Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Producatorii de medicamente vor achita prin taxa clawback noile medicamente

Producatorii de medicamente vor achita prin taxa clawback noile medicamente


Deschiderea listei medicamentelor compensate nu va aduce cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Noile medicamente pe care Ministerul Sanatatii s-a angajat sa le introduca la compensare in acest an vor fi de fapt platite de producatorii de medicamente, intrucat taxa clawback prevede ca acestia trebuie sa achite orice suma care depaseste bugetul estimat de autoritati la inceputul fiecarui trimestru.

"Taxa clawback presupune ca noi, producatorii de medicamente, sa acoperim integral diferenta dintre consumul total de medicamente compensate si bugetul aprobat de CNAS aferente unui trimestru. Astfel, suma pe care statul ar trebui sa o aloce pentru deschiderea listei medicamentelor compensate, care conform ultimului studiu Cegedim se ridica la 94,3 milioane lei, va fi platita in procent de 100% de catre producatori prin taxa clawback", a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, citat in comunicat.

El a punctat ca este important, in acest context, sa se puna in balanta impactul deschiderii listei medicamentelor compensate asupra statului si asupra pacientilor.

"Pentru stat impactul economic este egal cu zero, pentru pacienti este de nepretuit.
Fiecare dintre moleculele care asteapta sa intre pe lista aduc ceva in plus fata de medicamentele deja existente, fie ca ne referim le eficienta lor, la diminuarea efectelor adverse, la modalitatea de administrare sau scurtarea perioadei de recuperare. Sunt medicamente care le pot oferi unor pacienti o sansa la viata, altora o viata mai buna si, cel mai important, sunt terapii noi deja disponibile pacientilor europeni, pe care romanii le asteapta insa de mai bine de 6 ani", subliniaza Zaharescu.

Conform calculelor ARPIM, in trimestrul I al anului 2013 bugetul aprobat de autoritati este de 1,5 miliarde lei iar consumul de medicamente se ridica la 1,7 miliarde lei. Astfel, pentru primul trimestru al anului producatorii de medicamente vor achita taxa clawback in valoare de 237 milioane lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1314 ori