Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Satui sa fie catalogati drept "Junk", turcii au achizitionat o participatie majoritara intr-o agentie de rating

Satui sa fie catalogati drept "Junk", turcii au achizitionat o participatie majoritara intr-o agentie de rating


Institutii financiare si banci din Turcia au achizitionat 85,05% din JCR Eurasia, subsidiara locala a agentiei de rating japoneza JCR, a anuntat vineri Asociatia bancara turca, pecetluind obiectivul autoritatilor de la Ankara de a fi mai putin dependente de cele trei mari agentii de evaluare financiara, transmite Reuters.

Borsa Istanbul va detine 18,5% din companie, in timp ce JCR va pastra 14,95%. Banci de stat si private din Turcia, inclusiv Ziraat Bank, GarantiBBVA si Yapi Kredi, vor detine de asemenea participatii.

Desi Guvernul de la Ankara s-a plans in timpul crizei valutare de anul trecut de retrogradarea ratingului de catre cele trei mari agentii de evaluare financiara, JCR Eurasia nu va atribui ratinguri suverane sau calificative bancilor, ci se va concentra pe companii, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Achizitia este menita sa faca eficienta utilizarea resurselor prin ratinguri de credit si sa sprijine o crestere economica viabila, a precizat Asociatia bancara turca.

Asociatia institutiilor financiare, cea a pietelor de capital si uniunea companiilor de asigurari si reasigurari vor detine fiecare 6% in companie.

Anul trecut, cand lira turceasca s-a depreciat semnificativ, Turcia a acuzat cele trei mari agentii de evaluare financiara din occident ca au incercat in mod deliberat sa submineze sectorul bancar cand si-au exprimat temerile privind impactul crizei valutare asupra bancilor.

Standard & Poor's, Moody's si Fitch atribuie Turciei un rating din categoria "junk" (nerecomandat pentru investitii).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2205 ori
Citeste mai multe despreagentie rating Turcia