Taxa pe solidaritate, masura discriminatorie si politica - Interviu Dragne si Asociatii

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 09:01
3354 citiri
Taxa pe solidaritate, masura discriminatorie si politica - Interviu Dragne si Asociatii

Taxa de solidaritate - impozitatea suplimentara cu inca 16% a pensiei sau salariului care depaste 4.500 lei/luna, nu va avea un impact pozitiv asupra economiei, a declarat Anamaria Gheorghiu, avocat asociat la Dragne & Asociatii.

Potrivit avocatului, masura propusa de guvern intra in contradictie cu alte masuri, cum sunt ridicarea pragului pentru TVA sau cresterea salariilor bugetarilor cu 8%, ceea ce face ca anumite categorii sociale sa beneficieze de efectele pozitive ale masurilor actualului guvern.

Masura, aparent constitutionala, ar putea fi considerata discriminatorie, ceea ce poate determina ca in viitor, ea sa fie aplicata tuturor cetatenilor ale caror venituri depasesc suma de 4.500 de lei.

Credeti ca aceasta masura va avea un aport real, pozitiv, asupra economiei, sau reprezinta strict o masura "politica"?

Pe baza datelor colectate de Institutul National de Statistica, rezulta ca aproximativ 100.000 de angajati/pensionari sunt vizati de aceasta masura - circa 47.063 de angajati din sectorul bugetar, 56.000 de angajati in companiile de stat si 720 de pensionari au realizat anul trecut venituri brute de peste 4.001 lei. O parte dintre acestia (cei ale caror venituri depasesc 4.500 lei) sunt expusi "taxei de solidaritate" propusa de premier.

Insa, avand in vedere numarul relativ scazut de angajati din administratia publica, invatamant, sanatate, companii de stat si pensionari, care depasesc acest prag si faptul ca "suprataxa" de 16% se va aplica doar sumei care depaseste pragul, putem deduce ca impactul asupra bugetului de stat va fi mic, incasarile obtinute in acest fel fiind foarte reduse.

De altfel, insusi premierul Victor Ponta s-a declarat constient de faptul ca veniturile obtinute in urma aplicarii taxei vor fi foarte mici, insa, in opinia sa, taxa ar reprezenta un semn de solidaritate binevenit in aceste vremuri (conform declaratiei citate de Mediafax).

Aceasta masura ar putea avea insa si un efect care nu este de dorit in aceste momente de recesiune economica, si anume scaderea consumului realizat de catre angajatii care vor fi supusi platii "taxei".

Prin urmare, nu credem ca o astfel de masura va avea un impact pozitiv asupra economiei, ea parand, mai degraba, o masura politicianista care urmareste sa atraga simpatia anumitor categorii sociale, in detrimentul altora. De altfel, aceasta masura ne aminteste de impozitarea progresiva practica de PSD in trecut, si la care se pare ca premierul ar dori sa revina, conform declaratiilor sale, in cazul castigarii alegerilor generale din toamna acestui an.

In orice caz, consideram ca ar fi indicat ca, inainte de se face asemenea afirmatii, guvernantii sa prezinte si un studiu privind impactul unor astfel de decizii (si aici ne referim atat la impactul economic, cat si la cel social).

De asemenea, astfel de masuri nu sunt discriminatorii, tinand cont de faptul ca asa-zisa "taxa de solidaritate" se va aplica doar unei anumite categorii sociale, si anume bugetarilor si pensionarilor?

Trebuie sa mentionam aici ca articolul 4, alineatul (1) din Constitutia Romaniei prevede ca "Statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai." Astfel, titlul dat acestui impozit suplimentar primeste o aparenta de constitutionalitate, prin raportarea la dispozitiile mentionate.

Insa, tot Legea fundamentala prevede in articolul 16, alineatul (1) faptul ca "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari". Prin urmare, impozitarea suplimentara strict a anumitor categorii de persoane este in mod vadit discriminatorie, din moment ce dispozitiile privind solidaritatea nu pot fi invocate cu incalcarea prevederilor articolului 16 sus-mentionat.

Astfel, daca se mentine ideea aplicarii acestei taxe, este foarte posibil ca in viitor ea sa fie aplicata tuturor cetatenilor ale caror venituri depasesc suma de 4.500 de lei.

Nu este contradictorie ridicarea pragului pentru platitorii de TVA si impozitarea suplimentara a salariilor, pensiilor de peste 4.500 lei? De asemenea, pare contradictoriu si faptul ca Guvernul doreste sa creasca salariile bugetarilor cu 8% pana la sfarsitul anului, dar in acelasi timp, impoziteaza suplimentar salariile care depasesc o anumita suma. Cum comentati?

Intr-adevar, putem spune ca aceste masuri sunt contradictorii. Practic, anumite categorii beneficiaza de efectele pozitive ale masurilor luate de actualul guvern, in timp ce altele sunt (sau ar putea fi) dezavantajate.

De asemenea, in ceea ce priveste strict sectorul bugetar, este o contradictie angajamentul guvernului de a creste salariile, concomitent cu ideea aplicarii unei taxe suplimentare anumitor categorii de bugetari.

Credeti ca celelalte masuri propuse de noul Guvern, cum ar fi taxa pe fast-food si bere, scutirea de TVA pentru persoane fizice autorizate cu venituri sub 65.000 de euro/an reprezinta relaxare fiscala? Care sunt efectele acestor tipuri de masuri asupra economiei? Vor ajuta ele bugetul de stat?

Scutirea de TVA pentru venituri mai mici de 65.000 de euro pe an, obtinute din activitati indepedente, reprezinta o masura de relaxare fiscala, care va avea un efect pozitiv asupra categoriei vizate. In acelasi timp, estimam ca impactul acestei masuri asupra bugetului de stat va fi foarte mic, iar cel asupra economiei va fi, de asemenea, redus.

In ceea ce priveste suprataxarea unor categorii de alimente/bauturi, masurile de acest gen intotdeauna au avut contraefectul incercarii (uneori cu succes) de reincadrare fiscala a acestora, astfel incat sa se anuleze (partial sau total) masura respectiva, si in subsidiar cresterea dimensiunii nefiscalizate din comertul cu respectivele alimente/bauturi.

In plus, se poate produce si scaderea consumului la alimentele/bauturile vizate, astfel incat, potentialul pozitiv al unei astfel de masuri este redus.

#taxe Romania, #interviu Dragne si Asociatii, #taxa solidaritate Dragne si Asociatii , #Taxe speciale

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

0.0003

1 USD = 4.5135 RON

0.0050
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  3. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  4. O companie a guvernului maghiar pregătește o lovitură de proporții în România. Vrea să preia o societate importantă dintr-un domeniu strategic
  5. Măsura dură ce ar putea afecta toți românii, din 2025: „Am avertizat, deja"
  6. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!
  7. Va renunța România la plafonarea prețurilor la energie? Ciolacu: "Comisia Europeană nu mi-a cerut niciodată nimic anormal"
  8. PSD pregătește impozitul progresiv înainte de campania electorală. Angajații ar putea rămâne cu sute de lei în plus în buzunar SURSE
  9. Județele unde românii câștigă cele mai mari salarii. 1 din 3 cetățeni se află la limita supraviețuirii
  10. Investiție uriașă de zeci de milioane de euro într-o fabrică de procesare a cartofilor pentru prăjit. Va fi cea mai mare din România și va produce de 6 tone pe oră