Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Impozitarea marilor averi, o amnistie fiscala indirecta

Impozitarea marilor averi, o amnistie fiscala indirecta

Impozitarea persoanelor cu venituri mari reprezinta o amnistie fiscala indirecta, fiind o metoda de a atrage bani la buget prin impunerea la plata a unui impozit pe anumite sume ce reprezinta venituri nedeclarate din trecut si care nu pot fi dovedite, potrivit consultantilor fiscali citati de Mediafax.

"Daca tu nu ai declarat nimic, ANAF nu are ce sa controleze, iar aceasta procedura prin care te controleaza chiar daca nu ai declarat nimic este valabila doar din 2011 incolo. Deci din perspectiva ANAF este o amnistie fiscala indirecta", a declarat Marius Ionescu, partener al firmei de consultanta fiscala NNDKP.

Potrivit unei ordonante aprobate la finele anului trecut, Fiscul va verifica daca suma cheltuielilor efectuate de catre o persoana cu venituri mari este justificata si din punct de vedere al veniturilor. Diferenta mai mare de 50.000 de lei dintre venituri si cheltuieli care nu va putea fi justificata ar urma sa fie impozitata cu 16%.

Potrivit consultantilor, insa, aceste metode sunt insuficiente, intrucat o persoana poate sa faca intr-o anumita perioada o cheltuiala mult mai mare decat venitul inregistrat, folosind resurse dobandite in trecut, care nu trebuie declarate sau nu pot fi controlate de catre autoritatile fiscale.

"Daca iei veniturile din 2011, ele trebuie corelate cu cheltuielile din 2011.

Dar cheltuielile din 2011 pot fi finantate cu venituri din trecut", a spus Ionescu.

El a explicat ca o persoana poate sa sustina ca a dobandit respectivele venituri in anul 1992, de exemplu, iar organele competente nu pot sa dovedeasca natura ilicita a dobandirii lor, mai ales ca termenul maxim de prescriptie este de 10 ani.

In acest sens, consultantii sustin ideea ca este nevoie de infiintarea unui moment T0 la care persoanele trebuie sa declare nivelul patrimoniului lor si a carei evolutie sa fie comparata de la an la an.

Potrivit lui Dan Dascalu, partener in cadrul casei de avocatura David&Baias, daca va fi luata o astfel de masura ea ar trebui creata pentru toata populatia Romaniei, pentru ca in caz contrar ar putea atrage elemente de neconstitutionalitate si de discriminare.

"Ca reglementare, nu poti sa stabilesti ca se va aplica numai bogatilor. Trebuie facut un recensamant general al averilor, sa-i obligi sa le declare, dar intrebarea este: cine poate administra toata aceasta chestiune?", a spus Dascalu.

Avocatul Gabriel Biris, de la casa de avocatura Biris&Goran, propune ca Fiscul sa stabileasca un plafon minim al patrimoniului si al sumelor in bani aflate la dispozitie pentru care fiecare persoana sa le declare voluntar. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2120 ori