Trump, fortat sa anuleze o tranzactie din motive de securitate nationala. In spate erau chinezii

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 09:51
2013 citiri
Trump, fortat sa anuleze o tranzactie din motive de securitate nationala. In spate erau chinezii
Foto: Flickr/Gage Skidmore

Administratia de la Casa Alba a pus capat negocierilor privind o tranzactie pentru preluarea unui producator local de componente hardware de catre un fond privat de investitii, sub suspiciunea ca in spate s-ar afla firme controlate de statul chinez.

Lattice Semiconductors era in postura de a fi preluata de Canyon Bridge Capital Partners, dar achizitia a fost blocata pe motiv de securitate nationala, anunta CNN Money.

"Astazi, pastrand linia angajamentului de a lua toate masurile necesare pentru protejarea securitatii nationale a Statelor Unite, presedintele a emis decretul de interzicere a acestei tranzactii", a anuntat miercuri, 13 septembrie, secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin.

Riscurile de securitate vizau "transferul proprietatii intelectuale" si "sprijinul acordat de guvernul chinez pentru perfectarea tranzactiei", a mai informat seful Trezoreriei americane.

O recomandare in acest sens fusese emisa deja de Comisia pentru Investitii Straine in SUA, dar decizia lui Trump redeschide un subiect fierbinte: cel al investitiilor facute de China pe taram american.

Atat reprezentantii Lattice, cat si cei ai Canyon Bridge au afirmat ca achizitia ar fi urmat sa creeze mai multe locuri de munca, un alt subiect aflat pe agenda presedintelui american.

Planurile celor doua companii vizau crearea a 650 de noi locuri de munca in Oregon, daca achizitia de 1,3 miliarde de dolari ar fi fost dusa la capat. Actiunile Lattice au scazut cu 2% imediat dupa afalrea vestii despre blocarea negocierilor.

Canyon Bridge este un fond de investitii privat cu sediul in California, dar care are si o adresa secundara in Beijing.

Compania de cercetare a pietei Rhodium Group sustine ca, anul acesta, chinezii au perfectat 83 de afaceri de achizitii sau fuziuni pe piata americana, valoarea totala a acestora fiind de 25 miliarde dolari.

#securitate nationala SUA, #afaceri China SUA, #donald trump , #Afaceri