din Nokia o companie interesanta pentru Microsoft, cele doua companii colaborand deja pe... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 12:03
Investitiile straine directe au scazut cu 43,8% in primele zece luni, la 1,308 miliarde euro.
Investitiile straine directe in Romania au scazut cu 43,8% in primele zece luni din acest an, la 1,308 miliarde euro, fata de perioada similara din 2010, deficitul de cont curent fiind finantat in proportie de 31,9% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, potrivit datelor BNR.
In 2010, investitiile straine directe in Romania s-au redus cu 25,6% fata de 2009, pana la 2,59 miliarde euro, si au finantat deficitul de cont curent in proportie de 50,3%.
Astfel, deficitul contului curent in perioada ianuarie-octombrie 2011 a fost finantat in proportie de 31,9% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania, care au inregistrat 1,308 miliarde euro, "din care participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 905 milioane euro, iar creditele intra-grup 403 milioane euro".
Deficitul de cont curent s-a ridicat in perioada ianuarie - octombrie din acest an la 4,097 miliarde euro. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 11:22