Basescu catre politicieni: la anul va fi prea tarziu!

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 13:14
1215 citiri
Basescu catre politicieni: la anul va fi prea tarziu!

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la BNR, ca lanseaza un "mesaj de ultim apel" catre politicieni, pentru ca anul viitor "s-ar putea sa fie prea tarziu", un mesaj care are doua cuvinte: "Fiti responsabili!", anunta Mediafax.

"Ma aflu aici, intr-un sanctuar al economiei romanesti, la sediul Bancii Nationale. De aici lansez un mesaj catre politicieni, un mesaj de ultim apel, pentru ca la anul s-ar putea sa fie prea tarziu: fiti responsabili!

Nu mai putem cheltui, cat am cheluit pe vremea bulei imobiliare, care a adus mari venituri la bugetul de stat, si de consum exagerat", a spus seful statului.

El a sustinut ca exista un singur drum corect, cel al dezvoltarii prin investitii.

"Este singurul drum corect si care da speranta, perspectiva natiunii. In acelasi timp, drumul acesta al investitiilor, pentru care ar exista resurse si exista (...), nu poate fi abordat serios, atat timp cat nu-ti reformezi si optimizezi costurile de functionare a statului si costurile sociale.

Un stat care vrea sa se dezvolte, dar cheltuieste 45% din venitul bugetului de stat in sistemul de protectie sociala si 31% din veniturile bugetului de stat in salarizarea propriei sale functionari, este un stat care nu are nicio sansa, nicio sansa sa garanteze prosperitate cetatenilor sai sau sa devina performant in acest grup de 27 de state, care inseamna Uniunea Europeana", a mai spus seful statului.

Va trebui sa fac un ultim efort in incercarea de a convinge clasa politica la acel celebru moratoriu

Traian Basescu a afirmat ca va face un "ultim efort" in privinta moratoriului pe care l-a propus clasei politice.

"Cred ca va trebui sa fac un ultim efort in incercarea de a convinge clasa politica la acel celebru moratoriu sau armistitiu si sa lase Guvernul ca timp de o luna jumatate, o luna, cat a mai ramas sa-si incheie obligatiile in raport cu Fondul si sa aplice o terapie de modernizare a statului...", a spus seful statului.

Romanii sunt mintiti zilnic, domnisoare cu ochii cat cepele vorbesc de banisorii oamenilor

"Romanii sunt pacaliti zilnici, sunt mintiti. O sa vedeti fete rujate, cu ochii cat cepele: «se reduc salariile, sa le aducem banii, banisorii lor».

Banisorii acestor oameni sunt bani pe care nu-i producem, ii imprumutam pentru a-i plati.

Nu putem sa ne lasam pacaliti la nesfarsit de iluzii. Atunci, avem obligatia sa ne optimizam costurile in sistemul sanitar, unde a crescut alocarea in ultimii 10 ani de cel putin 4-5 ori.

Rezultatul: datorita proastei gestionari, un sistem de sanatate mai slab decat acum 10 ani, mai putin performant", a afirmat Basescu.

Guvernul e indreptatit sa incerce sa promoveze o lege a educatiei care aduce reforma

"Modernizarea statului este cheia fundamentala pentru a face performanta si economia. Un stat neperformant nu poate sa aiba o economie performanta. Vreau sa mai spun ca pentru ca economia sa fie performanta avem nevoie si de educatie, si acum vin la un subiect la zi in dezbaterea politica.

Am vazut ambele variante propuse si consider absolut indreptatita pozitia Guvernului de a incerca sa-si promoveze legea care cu adevarat modernizeaza sistemul de educatie", a adaugat Traian Basescu, la ceremonia de marcare a 15 de activitate a Bursei de Valori Bucuresti, organizata la BNR.

Il asigur pe premier ca are toata sustinerea presedintelui

"Avem un guvern care trebuie sa preseze pentru modernizare, oricare ar fi costurile politice si il asigur pe premier ca are toata sustinerea presedintelui", a spus Basescu.

Tot mai des ni se pune eticheta "aceasta tara nu poate fi reformata"

"O bursa, fie ea si Bursa de Valori Bucuresti, un sistem bancar, fie el si sistemul bancar din Romania, nu pot fi performante fara un stat performant. Cand ele evolueaza intr-un mediu neprietenos (...), ele nu au cum sa straluceasca, nu au cum sa fie piloni de performanta financiara si economica", a afirmat Traian Basescu, la ceremonia de marcare a 15 de activitate a Bursei de Valori Bucuresti, organizata la BNR.

"Dupa intrarea in UE am putut vedea si simti ce inseamna statul nereformat, statul neperformant. Daca pentru constructia initiala, oamenii politici nu sunt atat de vinovati, pentru ca nu au stiut, acum, cand stiu dinferenta dintre statul performant si statul neperformant, devin vinovati", a subliniat seful statului.

Singurul lucru la care "i-a dus capul" pe politicieni a fost sa dubleze salariile

"Politicienii au facut ce i-a dus capul. Singurul lucru la care i-a dus capul a fost sa dubleze salariile, pensiile, sa inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale. Atat i-a dus capul pe politicienii romani in timp de crestere exploziva, este adevarat, artificiala. Eh, s-a dezumflat", a declarat Traian Basescu.

Regret ca am trimis la reexaminare Legea pensiilor, Parlamentul s-a dat in stamba

"Privind Legea pensiilor, si pun acest exemplu sub emblema «iresponsabilitate». Se ivise un mare conflict politic pe tema modului cum Legea pensiilor a trecut prin Camera Deputatilor.

Am cautat un articol in interiorul legii care sa-mi dea ocazia sa trimit legea la Parlament, spre satisfactia tuturor partidelor si pe un subiect legat de vointa tuturor partidelor si am gasit acel articol care viza varsta de pensionare.

Ca sa vedeti iresponsabilitatea, dupa toate deciziile Curtii Constitutionale, nu putea face obiect de dezbatere decat acel articol.

Sigur ca au fost luate legile integral la pieptanat articol cu articol pentru a se intarzia. S-a creat un lucru extrem de neplacut, pentru ca atunci cand a venit FMI m-a intrebat: «Domnule presedinte, era obiectiv de transa, de ce am mai trimis-o inapoi?». Am dat o explicatie, exact cea care a fost, trebuia sa fie un consens politic", a declarat Traian Basescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#basescu, #economie, #educatie, #investitii, #lege, #modernizare, #pensii, #responsabilitate , #stiri Traian Basescu