Populatia rezidenta a Romaniei era de 19,5 milioane de locuitori, la 1 ianuarie 2018, sporul natural fiind negativ, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica, remis, joi, AGERPRES.
11 iulie a fost marcata de Organizatia Natiunilor Unite ca fiind Ziua Mondiala a Populatiei, intrucat la 11 iulie 1987 populatia lumii a atins pragul simbolic de cinci miliarde de locuitori.
De atunci, populatia planetei a continuat sa creasca, exceptand tarile Europei, inclusiv Romania, unde sporul natural este negativ.
Astfel, potrivit INS, la 1 ianuarie 2018, populatia rezidenta a Romaniei a fost de 19,530 milioane de locuitori. Populatia feminina reprezenta 51,1% din total.
Comparativ cu 1 ianuarie 2017, la 1 ianuarie 2018 se remarca adancirea fenomenului de imbatranire demografica prin reducerea populatiei tinere si cresterea ponderii celei varstnice (de 65 ani si peste) de la 17,8% la 18,2%.
Populatia adulta (15-64 ani) reprezinta 66,2% din total, in scadere cu 163,800 persoane fata de inceputul anului 2017.
La 1 ianuarie 2018, regiunea de dezvoltare Nord-Est (cu judetele: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui) detinea cel mai mare numar de locuitori, cu o pondere de 16,5% in populatia rezidenta a tarii. La polul opus se situa regiunea de dezvoltare Vest (formata din judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis) cu o pondere de doar 9,1% in populatia rezidenta a tarii.
Regiunea de dezvoltare Bucuresti - Ilfov este cea mai urbanizata... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 11:00
Speranta de viata sanatoasa la nastere, respectiv numarul de ani preconizat pentru ca o persoana sa ii traiasca fara probleme de sanatate, era in Uniunea Europeana in anul 2016 de 64,2 ani pentru femei si 63,5 ani pentru barbati, arata datele publicate luni de Eurostat.
In Romania, speranta de viata sanatoasa era in 2016 de 59,8 ani in cazul barbatilor si de 59 de ani in cazul femeilor, in ambele cazuri sub media din UE, dar mai mare decat in alte state dezvoltate.
De exemplu, in cazul barbatilor, speranta de viata sanatoasa era in Romania mai mare decat in Finlanda si Austria, iar in cazul femeilor era mai mare decat in Luxemburg, Olanda, Elvetia, Finlanda si Austria.
Statul membru UE cu cea mai mare speranta de viata sanatoasa in 2016, atat pentru femei, cat si pentru barbati, era Suedia, cu 73,3 ani pentru femei si 73 de ani pentru barbati. La polul opus, Letonia avea cea mai mica speranta de viata sanatoasa, 54,9 ani pentru femei si 52,3 ani pentru barbati.
Pe primele locuri in topul vietii sanatoase se situeaza Suedia, Malta, Irlanda, Cipru si Bulgaria in cazul femeilor, iar la barbati Suedia, Malta, Italia, Cipru si Irlanda.
Speranta de viata pentru femei este in UE, in medie, cu 5,4 ani mai mare ca barbatilor.
Numarul de ani pe care o persoana este asteptata sa ii traiasca fara probleme de sanatate era mai mare pentru femei decat pentru barbati in 20 de state membre, iar in randul acestora exista patru tari unde aceasta diferenta era mai mare de... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 12:57
O viata cat mai lunga e ceea ce multi dintre noi isi doresc. Iar curand acest vis ar putea deveni realitate. Un studiu realizat recent a demonstrat ca, in anumite combinatii, cateva medicamente pot ajunge chiar sa dubleze speranta de viata.
Cercetarea a fost realizata pe o vietate care, la prima vedere, nu are nimic in comun cu noi, o rama din specia Caenorhabditis elegans. In realitate, impartasim cu ea destul de mult la nivel genetic, de aceea, e si folosita adesea in experimente de laborator.
In plus, are o speranta scurta de viata, ceea ce o face usor de monitorizat si micsoreaza timpul destinat studiului, arata Science Alert.
Cercetatori din Singapore si SUA au administrat ramelor mai multe medicamente sau combinatii, asa-zise cocteiluri. Ramelor li s-a administrat rapamicina (care se foloseste de obicei dupa un transplant de organe), dar si alte medicamente sau componente din acestea, cum ar fi metformina, alantoina sau psora-4.
S-a descoperit ca o combinatie de doua dintre acestea a marit considerabil speranta de viata, iar un cocteil din trei aproape ca a dublat-o.
In orice caz, combinatiile incercate au fost mai eficiente decat atunci cand medicamentele sau ingredientele au fost folosite singure.
Nu doar ca subiectii au avut stare optima de sanatate si au trait mai mult, dar nu le-a fost afectata nici fertilitatea, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Developmental Cell.
Totusi, desi o premiera incununata de succes, metoda nu poate fi... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 08:15
Liderii Miscarii Romania Impreuna si USR, Dacian Ciolos si Dan Barna, adreseaza un apel cetatenilor pentru a li se alatura in demersurile "pentru salvarea democratiei", pentru a impiedica impreuna coalitia PSD-ALDE sa modifice Codurile penale.
"In ultimele 18 luni democratia noastra a avut numai de suferit. Agenda politica a fost dedicata salvarii de la puscarie a lui Liviu Dragnea. Nu educatia, nu sanatatea, nu infrastructura tarii au fost prioritare, ci modificarea Codului Penal pentru a salva politicieni corupti. Scandalul, minciuna si manipularea sunt instrumentele folosite agresiv de catre coalitia de guvernare pentru a-si atinge scopurile.
In cazul Dragnea, pentru prima data legea a fost modificata cu intentia clara de a anula o sentinta pronuntata de o instanta de judecata. Faptul ca dupa 30 de ani de la Revolutie niste politicieni folosesc puterea primita de la cetateni pentru a-si regla problemele penale personale este un semnal clar ca avem nevoie de o reforma profunda a clasei politice", se arata in apelul semnat de Ciolos si Barna.
Ei precizeaza ca o coalitie parlamentara majoritara si-a folosit puterea legislativa ca sa intervina in procesul de Justitie, iar fundamentele dreptului, ale justitiei si ale moralei publice au fost demolate pe 4 iulie 2018 de parlamentarii PSD-ALDE.
Cei doi amintesc ca, in ultimele 18 luni, dialogul politic s-a degradat intr-un ritm ingrijorator.
"Nivelul de incompetenta si nepotism al actualului guvern este de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 18:36
Romanii se numara printre cetatenii Uniunii Europene (UE) cu cele mai mici sanse de a se bucura de o viata sanatoasa dupa varsta de 50 de ani, respectiv 65 de ani, doar slovacii avand o perspectiva mai sumbra din acest punct de vedere, indica un studiu al Oficiului de statistica al UE (Eurostat) dat publicitatii marti, la Bruxelles.
Astfel, la nastere, conform Eurobarometrului realizat in 2011, femeile din Romania se pot astepta sa traiasca 57,1 ani sanatosi, iar barbatii 57,5 ani sanatosi.
Din acest punct de vedere, media UE este de 62 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati, perspectiva fiind mai pesimista decat in Romania doar in Letonia (56,7 ani), Slovenia (53,8 ani) si Slovacia (52,3 ani) in cazul femeilor, respectiv in Lituania (57,1 ani), Estonia (54,2 ani), Slovenia (54 ani), Letonia (53,7 ani), si Slovacia (52,1 ani) in cel al barbatilor.
La polul opus se afla Malta (70,7 ani femeile si 70,3 ani barbatii), Suedia (70,2 ani femeile si 71,1 ani barbatii) sau Grecia (66,9 ani femeile si 66,4 ani barbatii).
Situatia se agraveaza cand vine vorba despre speranta la o viata sanatoasa dupa varsta de 50 de ani, femeile din Romania avand o prognoza de 12 ani din acest punct de vedere, care este mai redusa in UE doar in Slovacia (10 ani).
La nivelul UE media este de 17,9 ani, iar cea mai buna prognoza pentru o viata sanatoasa o au femeile din Suedia (25,6 ani), Malta (23,3 ani), Danemarca (22,1 ani) si Luxemburg (21,9 ani).
In ceea ce priveste... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 17:21
Romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii '70, totusi cu cinci ani mai putini decat europenii, asta intrucat speranta de viata este direct proportionala cu investitiile in sanatate, sustine conducerea Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
"Conform ultimului raport OECD Health Data, Romania se afla la finalul clasamentului european privind speranta de viata. Desi romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii ?70, ei traiesc totusi in prezent cu cinci ani mai putini decat europenii", sustine ARPIM.
Pe primul loc in clasament se situeaza Elvetia cu peste 80 de ani speranta de viata, urmata indeaproape de Islanda si Italia. Þarile vecine, Ungaria (73,3 ani) si Bulgaria (72,8 ani), desi sunt sub media europeana, se situeaza deasupra Romaniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) si Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri si singurele tari unde speranta de viata este mai mica decat a romanilor..
"Speranta de viata este direct proportionala cu investitiile in sanatate si tocmai de aceea pozitia Romaniei in acest clasament nu reprezinta o surpriza. Investitia in medicamentele de ultima generatie este un factor al scaderii sperantei de viata.
Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arata ca, la nivel global, intre 40-59% din cresterea sperantei de viata pe o perioada de aproximativ 10 ani se datoreaza medicamentelor inovatoare si, poate cel mai important, accesului la... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:27
In primul trimestru al anului, piata asigurarilor a inregistrat o scadere de 6,61%, la 2,14 miliarde lei, in conditiile in care avansul de 3,34%al asigurarilor de viata a mai compensat din scaderea cu 8,84%, a subscrierilor pe segmentul de asigurari generale, potrivit datelor preliminare prezentate de arbitrul asigurarilor, noteaza NewsIn.In primul trimestru din 2010, asiguratorii inregistrasera un volum de prime brute subscrise de 2,29 miliarde lei.
Piata de asigurari generale a scazut in primul trimestru din 2011 cu 8,84%, la 1,7 miliarde lei fata de primul trimestru din 2010, in timp ce piata de asigurari de viata a sporit cu 3,34%, la 433,83 milioane lei."Evolutia ascendenta a asigurarilor de viata ne da speranta ca oamenii au constientizat necesitatea acestei asigurari si companiile au adaptat produsele pe care le au la cerintele populatiei", a declarat joi presedintele Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.Pe segmentul Casco s-a inregistrat o scadere de 18,7% fata de acelasi interval din 2010, la 486,97 milioane lei, in timp ce pe segmentul RCA declinul a fost de 18,2%, la 667,75 milioane lei."Daca clasa de RC auto ar fi ramas la acelasi nivel ca in T1 2010, primele brute subscrise din asigurari generale ar fi scazut cu numai 0,9% in primul trimestru din 2011", a mentionat Toncescu.In ceea ce priveste asigurarile de locuinte, cresterea a fost de 34,1% fata de aceeasi perioada din 2010. Numarul de contracte in vigoare la finalul primului... mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 11:36
Romania se alfa pe locul 63 in topul dezvoltarii umane realizat de Organizatia Natiunilor Unite, cu un produs intern brut pe cap de locuitor de 12.369 de dolari si o speranta de viata de 72,5 ani. De asemenea, s-a luat in calcul si rata alfabetizarii, Romania avand un procentaj de 97,6%, conform Raportului asupra Dezvoltarii Umane al Programului de Dezvoltare al Natiunilor Unite. Astfel, Romania se afla in randul tarilor cu dezvoltare umana inalta, unde se incadreaza si Bulgaria (locul 61), Ungaria (43), Polonia (41), Federatia Rusa (71) sau Croatia (45). Potrivit studiului, pentru 4,3 procente din romani exista probabilitatea a de nu supravietui peste varsta de 40 de ani, un procentaj mai mare decat in Bulgaria, de exemplu, de 3,8 procente, dar mult mai bun decat cel din Federatia Rusa, de 10,6 procente. De asemenea, 26% din romani nu au acces la o sursa de apa potabila modernizata, comparativ cu 1% in Bulgaria si 0% in Ungaria, aflandu-ne la un nivel similar cu Insulele Seyshelles (13%) sau Venezuela (10%). Sub 2% din romani traiesc cu 1,25 de dolari pe zi, iar 3,4% au la dispozitie doar doi dolari in fiecare zi. In functie de sexe, in Romania femeile au o speranta de viata de 76,1 ani, comparativ cu 69 de ani pentru barbati. In schimb, mai multi barbati adulti sunt educati, in masura 98,3 procente, in timp ce 96,9 procente din femei trec prin scoala. De asemenea, barbatii au castigat, in 2007, in medie, 14.808 dolari, in timp ce femeile doar 10.053 de... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 10:31