Romania are de doua ori mai multi absolventi de studii superioare, a anuntat Institutul National de Statistica al Romaniei, potrivit recensamantului din 2011, conform caruia in acest an 14,4% dintre romani erau absolventi de facultate, fata de doar 7,1%, cat se inregistrasera la recensamantul precedent din 2002.
Totalul populatiei stabile a Romaniei se ridica, la 20 octombrie 2011, la 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%).
Potrivit Recensamantului Populatiei si al Locuintelor - 2011, fata de situatia existenta la recensamantul anterior, populatia stabila a scazut cu 1.559.300 persoane, din care 779.200 femei, in principal din cauza migratiei externe. Datele statistice aratau ca in Bucuresti locuiau 1.883.400 persoane.
Primele 6 judete, cu exceptia Municipiului Bucuresti (1.883,4 mii), ca numar de populatie stabila sunt Iasi (772,3 mii), Prahova (762,9 mii), Cluj (691,1 mii), Constanta (684,1 mii), Timis (683,5 mii) si Dolj (660,5 mii persoane). Covasna (210,2 mii), Tulcea (213,1 mii), Salaj (224,4 mii), Mehedinti (265,4 mii), Ialomita (274,1 mii) si Giurgiu (281,4 mii) sunt judetele cu cel mai mic numar de persoane ce fac parte din populatia stabila.
Distributia populatiei stabile pe medii de rezidenta
In municipii si orase traiesc 10.859 mii persoane, reprezentand 54,0% din totalul populatiei stabile. Fata de situatia de la penultimul recensamant, ponderea populatiei stabile din mediul urban a crescut cu 1,3 puncte procentuale in... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 10:12
Rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor vor fi publicate pe 31 mai, in loc de 23 mai, in urma schimbarii componentei Comisiei Centrale Recensamantului, au anuntat luni reprezentantii Institutului National de Statistica.
Conform calendarului anuntat, la 23 mai 2012 urma sa se dea publicitatii rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011, sarcina validarii spre publicare a acestor rezultate si aprobarii textului comunicatului de presa aferent revenind Comisiei Centrale a RPL.
"Intrucat modificarile survenite in componenta nominala a Comisiei, ca urmare a schimbarilor intervenite la nivelul conducerii unora dintre institutiile implicate, nu au permis reunirea in sedinta de lucru a CCRPL 2011 decat la 31 mai 2012, publicarea rezultatelor preliminare pentru RPL 2011 se amana pentru aceasta data", se arata in comunicatul INS.
Populatia stabila a Romaniei este de 19.042.936 persoane dintr-un total inregistrat de 20.254.866, dintre care 88,6% se declara romani, potrivit rezultatelor provizorii ale recensamantului din octombrie 2011, facute publice la inceputul lunii februarie. mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 11:56
Veniturile din furnizarea de servicii de acces la Internet au ajuns anul trecut la doua miliarde de lei, in crestere cu 4% fata de anul precedent, reprezentand 13% din valoarea pietei locale de telecomunicatii, potrivit datelor autoritatii de reglementare, ANCOM.
In 2011, numarul de conexiuni mobile de internet in banda larga a urcat cu 39%, la 4,23 milioane, iar cel al conexiunilor de acces la internet fix in banda larga a avansat cu 260.000 (9% fata de 2010), la 3,26 milioane.
Astfel, ratele de penetrare sunt de 17,1% la 100 locuitori, respectiv 41,6% la 100 gospodarii, calculate pe baza rezultatelor preliminare ale recensamantului populatiei desfasurat anul trecut.
Cresteri in cazul conexiunilor ce utilizeaza cablu UTP/FTP si tehnologii xDSL
Potrivit datelor ANCOM, cele mai importante cresteri in cel de-al doilea semestru al anului 2011 au vizat conexiunile care utilizeaza cablu UTP/FTP (6% semestrial si 14% anual), numarul acestora ajungand la 1,8 milioane, precum si conexiunile care utilizeaza tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (4% semestrial si 11% anual), care au ajuns la un milion.
In acelasi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au inregistrat o scadere de 4% semestrial si de 9% anual, pana la 0,4 milioane.
Din totalul conexiunilor de acces la internet in banda larga furnizate la puncte fixe, 2,9 milioane (89%) folosesc tehnologia FTTx, tehnologie care utilizeaza fibra optica pana la locatia utilizatorului final sau... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 14:01
Scaderea populatiei la 19 milioane de locuitori, produsa dupa alte scaderi succesive, in 1992 si 2002, risca sa afecteze toate echilibrele, de la piata fortei de munca si bugetele sociale pana la puterea creativa a neamului, apreciaza senatorul Varujan Vosganian.
"In 1992, populatia tarii noastre numara 22,8 milioane de locuitori. In 2002 ea a scazut la 21,6 milioane, iar de atunci, in numai zece ani, am mai pierdut 2,6 milioane de oameni. Asadar, aproape patru milioane de romani in douazeci de ani(...) Am pierdut un roman din cinci!E o tragedie prin care poporul roman nu a trecut niciodata pana acum", a scris pe blogul personal politicianul liberal.
Vosganian, care exprima unele rezerve fata de corectitudinea rezultatelor recensamantului si invoca neajunsurile acestuia datorate timpului scurt si proastei organizari, arata totusi ca "scaderea populatiei domiciliate in Romania ramane un lucru cert" si ea se datoreaza, pe de o parte, sporului negativ al natalitatii, dar, in cea mai mare masura, migratiei.
In privinta romanilor plecati in strainatate, alesul liberal apreciaza ca exista doua surse de ingrijorare, una legata de faptul ca cei plecati peste granita nu mai doresc sa se intoarca in tara, iar a doua tine de asimilarea lor culturala "cu foarte mare rapiditate".
"In prima generatie de emigratie se gasesc romani valorosi si avem numeroase astfel de exemple. (...) Ce ne facem, insa, cu urmatoarea generatie? Din pacate, spre deosebire de alte neamuri,... mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 16:01
Prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi declara, intr-o postare pe blog, ca rezultatele partiale ale recensamantului reprezinta un semnal de alarma in legatura cu "diminuarea dureroasa" a poporului roman si, ca urmare, este necesar sa se gandeasca viitorul pe termen lung al natiunii.
"Suntem putin peste 19 milioane, cifra din 1966. In 2050, conform estimarilor sociologice, vom fi circa 15 milioane, iar la sfarsitul veacului Romania isi va injumatati populatia actuala. Semnalul de alarma real al acestui inceput de an priveste diminuarea dureroasa a poporului roman", sustine Baconschi.
Teodor Baconschi a subliniat ca declinul demografic inseamna imbatranirea populatiei, dezechilibrarea balantei dintre angajati si inactivi, recesiune economica, sisteme de pensii, asigurari medicale si sociale nesustenabile.
"Criza demografica, economica sau cea politica sunt insa doar aspecte ale crizei morale in care ne zbatem de decenii bune. Proiectul Romania a fost parcelat, vandut pe bucati sau privatizat in milioane de replici individuale", mai spune Baconschi. mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 13:45
Numarul de eurodeputati romani dar si numarul de voturi alocate Romaniei in Consiliu vor scadea in urma diminuarii numarului de cetateni, conform recensamantului, insa potrivit unor surse europene, aceste efecte vor fi simtite abia dupa 2014 sau 2020.
Motivul este legat de perioada de referinta la care se raporteaza institutiile europene atunci cand fac aceste calcule si care va ramane acelasi dinaintea publicarii datelor recensamantului.
Numarul de europarlamentari pentru fiecare stat este calculat potrivit unui sistem de "proportionalitate degresiva" - asadar tine cont de numarul populatiei, iar numarul de mandate alocat in acest exercitiu legislativ fiecarui stat este prevazut in concluziile Consiliului european din 18 octombrie 2007, adoptate la nivel de sefi de stat si de Guvern.
Conform celor stabilite, Romania are in prezent 33 de europarlamentari, insa ar putea pierde, potrivit surselor citate, circa 3-4 dintre acestia.
Insa modificarea numarului de eurodeputati nu are legatura numai cu rezultatele recensamantului. In realitate, numarul de europarlamentari aferent fiecarui stat membru va fi modificat cel mai probabil cu incepere de la urmatoarele alegeri, din 2014, ca urmare a prevederilor Tratatului de la Lisabona, dar si ca urmare a aderarii Croatiei la UE. In paralel, o reforma a Parlamentului European, care prevede printre altele si o schimbare a numarului de eurodeputati si a sistemului de alegere a acestora este in dezbatere in PE.
Pe de alta... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 21:51
Contestat de multi pentru faptul ca ar fi reclamat cheltuieli ce picau foarte prost in conditiile restrictiilor bugetare actuale fata de ceea ce putea oferi, recensamantul populatiei si locuintelor avea mize economice uriase. Desigur, cu conditia sa fi fost realizat corect si cuprinzator!
Exista din partea celor care constientizau aceste mize o tendinta de a le concetra asupra aflarii populatiei reale din Romania, in contextul migratiei masive catre Occident. Dar nu aflarea populatiei in sine si nici implicit a realei pozitionari a Romaniei in diferite ierarhizari europene si mondiale constituia miza principala, ci reasezarea in conformitate cu realitatile a unei intregi serii de indicatori in functie de care se stabilesc politici economice si sociale la nivel intern si la nivelul Uniunii Europene (privind, de pilda, ocuparea fortei de munca, sustinerea agriculturii, combaterea saraciei, contributia Romaniei la bugetul comunitar, dimensiunile fondurilor europene etc.).
Trebuie sa se inteleaga faptul ca, de la anteriorul recensamant din 2002, au trecut 10 ani de violente schimbari generate tocmai de migratia masiva dupa ridicarea exact la inceptului perioadei respective de 10 ani a obligativitatii vizelor in spatiul Uniunii Europene. Sunt estimate deplasari de doua-trei milioane de oameni, care reprezinta nu doar 10-15% din populatia totala, dar, avand in vedere ca este vorba de fapt de subiecti in varsta de 18-40 de ani, ponderea poate ajunge spre 40% din intreaga... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 12:30
Rezultatele provizorii ale Recensamantului populatiei si locuintelor din luna octombrie vor deveni publice la 6 februarie 2012, iar rezultatele preliminare, pe data de 23 mai 2012, informeaza Instititul National de Statistica (INS).
Rezultatele finale ale Recensamantului vor fi prezentate "incepand din trimestrul I 2013", se arata intr-un comunicat INS, apartinand Comisiei Centrale pentru Recensamantul populatiei si al locuintelor 2011 (RPL 2011).
Comisia Centrala a analizat miercuri stadiul actual privind organizarea si desfasurarea RPL 2011 si a aprobat programul actualizat referitor la colectarea instrumentarului (neutilizat si anexe), introducerea datelor in baza de date a RPL, controlul si corectia datelor, agregarea informatiilor si obtinerea tabelelor de prezentare, validarea si diseminarea rezultatelor.
In prezent se realizeaza activitatile de introducere si verificare a datelor din centralizatoare, precizeaza documentul mentionat.
In legatura cu RPL 2011, cel mai recent comunicat INS precizeaza ca, in perioada 20-31 octombrie 2011, au fost recenzate 8.387.153 locuinte si 19.599.506 persoane, exclusiv cele care au utilizat metoda de autoinregistrare. Recensimantul s-a desfasurat in 3.180 de localitati si cele sase sectoare ale municipiului Bucuresti. mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 14:00
Peste 1, 5 milioane de oameni au fost chestionati si inregistrati inca din prima zi a recensamantului. 7,28% din numarul total al locuintelor au fost astfel recenzate.
Peste 628.200 de locuinte si un numar de 1.576.453 persoane au fost inregistrate in prima zi a Recensamantul Populatiei si Locuintelor, potrivit Institutului National de Statistica.
Cele mai mari procente au fost inregistrate in Covasna (9,6% din locuinte), Valcea (9,32%), Bistrita-Nasaud (9,25%), Buzau (8,75%), Bihor (8,7%), precum si in Bucuresti, Constanta, Satu Mare, Teleorman, Ilfov.
Prin strategia elaborata cu privire la Recensamantul Populatiei si al Locuintelor se urmareste extinderea fondului de informatii care caracterizeaza evolutia in timp a familiilor, respectiv a gospodariilor.
Informatiile obtinute in recensamantul din 2011 vor permite descrierea tendintelor de evolutie a familiilor si gospodariilor. In plus, vor putea fi analizate subiecte precum: fenomenul de imbatranire a populatiei, gospodariilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale, statutul femeilor in cadrul familiei, fenomenul migratiei, in special al migratiei temporare la munca in strainatate si altele.
Un element de noutate, recensamantul realizat in 2011 va colecta date despre starea de sanatate a cetatenilor si despre capacitatea de munca a acestora, prin evaluarea persoanelor cu dizabilitati. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 21:02