China va scuti, temporar, companiile straine de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, in speranta ca astfel isi va creste atractivitatea in randul firmelor si investitorilor straini, mai ales in conditiile recentei reforme fiscale adoptate in SUA, transmite AFP.
Aceasta scutire, anuntata joi de Ministerul chinez de Finante, se va aplica retroactiv, incepand din luna ianuarie 2017, astfel incat companiile sa poata profita de aceasta la plata taxelor pentru acest an.
Noile facilitati acordate firmelor straine vin la scurt timp dupa ce Congresul american a adoptat o reforma ambitioasa a sistemului fiscal, conform careia impozitele pe companii vor fi reduse de la 35 la 21%. Comparativ, in China, impozitul pe companii este de 25%.
Aceasta scutire temporara "va crea un mediu fiscal mai bun si ii va incuraja pe investitorii straini sa isi continue investitiile in China", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Finante.
Insa, facilitatile fiscale dezvaluite joi vin insotite de o serie de conditii stricte.
Pentru a fi eligibile sa beneficieze de scutirea de impozite, profiturile fie trebuie investite in sectoarele si activitatile in care Guvernul chinez incurajeaza investitiile straine - industria manufacturiera, serviciile sau cercetare - ori sa fie reinvestite in regiunile din vestul tarii.
Aceasta modificare a politicii fiscale vine intr-un moment in care autoritatile de la Beijing se confrunta cu o fuga a capitalurilor si... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 17:00
Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.
"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.
El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.
Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consuma avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.
Citeste si: Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
Presedintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, de ce a retrimis Codul Fiscal in Parlament, subliniind ca, desi Romania are nevoie de relaxare fiscala, "conteaza foarte mult maniera in care se realizeaza aceasta".
"Recent, am solicitat Parlamentului reexaminarea Codului Fiscal. Am facut acest lucru cu motivatia prudentei si responsabilitatii in plan fiscal-bugetar. Romania are nevoie de relaxare fiscala, insa conteaza foarte mult maniera in care se realizeaza aceasta.
Pentru consolidarea performantelor recente, politicile fiscal-bugetare trebuie sa fie sustenabile. Dezvoltarea reala, calitativa, se obtine prin politici economice bine gandite, care depasesc interesele politice si rezolva problemele profunde ale economiei noastre", a declarat Iohannis, miercuri, potrivit Administratiei Prezidentiale.
Afirmatiile sale au fost facute cu ocazia Conferintei Stiintifice Anuale a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate.
E oficial: Codul Fiscal, discutat in ...citeste mai departe despre "Iohannis explica de ce a respins Codul Fiscal" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 12:32
Situatia financiara a Romaniei nu poate sustine politica de relaxare fiscala promovata de guvernul condus de Victor Ponta, prin masuri precum reducerea TVA, a afirmat duminica fostul presedinte Traian Basescu.
"Vedem Guvernul care face iar risipa de bani, a trecut la politicile pro-ciclice din timpul lui Tariceanu, ceea ce, va asigur, ne va costa enorm in doi-trei ani, la fel cum ne-au costat aventurile lui Tariceanu. (...) Reducerea TVA-ului de la 1 ianuarie, eu nu spun ca nu trebuie redus, dar daca poti.
Eu va asigur ca finantele Romaniei nu-si permit luxul relaxarii fiscale pe care o genereaza Guvernul Ponta, din dorinta de a cumpara voturi cu bani din bugetul de stat", a spus Basescu in discursul tinut la sedinta reprezentantilor organizatiilor judetene ale PMP din regiunea Sud Muntenia, desfasurata in localitatea argeseana Budeasa.
Basescu: Nu exista risc mai mare decat sa aduci studenti musulmani in tara. E o decizie nesabuita
In opinia fostului sef al ...citeste mai departe despre "Basescu, atac la Ponta: Nu ne permitem luxul relaxarii fiscale!" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 20:31
Guvernul va discuta masurile de relaxare fiscala prevazute de proiectul noului Cod Fiscal cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, acestea fiind deja incluse in scrisoarea de intentie nesemnata la vizita din februarie, potrivit ministrului Finantelor, Darius Valcov.
"Si cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International vom discuta masurile (de relaxare fiscala - n.r.), eu le-am pus pe masa inclusiv cand au venit si anul trecut, dar si anul acesta.
Mai mult decat atat, masurile pe care intentionam sa le luam anul acesta le-am introdus in scrisoarea care nu a fost semnata si bineinteles ca le vom prezenta toate aceste masuri si impactul lor", a declarat Valcov, dupa prezentarea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala in comisiile reunite de Buget-Finante-Banci ale Parlamentului, potrivit Mediafax.
Intrebat de jurnalisti cum va fi acoperit golul de la buget de circa 16 miliarde lei generat de masurile de relaxare fiscala ramas din totalul de 37 miliarde lei pe patru ani, ministrul a spus ca vor fi directionate spre aceste masuri o parte din veniturile bugetare suplimentare incasate in fiecare an, de 12 miliarde lei.
"La o analiza scurta, 6,8 miliarde lei reprezinta impact bugetar pe anul 2016, 3 miliarde lei aproximativ pe 2017 si 2018 si 2,3 miliarde lei pe 2019.
In fiecare an veniturile bugetare ale Romaniei cresc cu aproximativ 12 miliarde lei, s-a intamplat in ultimii doi ani, sunt previzionati pentru... mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 10:35
Masura relaxarii fiscale care este propusa prin noul proiect de Cod Fiscal va duce la neincasari de venituri bugetare in valoare de 37 de milioane de lei in patru ani, insa Guvernul estimeaza ca jumatate din suma va fi recuperata prin efectul pozitiv inregistrat in economie.
Neincasarile de 37 de miliarde de lei in perioada 2016-2019 ar reprezenta pierderi brute, in timp ce pierderile nete ar urma sa se ridice la 19 miliarde de lei, relateaza Mediafax.
Astfel, scaderea TVA de la 24 la 20 la suta, in anul 2016, va duce la un impact negativ brut de 11,5 miliarde de lei, din totalul de 16,4 miliarde de lei, asa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului de Cod Fiscal.
De asemenea, incasarile din accize vor scadea cu 2,8 miliarde de lei, dupa micsorarea anuntata a accizelor pentru carburanti, bere si bauturi alcoolice, dar si dupa eliminarea accizelor la bijuterii, cafea si blanuri. In plus, eliminarea asa-numitei taxa pe stalp - impozitul pe constructiile speciale - ...citeste mai departe despre "Relaxarea fiscala propusa prin noul Cod Fiscal va duce la un gol bugetar de 37 de miliarde de lei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 21:10
Mediul de afaceri solicita permanent relaxare fiscala, insa statul trebuie sa aiba bani pentru a plati pensiile si ajutoarele sociale, pentru ca altfel se destrama "pacea sociala" si dispare macrostabilitatea, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
"Avem o macrostabilitate riguroasa in conditii de pace sociala, e si mai important. Avem si partenerii nostri internationali, care ne ajuta sa ne mentinem intr-un cadru economic si financiar corespunzator. Pe acest fond, sa ceri in fiecare intalnire de genul asta (dezbateri - n.r.) iar sa devenim mai prietenosi (cu mediul de afaceri, din punct de vedere fiscal - n.r.), iar sa relaxam, s-ar putea rupe tesutul social si nu mai e pace sociala si daca nu mai e pace sociala, nu mai e macrostabilitate", a afirmat Georgescu la intalnirea "Mugur Isarescu si invitatii sai" organizata la BNR.
El i-a raspuns astfel lui Eugen Radulescu, director de audit in cadrul bancii centrale, care sustinuse ca este necesar un mediu mai prietenos pentru afaceri, reglementari mai suple si o economie cu stabilitate fiscala. El a spus ca pentru un mediu mai prietenos pentru afaceristi este nevoie de reducerea cotelor de impozitare, masuri de imbunatatire a colectarii, mai ales la asigurari sociale.
Georgescu a precizat ca afirmatiile sale se bazeaza pe cifrele pe care le-a avut la dispozitie din pozitia de ministru al Finantelor.
Georgescu: Nu ne lasa partnerul international sa facem o relaxare fiscala
El a spus ca nu se... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 16:37
Autoritatile din Italia planuiesc sa aplice deduceri de taxe si alte masuri fiscale pentru stimularea economiei, pentru a incuraja firmele si companiile sa realizeze investitii si sa faca angajari, dupa 18 luni de masuri de austeritate, care au contribuit la adancirea recesiunii.
Executivul de la Roma discuta, vineri, mai multe propuneri privind un plan de revigorare a economiei, transmite Bloomberg.
Printre propunerile ce vor fi analizate de guvernul italian se numara eliminarea TVA pentru proiectele mari de infrastructura, precum constructia de autostrazi sau porturi maritime. Ministerul Economiei vrea sa realizeze deduceri de taxe de pana la 50 miliarde euro pe parcursul urmatorilor opt ani in domeniul infrastructurii.
Oficialii ministerului Economiei estimeaza ca astfel de reduceri de taxe ar putea incuraja in urmatorii opt ani investitii in valoare de 300 miliarde euro. Principala organizatie patronala din industria italiana, Confindustria, se numara printre sustinatorii planului.
De asemenea, ministrii vor sa introduca masuri de sprijinire a afacerilor initiate recent si de promovare a destinatiilor turistice din Italia, potrivit La Stampa, care nu a precizat sursa informatiilor.
Totodata, Trezoreria a prezentat un plan de reducere a datoriei de stat cu pana la 20 miliarde euro pe an prin vanzarea de active ale statului.
Declinul economic s-a adancit in timpul guvernarii Monti, dupa ce premierul a fost constrans de turbulentele de pe pietele... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 15:38
Consilierul de stat la cabinetul premierului Victor Ponta, Daniel Daianu, a declarat ca ipoteza unei relaxari fiscale in Romania in anul 2012, vehiculata de unii analisti din banci si oameni de pe piata de capital, este "o prostie".
Daniel Daianu a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la o manifestare organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, ca este increzator ca, in ciuda masurilor de revenire a salariilor bugetarilor si pensiilor, deficitul bugetar va scadea de la 4,2% la 2,3% la sfarsitul anului 2012.
"Incerc sa demontez un cliseu pe care il vad, si vad ca unii comenteaza si este straniu cand vad analisti din banci si oameni de pe piata de capital care spun ca in 2012 vom asista la o relaxare fiscala in Romania, ceea ce este o prostie. Este o prostie, fiindca deficitul cu care s-a terminat executia bugetara in 2011 a fost putin peste 4% din PIB.
In 2012, in pofida faptului ca va avea loc o revenire la salariile din iunie 2010, ca se va produce o reparatie esalonata la pensii, consolidarea fiscala, adica diminuarea deficitului bugetar, va fi mai mult decat semnificativa. Am credinta ca se va termina 2012 cu un deficit bugetar in jur de 2 - 2,3% din PIB", a spus Daianu.
Micsorarea dficitului bugetar va fi dificila
Potrivit acestuia, a trece de la 4,2% la 2,3% este un pas foarte mare, greu de facut, chiar "temerar", in conditiile in care se inregistreaza, inca, o criza in zona euro si in circumstantele in care nu exista o relansare a sectorului... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 20:46