Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce importam gaze scumpe de la rusi, in loc sa le valorificam pe ale noastre

De ce importam gaze scumpe de la rusi, in loc sa le valorificam pe ale noastre
Din cauza ca nu e in stare sa isi valorifice propriile resurse, Romania si-a inceput anul importand masiv gaze naturale scumpe, provenite din Rusia.

Potrivit datelor furnizate de Ministerului Energiei la solicitarea Ziare.com, in luna ianuarie 2019, tara noastra a importat nu mai putin de 395,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu circa 30% mai mult fata de aceeasi luna a anului precedent. Tendinta s-a mentinut si in luna februarie 2019, cand Romania a importat 275 de milioane de metri cubi de gaz, cu peste 21% mai mult decat in aceeasi luna din 2018.

Toate cantitatile de gaze pe care tara noastra le importa - indiferent de numele societatilor si nationalitatea celor care ni le vand - sunt de provenienta ruseasca. In plus, gazele importate in primele doua luni ale acestui an fost cu circa 30% mai scumpe decat cele cumparate din strainatate in ianurie si februarie 2018.

In aceste conditii, intrebarea este: de ce a ajuns Romania sa importe resurse scumpe de la rusi, in conditiile in care detine a patra cea mai mare rezerva de gaze naturale din Europa, fiind depasita doar de Marea Britanie, Norvegia si Olanda?

Raspunsul e destul de simplu: desi are gaze, tara noastra nu si-a creat mecanismele eficiente pentru a dispune de ele atunci cand are nevoie.

Dumitru Chisalita, expert judiciar in domeniul gazelor naturale, a explicat pentru Ziare.com de ce si-a inceput Romania anul importand mai mult gaz si care sunt motivele pentru care - in ciuda faptului ca detine rezerve importante - tara noastra ramane dependenta de importurile de la rusi.

"Cresterea importurilor in cele doua luni are la baza mai multe cauze. Cea principala este faptul ca statul a decis sa produca mai multa energie electrica pe baza de gaz. Iar asta inseamna ca avea nevoie de mai multa resursa.

Sigur, pe hartie, Romania are propriile cantitati importante de gaze naturale. Insa - pe langa ca figureaza in statistici - respectivele cantitati nu pot fi valorificate prompt in situatiile in care consumul creste brusc. Sistemul nostru nu a fost gandit pentru asa ceva si, din pacate, nici acum nu se iau masuri pentru a-l adapta la nevoile noastre curente.

Suntem, daca vreti, in situatia unui om care are 10 case, dar foarte putini bani lichizi. Omul e bogat. Problema este ca, atunci cand are nevoie imediata de bani pentru a-si rezolva o problema, ajunge in impas, fiindca nu isi poate pune bogatia in valoare.

Revenind la gazele naturale... Pentru a-si folosi resursele, Roma ...citeste mai departe despre "De ce importam gaze scumpe de la rusi, in loc sa le valorificam pe ale noastre" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 972 ori