Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea ratingului de tara al Romaniei, semn vital pentru investitorii straini

Cresterea ratingului de tara al Romaniei, semn vital pentru investitorii straini


Ratingul atribuit Romaniei, confirmat la "BB+", reflecta o imbunatatire a fundamentelor economiei si da semnal in piata ca Romania este intr-o perioada de stabilitate economica, potrivit specialistilor contactati de Business24.

Agentia de evaluare financiara, Standard & Poor's, a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+", reflectand cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar.

Confimarea ratingului reflecta progresele constante ale Romaniei in privinta ajustarii economiei catre cererea externa, consolidarea fiscala si intarirea stabilitatii sectorului financiar, se arata in comunicatul S&P.

"In general, agentiile americane ne-au privit mai critic, iar daca acum avem si din partea de peste ocean mai multa favorabilitate, acesta este un mesaj de interes investitional. Suntem pe drumul cel bun" a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatiei Analistilor Financiari din Romania).Este o confirmare ca acest gen de mix de politici economice, fiscale si monetare, dar si cu usoara restrictivitate pe fiscalitate este o politica potrivita, sustine analistului economic.

"Perspectiva pozitiva va avea ca si consecinta imediata, o crestere de atractivitate in piata care va insemna in principal imbunatatirea costurilor de finantare de pe pietele externe si se va reflecta intr-o crestere de atractivitate din punct de vedere al investitorilor. Ea vine intr-un cadru bun mai ales si dupa listarea Romgaz" a declarat consultantul financiar Lascu Eugen pentru Business24.

Aversiunea fata de risc este inca destul de mare

Chiar daca Romania devine mai competitiva si acest rating vine ca o confirmare, analistii economici avertizeaza si sustin ca "trebuie sa fim precauti" avand in vedere ca mai exista si o serie de disfunctionalitati economice interne si probleme de buget, o perspectiva politica care poate duce oricand la volatilitate.

"Trebuie asteptat pe termen lung sa vedem ce se intampla. Este un semnal, dar cred ca piata nu va reactiona imediat. Cu o floare nu se face primavara. Piata si investorii la ora actuala sunt prudenti. Aversiunea fata de risc este inca destul de mare, iar Romania fiind o piata mica, marii investitori trateaza lucrurile regional. Este insa un semn bun care trebuie substantiat si prin reactii similare, prin imbunatatirea de rating si de la celelate doua mari agentii: Fitch si Moody's " sustine Lascu.Moody's evalueaza Romania cu rating "Baa3", cu perspectiva negativa, iar Fitch cu "BBB-", cu perspectiva stabila. Ambele ratinguri sunt pe ultima treapta a categoriei recomandate investitorilor, S&P fiind singura dintre cele trei mari agentii de rating care evalueaza Romania cu rating din categoria nerecomandata investitorilor (junk).

"Concluzia este ca economia devine mai competitiva. Din nefericire trebuie sa muncim mai mult pentru aceleasi beneficii economice, dar avantajul fundamental este ca Romania pe ansamblu si entitatile economice, au devenit ceva mai competitive. Daca mai punem un rating favorabil si pe moneda interna si pe moneda externa, dar si pe termen mediu si pe termen mai lung, atunci Romania se poate imprumuta mai bine chiar si pe termen mai lung, nu doar pe termen scurt cum am facut-o pana acum, cu avantajul de a se finanta peste lungimea unui ciclu economic" sustine Adrian Mitroi.

Alba Iulia, primul oras din Romania cu rating Moody's

Alba Iulia, oras cu 60.000 de locuitori, a devenit prima municipalitate romaneasca evaluata de o agentie de rating. Agentia Moody's Investors Service a publicat ratingul "Ba1" pentru municipiul Alba Iulia, acelasi cu ratingul acordat de Moody's oraselor Budapesta si Zagreb.

Moody's a anuntat, marti, ca a atribuit orasului Alba Iulia ratingul "Ba1", cu perspectiva negativa, sustinut de managementul prudent al bugetului local si de rezervele "confortabile" de bani, dar limitat de capacitatea municipalitatii de a atrage venituri si de posibila crestere a gradului de indatorare.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat intr-o conferinta de presa, ca a simtit nevoia unei evaluari externe pentru a vedea, o data in plus, care este situatia institutiei pe care o conduce, in vederea accesarii unor viitoare fonduri europene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1399 ori