Comisia de buget din Camera Deputatilor a adoptat joi un amendament la OUG 85/2019, propus de PSD, care prevede reducerea taxei de clawback pentru producatorii romani de medicamente.
"Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor a admis, joi, un amendament propus de PSD pentru reducerea taxei de clawback pentru producatorii romani de medicamente. Astfel, prin modificarea OUG nr. 85/2019 privind contributiile pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, PSD propune ca pentru medicamentele produse in Romania contributia trimestriala sa fie redusa la 15% din valoarea consumului centralizat comunicat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, indiferent daca e vorba de medicamente generice sau inovative. Pentru medicamentele produse in afara tarii, taxa ramane neschimbata, respectiv 20% in cazul medicamentelor generice si 25% pentru cele inovative", se arata intr-un comunicat al PSD transmis joi.
Potrivit sursei citate, acest amendament are in vedere "cresterea capacitatii industriei de medicamente autohtone pentru acoperirea cererii interne a populatiei pe perioada pandemiei de coronavirus".
"Prin reducerea taxei de clawback se asigura cresterea capacitatii de productie a producatorilor romani si scaderea preturilor la medicamente pentru cetateni", arata initiatorii.
Amendamentul urmeaza sa fie votat saptamana viitoare in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional pentru adoptarea propunerii legislative. ...citeste mai... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 16:21
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) solicita Guvernului adoptarea ordonantei de urgenta pentru majorarea sumei alocate medicamentelor in vederea scaderii taxei de clawback, se arata intr-un comunicat remis luni AGERPRES.
APMGR atrage atentia ca dezinteresul autoritatilor fata de aplicarea taxei de clawback diferentiat pune in pericol soarta a milioane de pacienti romani care folosesc medicamente ieftine, acestea fiind primele afectate de lipsa unei decizii referitoare la introducerea calculului diferentiat al taxei clawback.
APMGR trage un semnal de alarma cu privire la situatia extrem de grava la nivelul sistemului de sanatate in contextul in care alte mii de medicamente vor disparea in 2019 si multe linii de productie ale fabricilor romanesti vor fi inchise.
'APMGR a inaintat Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor Publice mai multe solutii viabile pentru a asigura accesul pacientilor la aceste medicamente generice de o importanta strategica in terapiile pe care le urmeaza, in primul rand prin introducerea metodei de calcul diferentiat al taxei clawback, in functie de pretul de referinta generic', a spus Adrian Grecu, presedintele APMGR.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a validat aceasta solutie ca fiind una viabila, care ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18,57% in trimestrul 4 al acestui an, fata de nivelul de 27,53% rezultat din aplicarea modului actual de calcul al taxei, fara a avea un impact... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 12:05
Prognozele arata ca taxa clawback va ajunge in trimestrul IV la 30%, iar in aceste conditii toate medicamentele care costa sub 25 lei nu vor mai putea fi fabricate in tara, arata un comunicat al PRIMER - Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania.
Cei 8 milioane de pacientii care utilizeaza medicamentele ieftine, in majoritate cu venituri mici si pensionari, nu le vor mai gasi in farmacii incepand cu 2019, apreciaza patronatul.
PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania, reuneste 16 fabrici de medicamente din tara, atrage atentia ca taxa clawback introdusa in 2009 si aplicata exclusiv producatorilor de medicamente, a crescut in trimestrul I din 2018 cu 20% fata de aceeasi perioada a anului 2017 si cu aproape 55% fata de trimestrul I din 2016, ajungand astfel la 24,13%, al treilea procent ca marime de cand taxa a fost introdusa.
"Toate analizele de prognoza facute de analisti arata ca cel tarziu in trimestrul IV din 2018 taxa va atinge nivelul record de 30%", a declarat Dragos Damian, director executiv PRIMER.
"Asta inseamna ca o fabrica de medicamente din tara este obligata la plata a 30% taxa pe cifra de afaceri si 16% impozit pe profit, lucru absolut nesustenabil", a completat Damian.
Citeste si: Medicamentele ieftine promise de PSD risca sa imbolnaveasca Romania. Radiografia care arata de ce o tinem din criza in criza
Taxa clawback si disparitia medicamentelor ieftine din Romania
Taxa clawback a... mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 13:00
Obligatia de plata a taxei de clawback pentru firmele producatoare de medicamente derivate din sange uman sau plasma va fi suspendata, pe o perioada de doi ani, incepand din 1 ianuarie 2018, anunta Ministerul Sanatatii.
Decizia a fost luata printr-o ordonanta de urgenta emisa, joi, de Guvern.
"Aceasta masura are ca scop asigurarea disponibilitatii permanente a tratamentelor cu medicamentele derivate din sange uman sau plasma umana, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) si din bugetul Ministerului Sanatatii. Astfel, vor fi evitate pe viitor situatiile cauzate de lipsa de pe piata a disponibilitatii acestor medicamente, situatii care au impact direct asupra sanatatii publice", precizeaza ministerul.
Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate rezultat ca urmare a exceptarii pentru o perioada de doi ani a detinatorilor de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice romane, prin reprezentantii legali ai acestora de la plata contributiei trimestriale, bugetul FNUASS se completeaza cu sume care se aloca de la bugetul de stat, conform sursei citate.
Citeste si:
Tudose i-a dat ultimatum lui Bodog in problema medicamentelor lipsa: Partea cea mai blanda e plecarea acasaUn adolescent a incercat sa se sinucida din cauza lipsei de imunoglobulina, iar ministrul s-a ales cu plangere penala. Guvernul va da OUG ...citeste mai departe despre "Criza de... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 20:56
Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu avertizeaza ca mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul roman a tinut sub control cheltuielile pe medicamente, iar aceasta aduce la bugetul de stat peste 80 milioane de euro pe trimestru.
El a precizat ca s-a intamplat ceea ce a prevazut - distribuitorii de medicamente au folosit criza imunoglubulinei pentru a obtine de la Ministerul Sanatatii ceea ce isi doresc, si anume exceptarea de la taxa clawback.
Intr-un mesaj postat, vineri, pe Facebook, Vlad Voiculescu aminteste despre cazul femeii care a murit la Alba Iulia din cauza lipsei imunoglubulinei si despre reactia Guvernului, respectiv a Ministerului Sanatatii.
"Marti, premierul Tudose convoca sefii autoritatilor din sanatate si producatorii de imunoglobuline pentru a rezolva criza. Spuneam atunci (MARTI) ca distribuitorii vor folosi aceasta criza pentru a obtine ceea ce-si doreste orice companie pharma, si anume exceptarea de la taxa clawback. O zi mai tarziu (MIERCURI), se intampla exact ce am spus.
Atentionam atunci ca asta va deschide cutia pandorei! Iarasi, o zi mai tarziu (JOI), se intampla exact ce am spus. Reprezentantii pharma (cu totii!) erau la Ministerul Sanatatii cerand si obtinand nici mai mult decat mai putin decat revizuirea taxei clawback pentru toate medicamentele", sustine Vlad Voiculescu.
El spune ca mult blamata taxa clawback este singura metoda prin care statul roman a tinut cheltuielile pe medicamente sub control si... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 20:23
Producatorii de medicamente anunta ca nivelul taxei clawback pe primul trimestrul al anului curent a atins un nou maxim istoric, de peste 26% din vanzarile catre sectorul public, ceea ce va duce la disparitia si mai multor medicamente ieftine de pe piata si la prabusirea industriei farmaceutice locale.
"Ignorarea apelurilor noastre de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, prin implementarea calculului diferentiat pentru medicamentele generice, inseamna privarea populatiei cu venituri reduse de cele mai raspandite medicamente de pe piata, care asigura tratamentul, la costuri accesibile, a celor mai multe afectiuni cronice", a declarat Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, intr-un comunicat remis Business24.
Cresterea procentului "p" din calculul taxei clawback la 26,1% in trimestrul 1 al anului 2015, de la 25,23% in trimestrul 4 al anului 2014 este o consecinta directa a cresterii consumului unor medicamente inovative al caror pret a fost mentinut la un nivel foarte ridicat in ultimii ani prin nerespectarea legislatiei privind stabilirea pretului la medicamente.
"Este injust ca producatorii de medicamente generice sa fie taxati pentru finantarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitara a taxei clawback, intrucat acestia nu sunt responsabili in niciun fel de cresterea in ansamblu a consumului de... mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 13:53
Marii jucatori din industria farmaceutica si-au schimbat semnificativ strategiile ca urmare a introducerii taxei clawback in urma cu 3 ani. Au preferat sa exporte mai mult, astfel ca, afacerile se mentin pe un trend ascendent, fapt la care contribuie si piata. Analistii Tradeville apreciaza ca titlurile companiilor listate la BVB merita cumparate.
Adoptata in anul 2011, taxa clawback se aplica in industria farmaceutica romaneasca pentru ca producatorii de medicamente sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma de bani variabila in functie de veniturile realizate. Desi modificata pentru a fi mai prietenoasa cu contribuabilii, ramane controversata, iar noul proiect privind taxa clawback lansat in discutie publica de autoritati nu cuprinde solicitarile venite din partea industriei. La trei ani de la introducerea acestei taxe, ea nu a rezolvat deficitul bugetului de sanatate, ba mai mult, este, in opinia reprezentantilor industriei, o frana in dezvoltarea companiilor producatoare de medicamente generice prin diminuarea productiei locale, amanarea investitiilor in dezvoltare si chiar reducerea de personal.
Cu toate acestea, potrivit firmei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania, piata farmaceutica romaneasca ar putea creste cu 2,7% in acest an, fata de 2013. Compania estimeaza pana in 2018 o crestere medie anuala de 4,8%. Studiul Cegedim atrage atentia asupra faptului ca rentabilitatea nu va creste in acelasi ritm cu vanzarile, ca... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 14:36
Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Noile medicamente pe care Ministerul Sanatatii s-a angajat sa le introduca la compensare in acest an vor fi de fapt platite de producatorii de medicamente, intrucat taxa clawback prevede ca acestia trebuie sa achite orice suma care depaseste bugetul estimat de autoritati la inceputul fiecarui trimestru.
"Taxa clawback presupune ca noi, producatorii de medicamente, sa acoperim integral diferenta dintre consumul total de medicamente compensate si bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui sa o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridica la 94,3 milioane lei, va fi platita in procent de 100% de catre producatori prin taxa clawback", a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, citat in comunicat.
El a punctat ca este important, in acest context, sa se puna in balanta impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului si asupra pacientilor.
"Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienti este de nepretuit.
Fiecare dintre moleculele care asteapta sa intre pe lista aduc ceva in plus fata de medicamentele deja existente, fie ca ne referim le eficienta lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 09:40
Reprezentantii asociatilor producatorilor de medicamente solicita guvernului sa anuleze obligatiile de plata aferente trimestrului I din 2012.
Taxa clawback, mult contestata de producatorii de medicamente este, dupa parerea acestora, incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate.
Desi discutiile de luna aceasta cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor au fost transparente si constructive, inca nu s-a ajuns la o solutie pentru suspendarea obligatiilor de plata aferente trimestrului I 2012 si pentru revizuirea taxei clawback, au precizat reprezentantii Companiilor membre ale Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
"Taxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru trimestrul I al anului 2012 sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forta industria de medicamente sa finanteze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti".
"Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I al anului 2012, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta, riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligatiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulate." a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 18:07