Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul introduce taxa clawback pe comercializarea medicamentelor

Guvernul introduce taxa clawback pe comercializarea medicamentelor

Ordonanta de Urgenta privind introducerea taxei clawback pentru medicamentele a caror valoare se ridica peste bugetul alocat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a fost adoptata miecuri de catre Guvern, anunta NewsIn.

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau a apreciat ca aceasta taxa reprezinta o solutie pentru rezolvarea problemei arieratelor, care au aparut ca urmare a depasirilor bugetului alocat pentru achizitionarea de medicamente.

"Este o discordanta intre cresterea consumului de medicamente si cresterea morbiditatii", a spus Ritli, care a dat exemplul oncologiei.


Astfel, cresterea consumului de medicamente impotriva cancerului fata de anul trecut a fost de doua ori mai mare fata de cresterea incidentei aceste boli.

Prin varianta revizuita a taxei clawback, agentii economici care vand medicamente trebuie sa achite o taxa care sa acopere integral depasirea bugetului alocat consumului de medicamente.


"Contributiile platite de detinatorii autorizatiilor de punere in piata a medicamentelor adunate laolalta trebuie sa acopere intreaga suma care depaseste bugetul medicamentelor alocat numai din fondul national de asigurari de sanatate si din fondul Ministerului Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii.

Contributia se va plati trimestrial, fiecare distribuitor achitand o suma in functia de cota de piata detinuta si va fi aplicata de la 1 octombrie.


"ANAF-ul administreaza aceasta contributie care este o obligatie fiscala. Contributia colectata se vireaza in fondul asigurarilor de sanatate, astfel incat sumele se reintorc pe piata medicamentelor si in plata serviciilor de sanatate", a declarat Ritli Ladislau.

Acesta a precizat ca, desi veniturile provenite din aceasta taxa variaza in functie de dinamica pietei de medicamente, pentru 2012 pot fi estimate incasari de 1.200 de milioane de lei.


Intrebat care sunt riscurile unor cresteri de preturi la medicamente, Ritli a raspuns: "Am analizat riscurile si se pare ca aceasta formula este acceptabila si pentru producatori. Sper ca in viitor nu vor afecta piata (...) Cred ca nu este niciun interes daca depasesc bugetul pentru ca vor trebui sa plateasca diferenta. Probabil, volumul preturilor s-ar putea sa scada la nivelul optim si nu exploziv."Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1571 ori