Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa la maximul ultimei luni, pe fondul tranzactiilor cu actiuni Fondul Prorpietatea

Bursa la maximul ultimei luni, pe fondul tranzactiilor cu actiuni Fondul Prorpietatea


Tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP) si transferuri de tip deal in valoare de peste 27 de milioane de lei au ridicat la cel mai ridicat nivel din mai mult de o luna rulajul bursei, care a inchis in crestere, continuand astfel evolutia pozitiva din primele doua zile ale saptamanii.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au avansat cu 0,4%, pe o lichiditate de 79,4 milioane de lei (17,9 milioane de euro), cea mai ridicata incepand din 10 iulie. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

Companiile din energie au inregistrat un avans mai lent decat cel al pietei, cu indicele BET NG in urcare cu 0,2%, in timp ce indicele BET FI, compus din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,9%.

La avansul BET FI au contribuit toate actiunile incluse in indice, cu exceptia SIF Oltenia (SIF5), care a terminat sedinta pe minus cu 1,3%, scadere mai redusa decat in ziua anterioara. Actiunile Fondul Proprietatea au crescut cu 0,8%, dupa tranzactii totalizand 40,6 milioane de lei, inclusiv un transfer de tip deal de 8,5 milioane de lei.

Investitorii au derulat pe parcursul sedintei deal-uri de peste 27 de milioane de lei, printre care Romgaz (SNG), in valoare de 5,3 milioane de lei, OMV Petrom (SNP), in valoare de 4,7 milioane de lei, Transgaz (TGN), de 4,18 milioane de lei, si Banca Transilvania (TLV), cu 2,1 milioane de lei. Cele mai mici deal-uri au fost efectauate cu actiuni ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), de 1,34 milioane de lei, si Transelectrica (TEL), de 1,09 milioane de lei.

Rulaje semnificative inregistrate de actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia

Rulaje semnificative au inregistrat si actiunile SIF Moldova (SIF2) si cele ale SIF Oltenia (SIF5), de 4,38 milioane de lei, respectiv 3,4 milioane de lei. Titlurile SIF Moldova au avansat cu 3,6%, iar cele ale SIF Oltenia au scazut cu 1,3%, dupa un declin de 5% marti, data ex-dividend a companiei, de la care investitorii care cumpara titluri nu mai au dreptul la dividende. De regula, in ziua ex-dividend, pretul actiunilor respective scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului care va fi distribuit de companie.

SIF Oltenia a incheiat sedinta de miercuri la 1,79 lei/actiune, cu 11 bani sub cotatia de 1,9 lei de luni, ultima zi in care se mai puteau cumpara actiuni astfel incat sa fie incasat si dividendul. Diferenta este inca mai redusa comparativ cu dividendul net distribuit de companie, de 13,4 bani, astfel ca in lipsa impactului ex-dividend, actiunile societatii de investitii financiare s-ar afla inca in crestere.

Actiunile OMV Petrom au inchis in urcare cu 0,3% si au recuperat astfel mare parte din scaderea din sedinta precedenta. Titlurile producatorului de petrol si gaze au scazut pe parcursul zilei de marti cu pana la 2,2%, dar au inchis pe minus cu doar 0,3%, dupa ce compania a raportat rezultate financiare pentru primul semestru.

Indicele extins BET XT a avansat cu 0,5%, iar BET BK a urcat cu 0,6%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis la cel mai ridicat nivel din ultima saptamana, dupa ce mai multe companii mari au raportat rezultate financiare mai bune decat anticipau analistii. Indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,4%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 0,8%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 1,4%.

Pietele din Europa Centrala au crescut miercuri in linie cu bursele din Europa Occidentala. Astfel, indicele PX (Praga) a urcat cu 1,2%, BUX (Budapesta) a crescut cu 2%, iar WIG (Varsovia) cu 1,1%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1214 ori