Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau a anuntat, sambata, ca o treime din cele circa 45.000 de posturi vacante din sistemul sanitar vor fi deblocate, prin modificarea legii, in prima parte a anului.
"Din cauza resurselor financiare, nu vom putea debloca decat o treime, desi dorim sa le deblocam pe toate cele 45.000 de posturi vacante. Noi am inaintat deja informatiile pe site-ul ministerului", a precizat, in conferinta de presa, ministrul Ritli.
Vorbind despre obiectivele Ministerului Sanatatii pentru acest an ministrul a precizat ca a fost elaborata legislatia care sa sprijine introducerea medicamentelor generice, deoarece este o politica ferma a guvernului si a ministerului ca sa faciliteze medicamentele generice, ale caror molecule sunt identice cu cele originale si eficienta terapeutica la fel, dar sunt mai ieftine.
In ce priveste coplata, ministrul a mentionat ca legea 220/2011 in varianta iesita din parlament nu este aplicabila tehnic, motiv pentru care ministerul va aduce modificarea acestei legi, in sensul unei sume fixe, modice, pentru pacienti, legea urmand sa fie aplicabila la sfarsitul anului 2012 sau anul viitor.
Potrivit ministrului, in anul 2012, in cadrul sistemul asigurarilor de sanatate, se va aplica pachetul de serviciu de baza revizuit. "Nu este niciun fel de lista neagra.
E vorba de a revizui modul cum accesam medicamentele foarte scumpe. In urma unui studiu de patru luni, cu experti straini si romani, s-a hotarat ca accesul la... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 14:30
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat luni ca in sistemul sanitar este nevoie de masuri de stopare a scurgerilor de fonduri si pentru asigurarea platii facturilor intr-un timp mai scurt.
"Din pacate, cererile din sistem sunt mai mari decat resursele dedicate, ceea ce slabeste puterea financiara a sistemului. Totodata, aceste resurse sunt adesea ineficient cheltuite, privandu-i pe cei mai nevoiasi. Guvernul a inceput sa ia masuri importante pentru a stabiliza scurgerile de resurse si pentru a asigura plata la timp a facturilor. Va fi important sa se analizeze nivelul dezirabil de servicii care sa fie acoperite de asigurari de stat si sa se asigure fonduri publice suficiente pentru finantarea lor. Nu este viabil sa se promita un nivel de beneficii fara o finantare eficienta. (...)Toate ariaretale trebuie platite si sa se ramana fara ele de acum inainte. In timp, Guvernul trebuie sa aduca diferentele de timp privind plata facturilor la intervale mai normale", a precizat Franks.
Acesta a explicat ca, pe termen scurt, Guvernul a convenit sa faca schimbari in sistemul de sanatate atat pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli. Pe termen lung, este nevoie de o reforma mult mai cuprinzatoare, care sa fie aplicata pe viitor.
"Pe partea de venituri exista o legislatie cu privire la o coplata modesta. Este una din acele masuri pe care Guvernul trebuie sa le intreprinda in viitorul apropiat. Mai exista taxa de clawback revizuita. De asemenea, noi avem unele... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 18:12
Guvernul va prezenta in lunile urmatoare o propunere de reforma a sistemului sanitar intrucat resursele acestuia sunt utilizate ineficient, informeaza NewsIn."Sistemul sanitar este destul de bolnav, cererile sale fiind mult mai mari decat resursele dedicate acestuia. Nu au fost suficiente masurile pentru a stabiliza scurgerea de resurse.
Pentru a stopa aceasta hemoragie, va fi nevoie de eforturi suplimentare.
In lunile urmatoare, Guvernul va elabora o propunere de reforma definitiva a sistemului sanitar, pana atunci fiind necesare masuri urgente pentru a achita facturile si a furniza servicii celor care au nevoie de ele", a spus Franks.
Acesta a mentionat ca arieratele din sectorul sanitar sunt in acest moment aproape de zero, dar exista riscul ca ele sa creasca. mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 11:46
Ungaria vrea sa majoreze salariile medicilor din "taxa hamburger", o taxa pe produsele nesanatoase.Astfel, statul maghiar ar putea introduce aceasta taxa pe produsele nesanatoase incepand de anul viitor, insa suma nu a fost stabilita. banii colectati vor fi directionati in salariile medicilor, pentru a evita plecarea acestora in strainatate.
Printre reformele adoptate de Ungaria se numara si reforma sistemului sanitar prin sustinerea spitalelor, imbunatatirea serviciilor medicale dar si cresterea salariilor medicilor.
Reformele sunt necesare pentru diminuarea costurilor suportate de pacienti, reducerea listelor de asteptare si salvarea spitalelor de la intrarea in incapacitate de plata, a declarat Anna Nagy, purtator de cuvant al guvernului., potrivit ZF.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Miklos Szocska a precizat ca statul maghiar va prelua controlul asupra spitalelor din Budapesta si va crea trei centre de urgenta noi.
Potrivit acestuia, o utilizare eficienta a resurselor ar putea aduce la bugetul de stat 10-20 de miliarde de forinti ( 53-107 milioane de dolari). mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 14:46