Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI, solicitat sa modifice taxa clawback

FMI, solicitat sa modifice taxa clawback

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania solicita FMI, CE si BM modificarea taxei clawback, astfel incat sa se calculeze in functie de pretul de productie, nu de raft, si sa fie plafonata pentru producatorii de medicamente generice, in majoritate producatori locali.

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) vor prezenta la intalnirea cu seful misiunii FMI in Romania un document privind necesitatea modificarii taxei clawback.

Formula actuala a taxei clawback, intarzierea de aproape un an a decontarilor si metodologia actuala de stabilire a preturilor creeaza grave probleme companiilor farmaceutice si pot duce la pierderea a mii de locuri de munca si chiar la colapsul unor producatori locali, se arata intr-un document care va fi prezentat de reprezentantii APMGR in cadrul intalnirii cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si cu reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Reprezentantii Asociatiei au cerut folosirea pretului de productie ca baza pentru calculul taxei

"Propunerile noastre privind taxa clawback sunt urmatoarele: folosirea pretului de productie ca baza pentru calcularea taxei, nu a pretului de raft, prelungirea termenului de plata in functie de termenul actual de decontare al companiilor farmaceutice, plafonarea valorii taxei platite intr-un an de catre companiilor de farmaceutice generice si definirea clara a taxei clawback drept o masura temporara si stabilirea unui orizont de timp maxim in acest sens", se arata intr-un comunicat de presa al APMGR remis, luni.

APMGR precizeaza ca este foarte putin probabil ca taxa sa aduca venituri imediate la bugetul de stat, intrucat companiile farmaceutice o vor contesta in justitie deoarece se aplica nu doar in functie de pretul de productie, ci la cel de raft, care include costul distributiei, TVA si adaosul aplicat de farmacii.

"In aceasta situatie, Guvernul nu va putea sa colecteze fonduri din aceasta taxa sau le va colecta mult mai tarziu - in ambele situatii, finantarea corespunzatoare a deficitului de buget in 2012 ar fi pusa in pericol", sustin producatorii de medicamente generice.

APMGR mentioneaza ca producatorii de medicamente ar putea fi pusi in situatia de a reevalua portofoliul de produse din cauza majorarii impozitelor, nivelului foarte scazut al preturilor reglementate si a unei eventuale evolutii negative a fluxului de numerar.

APMGR sustine ca firmele ar putea ajunge sa elimine produsele mai putin profitabile

"Companiile ar ajunge cel mai probabil sa elimine produsele mai putin profitabile - cu un impact negativ major atat asupra bugetului de stat (deoarece se impune folosirea unor medicamente mai scumpe), cat si asupra populatiei. Acestea ar reevalua si costurile, cu reduceri implicite de personal - acest proces ar putea duce la pierderea a aproximativ 1.000 de locuri de munca", a precizat sursa citata.

APMGR reprezinta companii precum Actavis, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Zentiva, Labormed, Gedeon-Richter, Teva si Biofarm. In total, companiile reprezentate de Asociatie asigura 8.000 de locuri de munca in Romania.

De asemenea, producatorii de medicamente subliniaza faptul ca desi FMI a admis ca taxa clawback este o masura temporara, nu exista nimic care sa indice perioada maxima de valabilitate a acesteia, impiedicand companiile sa isi stabileasca planuri de afaceri pe termen mediu.

APMGR solicita si adoptarea unor masuri pentru reducerea arieratelor

Producatorii de medicamente generice din Romania solicita si adoptarea unor masuri pentru reducerea arieratelor in contextul in care intarzierile actuale la efectuarea decontarilor, de peste 300 de zile la nivel de producator, creeaza grave probleme companiilor farmaceutice.

Crearea unui mecanism transparent pentru monitorizarea proceselor de inregistrare a documentelor si flux de numerar la nivel de farmacii si spitale, a unui mecanism de compensare directa intre CNAS si producatori, reducerea termenelor de plata si stabilirea unui plan de reducere eficienta a acestora la 60 de zile sunt cateva dintre propunerile APMGR.

Totodata, APMGR cere imbunatatirea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale avand in vedere ca insuficienta resurselor financiare si de personal ale agentiei a dus la cresterea numarului cererilor restante la aproximativ 15.000.

APMGR a precizat ca schimbarea metodologiei de stabilire a preturilor si reglementarea reducerilor pentru produsele eliberate pe reteta este necesara intrucat nu incurajeaza folosirea medicamentelor generice, cu efecte negative asupra veniturilor la bugetul de stat si asupra economiei in general.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1609 ori