Moody's a retrogradat luni ratingurile pentru depozitele pe termen lung si datoriile cu prioritate la plata a cinci banci din Grecia, respectiv Piraeus Bank, National Bank of Greece si Alpha Bank, de la nivelul Caa1 la Caa2, si Eurobank Ergasias si Attica Bank, de la Caa2 la Caa3.
Totodata, ratingurile acestor banci au fost puse sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, transmite Mediafax.
Masura a fost luata in urma punerii sub supraveghere, vineri, a ratingului Greciei, Caa1, pentru retrogradare.
Moody's a decis revizuirea in scadere a ratingurilor bancilor din cauza probabilitatii reduse a unui sprijin din partea statului elen, a incertitudinilor sporite legate de capacitatea guvernului elen de a ajunge la un acord cu creditorii internationali la timp pentru asigurarea lichiditatilor si finantarii necesare Greciei, precum si a posibilei scaderi a capacitatii Fondului Elen de Stabilitate Financiara de a sustine bancile, in caz de nevoie.
"Un posibil blocaj al negocierilor dintre guvernul Greciei cu creditorii internationali ar putea pune in pericol asigurarea necesarului de lichiditati si finantare al statului elen, limitand capacitatea de a sustine bancile, in caz de nevoie", potrivit Moody's.
In plus, Moody's considera ca exista riscul real ca mare parte din rezervele de circa 11,5 miliarde de euro ale Fondului Elen de Stabilitate Financiara sa fie folosite pentru finantarea... mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 09:43
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile de credit pe termen lung ale BCR si BRD-Groupe Societe Generale la "BBB+", si pe cel al al Garanti Bank la "BBB-", toate cu perspectiva stabila.
De asemenea, ratingul de viabilitate al BCR a fost coborat de la "bb-" la "b+", se arata intr-un comunicat transmis miercuri seara de agentia de evaluare financiara.
Ratingurile pe termen lung din categoria "BBB" reprezinta asteptari reduse privind riscul de default si arata ca situatia economica sau din mediul de afaceri sunt principalele vulnerabilitati ale emitentului.
"Ratingurile BCR, BRD si Garanti Romania reflecta probabilitatea ridicata sa primeasca sprijin de la respectivii actionari majoritari, Erste Group Bank (rating A, perspectiva stabila) Societe Generale (A, negativa) si Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabila)", se spune in comunicatul Fitch.
Fitch considera ca BCR si BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru actionarii lor majoritari, in pofida performantei slabe a pietei romanesti in ultimii patru ani, avand in vedere anvergura operatiunilor Erste si Societe Generale in Europa Centrala si de Est, integrarea solida a subsidiarelor in grupuri si sprijinul acordat in trecut.
Agentia noteaza de asemenea ca Garanti Romania este o subsidiara importanta strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea actionarului este foarte probabil datorita integrarii solide in grup.
Pe de alta parte, Fitch nu considera ca Romania reprezinta o piata de... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 08:45
Moody's si Standard & Poor's (S&P) sunt acuzate in instanta de catre un grup de investitori, de atribuirea unor ratinguri "umflate" unor titluri Morgan Stanley care aveau la baza credite ipotecare subprime.
Magistratul care va prezida judecarea cauzei a refuzat solicitarea de respingere a acuzatiilor depusa de cele doua agentii de evaluare financiara. Cazul include acuzatii de frauda impotriva Moody's si S&P si de complicitate la frauda impotriva Morgan Stanley.
Judecatorul a redus insa numarul de reclamanti, respingand cazurile a trei dintre cei 15 initiatori ai actiunii.
Instanta a respins si acuzatiile de frauda intentate impotriva bancii si de complicitate, impotriva agentiilor, notand ca ratingurile au fost emise de acestea, si nu de Morgan Stanley.
Morgan Stanley: Profit in scadere cu 50% in T2
Procesul a inceput in 2008, iar printre reclamanti se numara Abu Dhabi Commercial Bank, din Emiratele Arabe Unite, si Districtul King din Washington, din care face parte si orasul Seattle.
Investitorii sustin ca Morgan Stanley a facut presiuni asupra agentiilor de rating pentru a le determina sa acorde in mod incorect titlurilor in cauza ratinguri investment grade. Cazul va fi judecat in fata juriului.
Morgan Stanley inlocuieste traderii cu calculatoare mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 11:06
Masurile de retrogradare a unor ratinguri suverane in Europa au avut un impact semnificativ in regiune si au dovedit potentialul de a provoca instabilitate financiara, se arata intr-un raport al FMI, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.Studiul a fost publicat marti, in aceeasi zi in care Standard&Poor's a retrogradat ratingurile Greciei si Portugaliei.
Masura S&P a amplificat presiunile asupra liderilor europeni de a tine sub control criza datoriilor, care a obligat Grecia si Irlanda sa solicite sprijin financiar international.
Retrogradarea ratingurilor unor economii "relativ mari", precum Grecia, aproape de cel mai redus nivel recomandat pentru investitii a avut impact asupra altor tari din zona euro.
Criza datoriilor din Europa "a fost teatrul unor revizuiri in scadere ale ratingurilor suverane, marind spreadul obligatiunilor suverane si costul asigurarii datoriilor (CDS-uri), dar si presiunile pe pietele de capital", au constatat autorii raportului, Rabah Arezki si Amadou S.R. Sy.
In studiu se arata ca toate pietele financiare din zona euro au fost sub presiune, chiar daca masurile de revizuire a ratingurilor s-au concentrat pe cateva tari, precum Grecia, Islanda, Irlanda, Portugalia si Spania.
Autoritatile europene au criticat agentiile de evaluare financiara pentru faptul ca au retrogradat ratingurile in perioada crizei, amplificand tensiunile din piata.
Comisia Europeana a anuntat ca pana in septembrie va face propuneri pentru inasprirea... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 18:03
Fitch Ratings a confirmat, luni, ratingurile grupului austriac de petrol si gaze OMV pentru datoriile pe termen lung in valuta si creditele negarantate la nivelul "A-" si le-a scos de sub supraveghere, anunta Mediafax.Perspectiva ratingului pentru datoriile pe termen lung in valuta este negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Calificativele OMV au fost puse sub supraveghere pe 25 octombrie 2010, in urma achizitiei de catre OMV a unei participatii de 54,14% la distribuitorul turc de carburanti Petrol Ofisi, pentru un miliard de euro.
Decizia Fitch reflecta riscul redus de revizuire a ratingurilor OMV, avand in vedere planurile grupului de a compensa impactul negativ al achizitiilor prin consolidarea situatiei financiare in primul semestru din acest an.
Agentia anticipeaza si imbunatatirea fluxului de capital al operatiunilor de explorare si productie de petrol si gaze. In plus, OMV este dispus sa ia masuri strategice suplimentare pentru mentinerea ratingurilor, daca va fi necesar.
Perspectiva negativa reflecta opinia ca ratingurile pot fi retrogradate daca grupul nu reuseste sa isi imbunatateasca profilul financiar.
OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. mai mult
Marti, 15 Februarie 2011, ora 10:04
Agentiile de evaluare financiara Fitch Ratings si Moody's au revizuit in scadere ratingurile de credite ale British Petroleum, pe fondul gestionarii defectuoase a deversarii unei cantitati masive de petrol in Gloful Mexic, potrivit Newsin.Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a revizuit negativ ratingul pentru datorii negarantate al British Petroleum de la Aa1 la Aa2. Ratingurile pentru creditele pe termen lung ale BP Corporation North America Inc. si BP Finance au fost revizuite negativ de la Aa2 la Aa3, cu perspectiva negativa.
Revizuirile de joi reflecta asteptarile agentiei in legatura cu efectele pe termen scurt si mediu ale dezastrului ecologic din Golful Mexic asupra companiei britanice.
Moody's se asteapta ca ponderea costurilor operationale pentru stoparea deversarii si curatarea apelor teritoriale sa fie foarte mare, iar compania sa nu se mai poata concentra pe celelalte obiective ale sale in urmatoarea perioada, conform raportului.
Fitch Ratings a retrogradat joi ratingul de credit pe termen lung al BP la "AA", de la "AA+", cu perspectiva negativa, din cauza riscurilor privind operatiunile si situatia financiara a grupului petrolier britanic in urma dezastrului Deepwater Horizon, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare.
Fitch a confirmat ratingul de credit pe termen scurt al companiei la "F1+". mai mult
Vineri, 04 Iunie 2010, ora 00:53
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit la stabila, de la negativa, perspectiva calificativelor Bank Leumi, prezenta si in Romania, si a confirmat ratingurile institutiei de credit, transmite Mediafax.Banca israeliana este evaluata cu ratingurile '"BBB+" si "A-2" pentru credite pe termen lung si scurt.
"Revizuirea perspectivei reflecta situatia financiara a Bank Leumi, afectata intr-o masura redusa de recesiunea din Israel, dar si asteptarile ca recuperarea economiei in 2010 si 2011", a declarat intr-un comunicat analistul S&P Austen Koles-Boudreaux.
Perspectiva stabila ia in calcul si trendul de crestere a profitabilitatii, sustinut de baza diversificata de venituri si de recuperarea creditarii in acest an, se arata in comunicat.
Banca detine detine 99,90% din Bank Leumi Romania, fiind singura institutie de credit cu capital israelian din tara. Profitul net al Bank Leumi Romania a crescut anul trecut cu 43%, la 4,3 milioane de dolari, de la 3 milioane dolari in 2008. mai mult
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 09:18
Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de marti in scadere puternica, cele mai afectate fiind titlurile bancare, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a anuntat ca a redus ratingurile Greciei si Portugaliei.Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a scazut cu 2,61%, pana la 5.603,52 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 2,73%, pana la 6.159,51 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborat cu 3,20%, la 3.869,44 puncte.
Standard & Poor's a redus ratingurile Greciei pentru creditele pe termen lung si scurt la 'BB+' si 'B', respectiv, de la 'BBB+' si 'A-2', cu perspectiva negativa. Tot S&P a redus si ratingul Portugaliei, cu doua trepte, ca urmare a problemelor produse in intreaga zona euro de situatia financiara instabila a Greciei.
Astfel, S&P a coborat ratingul Portugaliei pentru creditele pe termen lung si scurt in moneda locala si valuta la 'A-' de la 'A+', respectiv la 'A-2' de la 'A-1', cu perspectiva negativa. La randul sau, cancelarul german a avertizat Grecia si restul zonei euro ca acordarea pachetului de ajutoare este conditionata de masurile de reducere a deficitului.
Costurile de creditare pentru Grecia au avansat din nou luni, in contextul in care investitorii se tem ca pachetul de ajutoare finantat de tarile europene si de Fondul Monetar International (FMI) nu va primi toate aprobarile necesare pentru a fi aplicat.
Grecia va trebui sa... mai mult
Marti, 27 Aprilie 2010, ora 23:42
Pachetul de ajutoare financiare in valoare de 45 miliarde euro acordat Greciei de guvernele zonei euro si de Fondul Monetar International (FMI) nu a reusit sa reduca riscul scaderii ratingurilor acestei tari, a anuntat agentia de evaluare financiara Moody's, citata de Bloomberg, informeaza NewsIn.Grecia se confrunta cu riscuri semnificative in implementarea planului de reducere a deficitului bugetar, a declarat Sarah Carlson, analist sef pentru Grecia in cadrul Moody's. Agentia a luat in calcul un posibil sprijin din partea Uniunii Europene inaintea acordului din 11 aprilie, a mai spus Carlson.
Costurile de creditare ale Greciei au scazut semnificativ luni, dupa ce sefii de guvern din zona euro au anuntat ca vor acorda ajutoare de 30 miliarde euro Greciei, sub forma unor credite pe trei ani, la o dobanda de circa 5%, sub nivelul randamentului din piete, care atinsese saptamana trecuta 7,19%.
Alte 15 miliarde euro vor fi oferite de Fondul Monetar international (FMI), in cazul in care Grecia va solicita fondurile.
Diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Grecia si randamentul celor emise de Germania a atins pe 8 aprilie un nivel maxim de 4,43 puncte procentuale, cel mai inalt de la introducerea monedei unice, pe fondul temerilor ca Grecia nu isi va putea finanta deficitul de 12,7% din produsul intern brut (PIB).
Moody's a coborat pe 22 decembrie ratingul Greciei cu o treapta, la A2. mai mult
Marti, 13 Aprilie 2010, ora 13:02