Fumatorii romani nu sunt singurii napastuiti din UE. Iata ce patesc viciosii din alte tari europene

Joi, 31 Martie 2016, ora 14:54
9492 citiri
Fumatorii romani nu sunt singurii napastuiti din UE. Iata ce patesc viciosii din alte tari europene
Foto: Wikimedia

Romania nu este singurul stat european unde fumatorii sunt vanati cu indarjire de catre autoritati. De fapt, in unele state scandinave, viciile sunt atat de drastic taxate incat viata fumatorului roman este aproape de invidiat.

Finlanda si Suedia conduc in topul statelor ultraprotectoare cu cetatenii lor, in care fumatul, bautul si produsele de tip fast-food sunt restrictionate, arata rapoartele Institutului de Afaceri Economice (IEA) din Marea Britanie si al Centrului de Informatii pentru Politici Europene, citate de postul CNBC.

Politici inutile

Cele doua institutii sustin ca intruziunea politicului in viata cetatenilor pare sa nu aiba niciun efect, conform zicalei, suma viciilor ramanand in general constanta.

"Aceste legi isi gasesc o justificare in termeni medicali, dar, in realitate, analiza datelor arata ca nu exista o legatura directa intre legislatia protectoare si o speranta de viata ridicata.

Tarile cu o legislatie restrictiva in privinta consumului de alcool nu au o rata scazuta a consumului de alcool si tarile cu legi dure anti-fumat nu inregistreaza o scadere a numarului fumatorilor", sustin expertii IEA.

In Uniunea Europeana, cinci state se remarca ca lideri in impunerea unor politici restrictive in privinta comsumului de alcool si a tigarilor clasice sau electronice: Finlanda, Suedia, Marea Britanie, Irlanda si Ungaria.

Acciza la inghetata

Oficialii de la Helsinky au mers atat de departe incat au interzis tigaretele electronice si programele "happy hour" din baruri si au impus restrictii publicitatii pentru bauturile alcoolice.

Ciocolata, inghetata si sucurile acidulate sunt de asemenea taxate drastic, iar accizele pe produsele din tutun au inceput sa creasca treptat inca de acum doi ani. O situatie asemanatoare se inregistreaza si in Suedia, chiar daca legislatia este usor mai permisiva.

Marea Britanie vine pe locul 3 in topul tarilor care au conceput legi draconice anti-viciu. Are cele mai mari accize la vinuri si tigari din UE si se claseaza pe locul al doilea la accizarea berii.

Tigarile cumparate de britanici, de exemplu, sunt incarcate cu o acciza de 16,5% din pretul de vanzare plus 3,93 lire sterline.

O taxa pe indulcitorii folositi la fabricarea sucurilor urmeaza sa fie introdusa in urmatorii doi ani.

"Niciunde nu este mai rau sa fii fumator decat in Marea Britanie. Singura abordare liberala de aici este cea legata de folosirea tigarilor electronice", constata Cristopher Snowdown, reprezentant al Institutului de Afaceri Economice.

Cu exceptia Ungariei si Romaniei, restul tarilor din Europa Centrala si de Est au reguli extrem de permisive in privinta consumului de alcool si tutun.

Cehia, raiul viciosilor

Din acest punct de vedere, Cehia conduce in topul tarilor cu o politica permisiva in privinta consumului de alcool si a produselor din tutun.

Guvernul de la Praga nu a accizat vinul, berea si alte bauturi alcoolice sunt taxate la un nivel redus, iar barurile pot decide cand si daca vor sa serveasca alcool clientilor.

La fel, tigarile au o acciza de doar 28% din pretul de vanzare, iar restaurantele si barurile au libertatea de a stabili politica din localuri in privinta spatiilor destinate fumatorilor si nefumatorilor.

In mod asemnator, germanii nu au accize la vin si mentin un nivel redus de accizare a berii, bauturilor spirtoase si tutunului.

Turism de viciu

Cele doua tari atrag si o multime de turisti straini de pe alte continente, incantati ca nu sunt nevoiti sa se supuna restrictiilor in privinta satisfacerii viciilor uzuale.

Pe langa aceste tari, Luxemburg, Olanda si Slovacia se remarca, de asemenea, ca tari cu politici permisive in privinta consumului de alcool si tutun.

In mod paradoxal, cehii si germanii, desi au o libertate aproape totala la fructul interzis, nu sunt cei mai aprigi consumatori de alcool din Europa, ci lituanienii, care au ajuns sa consume aproape 14 litri de alcool pe cap de persoana anual, conform unei statistici a OCDE.

Cehii, francezii si estonienii ocupa urmatoarele pozitii ca bautori fruntasi ai Europei. In randul pietelor dezvoltate, europenii sunt cei mai aprigi bautori din lume, arata statisticile OCDE.

De pe 16 martie, in Romania se aplica noua lege anti-fumat, care interzice savurarea tigarilor in interiorul spatiilor publice inchise, indiferent de destinatia acestora: institutii, firme, baruri si restaurante, dar si in apropierea locurilor de joaca si pe unele terase semi-acoperite.

Noile masuri sunt atat de contestate incat unii parlamentari doresc sa revizuiasca legea, pentru a permite fumatorilor sa beneficieze de unele spatii in care sa-si poata satisface linistiti viciul.

#legislatie antifumat, #accize tutun Europa, #accize bauturi alcoolice, #consum alcool UE , #Legislatie europeana