Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
Rusia livreaza Europei o cantitate de gaze naturale mai mare ca niciodata, pentru a satisface cererea mare provocata de frigul arctic, ceea ce scoate in evidenta dependenta continentului de vecinul sau de la rasarit.
Frigul din ultima saptamana a pus la incercare reteaua de energie a Europei. Preturile pentru gazele spot s-au triplat, la un nivel record, numarul furnizorilor rusi care livreaza gaze prin conducte a crescut, iar un tanc care transporta gaze lichefiate urmeaza sa soseasca saptamana viitoare in Marea Britanie, relateaza Bloomberg.
Cu o capacitate de stocare a gazelor disipata si cu putine tancuri care transporta gaze lichefiate care vor sosi in acest sezon, Europa si in special Marea Britanie sunt tot mai dependente de Rusia pentru asigurarea necesarului energetic.
Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei in ultimele decenii, s-a folosit de aceasta oportunitate pentru a-si promova acest rol esential.
"Numai Gazprom are capacitatea de a majora atat de rapid livrarile de gaze catre clientii europeni, la un nivel maxim. Nu exista niciun alt furnizor care sa indeplineasca aceasta sarcina", a declarat Alexey Miller, directorul general al Gazprom.
Consumul de gaze al Europei, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani
Livrarile zilnice de gaze ale Gazprom au atins un nivel record in februarie, potrivit datelor companiei. Consumul de gaze al Europei a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, in saptamana incheiata pe 24... mai mult
Sambata, 03 Martie 2018, ora 09:53
Vestul Europei este afectat de un front de aer rece supranumit "Bestia din Est", urmat de furtuna Emma, care a dus la cresterea semnificativa a preturilor la gazele naturale
Vineri, pe piata spot din Londra, pretul gazelor naturale a urcat joi la nivelul record de 275 de penny pentru 100.000 de BTU (unitate de masura pentru caldura), in crestere cu 130% fata de februarie si cu 400% fata de sfarsitul lunii decembrie, transmite Reuters.
Importatorii europeni concureaza cu cei din Asia pentru cargourile cu LNG (gaz natural lichefiat) din Qatar si SUA, sustin traderii. Acestia se asteapta ca dificultatile legate de furnizarea gazelor sa se atenueze saptamana viitoare, in urma incalzirii vremii.
Datele Thomson Reuters Eikon arata ca in Europa Occidentala vor urma temperaturi normale pentru aceasta perioada a anului, de aproximativ 5 grade Celsius.
In Olanda, peste 200 de mari companii au fost somate de Guvern ca pana in anul 2022 sa inceteze sa se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zacamantul Groningen, unde exploatarea acestora provoaca seisme care afecteaza locuintele din regiune. In Marea Britanie, compania Centrica a decis sa inchida cea mai mare capacitate de stocare a gazelor naturale.
Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane din Marea Britanie, Belgia si Franta sunt la cel mai redus nivel din 2015, iar livrarile de LNG (gaze naturale lichefiate) sunt insuficiente, din cauza cererii ridicate din Asia.
Piata nu este foarte... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:31
Preturile in cele mai mari piete de gaze naturale din Europa au urcat cu 50% saptamana aceasta, inainte ca un val de aer polar sa testeze optiunile reduse de furnizare ale regiunii si sa majoreze probabil preturile, in urma scaderii stocurilor.
Iarna extrem de rece din nord-vestul Europei i-a facut pe traderi sa se bata pentru gaze pe pietele din Marea Britanie, Olanda, Belgia si Franta, pe fondul problemelor din regiune.
In Olanda, peste 200 de mari companii au fost somate de Guvern ca pana in anul 2022 sa inceteze sa se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zacamantul Groningen, unde exploatarea gazelor provoaca seisme care afecteaza locuintele din regiune.
In Marea Britanie, compania Centrica a decis sa inchida cea mai mare capacitate de stocare a gazelor naturale.
Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane din Marea Britanie, Belgia si Franta sunt la cel mai redus nivel din 2015 iar livrarile de LNG (gaze naturale lichefiate) sunt insuficiente, din cauza cererii ridicate din Asia.
Pretul gazelor naturale in Marea Britanie a urcat cu 50% saptamana aceasta in conditiile in care temperaturile scazute au majorat cererea pentru gaze, care sunt folosite la incalzirea a 80% din locuinte.
Traderii avertizeaza ca saptamana viitoare cererea ar putea atinge cel mai ridicat nivel din 2010, cand temperaturile in Marea Britanie au scazut sub 20 de grade Celsius.
Olanda, Belgia si Franta se confrunta cu dificultati similare, meteorologii... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 20:45
Banca Europeana de Investitii (BEI) a aprobat marti un imprumut de 1,5 miliarde euro pentru gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu in valoare de 40 de miliarde de dolari si o lungime de peste 3.500 de kilometri, denumit Coridorul Sudic de Gaze, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia trecand prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania si Marea Adriatica, a declarat un purtator de cuvant de la BEI pentru Reuters.
Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), derulat de un consortiu la care actionari sunt companiile BP, SOCAR si Snam, va deschide calea pentru diminuarea cotei de piata pe care o are Gazprom in Europa.
Banca Europeana de Investitii, cu sediul in Luxemburg, a fost constituita prin Tratatul de la Roma din 1958. Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activitatilor de creditare ale BEI este pus pe finantarea de proiecte ce promoveaza o dezvoltare regionala echilibrata si coeziunea economica si sociala intr-o Uniune Europeana extinsa.
In prezent, BEI investeste anual intre 70 si 80 de miliarde de euro, dintre care aproape 10%, sau 7-8 miliarde de euro, sunt cheltuiti in afara UE, din Africa Centrala si pana in America Latina. mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 12:31
Rusia vrea sa isi mentina exporturile de gaze naturale spre Europa la un nivel ridicat in anul 2018, in conditiile in care grupul de stat Gazprom estimeaza ca in 2017 livrarile sale spre Europa au atins un nivel record, transmite Bloomberg.
Directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat ca anul viitor grupul controlat de statul rus intentioneaza sa exporte spre Europa cel putin 180 de miliarde metri cubi de gaze naturale.
Un astfel de volum ar fi al doilea cel mai mare din istoria companiei, dupa cel record de peste 190 de miliarde metri cubi preconizat a fi atins in acest an.
"Desigur este vorba de afaceri nu de sport. Cu toate acestea este vorba de o noua etapa in istoria companiei", a spus Medvedev.
Oficialii Uniunii Europene sunt decisi sa diversifice sursele de aprovizionare cu energie si sa reduca dependenta de Rusia si in acest sens promoveaza extinderea porturilor capabile sa primeasca nave care transporta gaze naturale lichefiate din SUA.
Medvedev a recunoscut ca Europa ar putea beneficia de mai multe importuri de GNL, in special in perioadele in care cererea depaseste capacitate de furnizare a conductelor de gaze naturale.
Cu toate acestea, directorul Gazprom a subliniat ca livrarile de gaze prin conducte vor ramane mai competitive comparativ cu gazele naturale lichefiate.
In plus, America Latina si Asia raman pietele prioritare pentru gazele naturale lichefiate, in special pentru companiile din SUA.
"O piata cu... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 17:23
1Preturile la gaze naturale si electricitate au crescut in Europa dupa ce o explozie la unul din cele mai importante puncte nodale pentru transportul gazelor naturale de pe continent a afectat livrarile in momentul unui val de frig, transmite Bloomberg.
Cotatiile futures la gaze naturale au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii opt ani in Marea Britanie, tara care se confrunta deja cu impactul inchiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului.
Dupa doua zile de caderi de zapada la Londra, temperaturile mai scazute decat cele normale s-au raspandit din Alpi si pana in tarile scandinave, crescand cerea pentru combustibil de incalzire.
O explozie survenita marti dimineata la terminalul de gaze din Baumgarten, in estul Austriei, s-a soldat cu un mort si ranirea mai multor persoane. Explozia, ale carei cauze nu au fost deocamdata identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) si a fost urmata de un incendiu.
Facilitatea din Austria transporta echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a avertizat ca va declara starea de urgenta, dupa ce livrarile de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost intrerupte dupa explozie.
"Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale sa explodeze, avand in vedere ca este nevoie de capacitate in perioada de iarna si schimba estimarile referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibila. Daca vremea se raceste iar capacitatea nu este disponibila, cu siguranta... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 17:19
Eventuale perturbari in livrarea gazelor catre Europa prin Ucraina, principala ruta de tranzit din Rusia catre clientii europeni, nu vor conduce probabil la cresterea preturilor in regiune, aflate la minimul a 20 de luni, considera banca germana Commerzbank.
"Daca evenimentele de acum ar fi avut loc in urma cu patru ani, preturile ar fi urcat semnificativ in Europa. Orice presiune de crestere a preturilor este anulata in prezent, intrucat oferta de gaze de pe piata europeana este foarte mare", a declarat Nick Campbell, analist la firma britanica Inspired Energy.
In 2009, preturile au crescut puternic in urma opririi livrarilor de gaze rusesti prin Ucraina, in contextul unei dispute legate de preturi si tarifele de tranzit.
Nu mai este insa cazul. Cotatia gazelor naturale in Olanda, cel mai mare hub de tranzactionare din Europa continentala, a scazut luni pentru a cincea sedinta consecutiv, la cel mai redus nivel incepand din iunie 2012, potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe date de la brokeri.
Rezervele inmagazinate de gaze naturale ale Europei ar putea acoperi necesarul de consum pentru o perioada chiar si dupa incheierea iernii, in eventualitatea unei perturbari a aprovizionarii cu gaze rusesti, considerata insa putin probabila, a declarat seful diviziei de cercetare pentru materii prime a Commerzbank, Eugen Weinberg.
Preturile gazelor naturale pe piata europeana au intrat pe un trend de scadere in februarie, intrucat vremea mai putin rece decat in mod... mai mult
Luni, 24 Februarie 2014, ora 16:39
Comisia Europeana (CE) se pregateste sa declanseze o investigatie oficiala antitrust impotriva grupului rus Gazprom, care asigura aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale al UE.
Oficialii europeni ar putea incepe pana la sfarsitul anului o investigatie impotriva Gazprom privind acuzatii de abuz de pozitie dominanta pe piata, daca grupul rus si Comisia Europeana nu vor incepe intre timp negocieri care sa poata conduce la o intelegere, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
Escaladarea disputei economice a Uniunii Europene cu Gazprom, companie controlata de stat, risca sa inflameze relatiile cu Rusia inainte de summit-ul G20 din luna septembrie de la Sankt Petersburg.
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a avertizat recent ca, daca Uniunea Europeana va adopta sanctiuni impotriva Gazprom pe motive de concurenta, "va fi dificil pentru companie sa opereze pe piete unde este discriminata in mod deschis".
"Cazul are potentialul de a perturba serios relatiile dintre UE si Rusia. Gazprom nu este o companie obisnuita in Rusia. Nu numai ca da socoteala actionarilor, ci serveste si scopuri politice", comenteaza pentru Bloomberg un analist politic.
Atat Comisia Europeana, cat si Gazprom, refuza sa comenteze pe marginea anchetei
UE a inceput ancheta preliminara in septembrie 2012, anuntand atunci ca suspecteaza Gazprom de impunerea unor preturi incorecte la gaze in Europa Centrala si de Est.
Investigatia Comisiei Europene... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 13:34