Cresterea preturilor la apartamentele vechi incepe sa incetineasca, pe fondul majorarii accentuate a ofertei de locuinte noi.
Potrivit organizatorilor Salonul Imobiliar Bucuresti, care a avut loc intre 2 si 4 martie, s-a remarcat faptul ca, pe fondul cresterii accelerate a ofertei de locuintei noi, cresterea preturilor la apartamentele vechi incepe sa incetineasca.
Astfel, este in crestere numarul ansamblurilor de proportii (concepte rezidentiale integrate): Onix Park - 2.000 de apartamente in zona Aviatiei - Pipera, AFI City - 2.000 de apartamente in zona Bucurestii Noi, H Pipera Lake - 1.350 de apartamente, Arbo Residence Mogosoaia - 1.000 de apartamente, Arcadia Apartments Domenii - 800 de apartamente, Luxuria Domenii - 630 de apartamente. Aceste proiecte vor fi dezvoltate in faze, pe parcursul mai multor ani.
Fiind primul targ dupa aprobarea programului "Prima Casa", o mare parte a cererii s-a indreptat catre locuinte care se incadreaza in acest program, mai spun organizatorii.
Totodata, s-a facut remarcat si un alt segment de clienti care dispun de cash pentru achizitie si nu se finanteaza de la banca: ei cauta apartamente in proiecte premium din zonele ultracentrale, centrale si cea de nord.
Ajuns la a patra editie, Salonul Imobiliar Bucuresti (SIB) a devenit cel mai mare targ de profil, ocupand integral trei sali din cadrul Palatului Parlamentului. Urmatoarea editie este programata pentru 7-9 septembrie 2018. mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 13:55
In unele orase din tara se observa o situatie paradoxala: locuintele vechi sunt mai scumpe decat cele noi.
Anomalia exista chiar si in unele zone din Capitala, potrivit unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro, care a fost remisa vineri Ziare.com.
Insa cum s-a ajuns la aceasta situatie?
O prima explicatie este ca blocurile vechi beneficiaza, de regula, de o amplasare mai buna decat cele noi chiar si in acelasi cartier - sunt situate stradal, au acces mai facil la mijloacele de transport in comun, obiective culturale (in cazul zonelor centrale), magazine, scoli etc.
In schimb, blocurile noi au fost construite pe spatiul ramas disponibil, astfel ca multe dintre ele se afla la periferie.
Nu in ultimul rand, oferta actuala din piata pe segmentul nou este reprezentata in buna masura de apartamente construite in perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum si mai putin pe un concept, iar stocul de apartamente s-a acumulat in criza.
Cu alte cuvinte, pretul ...citeste mai departe despre "Paradoxul pietei imobiliare: Apartamentele vechi au ajuns mai scumpe decat cele noi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 12:24
Oferta pe segmentul locuintelor care se incadreaza in bugetul a 60.000 de euro a crescut considerabil in ultimii patru ani, 62,5% din apartamentele vechi scoase la vanzare la nivel national fiind compatibile cu programul 'Prima casa', se arata intr-o analiza Imobiliare.ro
Mai mult, 42% din oferta totala de apartamente noi la nivel national se incadreaza in prezent in suma de 60.000 de euro, pozitia de lider fiind impartita de Iasi si Cluj (64% din totalul apartamentelor noi), la polul opus fiind Brasovul cu 30% din oferta de pe acest segment. In Timisoara si Constanta 48%, respectiv 50% din apartamentele noi se incadreaza in limita a 60.000 de euro.
La momentul demararii programului guvernamental, un bucurestean putea accesa cu ajutorul Primei Case un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele medii ale Capitalei - Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni.
43% din apartamentele vechi costa 60.000 de euro
Potrivit datelor Imobiliare.ro, in momentul lansarii, 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere din Bucuresti se incadra in pragul de 60.000 de euro.
In prezent, insa, ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este de peste 70% din total. In acest moment, cumparatorii se pot indrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate chiar apartamente cu trei camere, cu suprafete de pana in 70-80 metri patrati, in imobile construite inainte de 1970.... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 13:21
Pretul mediu al apartamentelor noi si vechi din cinci mari orase din Romania a crescut cu 0,5% in luna februarie fata de ianuarie, diferenta fata de perioada similara a anului trecut fiind de 1,3%, pe fondul reducerilor inregistrate pe piata noua si a unei majorari in cazul unitatilor vechi.
Pretul mediu la care sunt scoase la vanzare locuintele in cele cinci mari orase analizate a crescut astfel la 973 de euro pe metru patrat, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.
"Trendul general crescator al preturilor consemnat luna trecuta a fost dictat, intr-o proportie insemnata, de scumpirile consemnate de locuintele din blocurile construite inainte de 1990. Astfel, patru din cele cinci mari orase analizate s-au situat pe un trend ascendent pe acest segment; in contrapunct, scaderi notabile au fost consemnate de unitatile locative noi din trei centre urbane.
In ciuda discutiilor legate de lansarea programului Noua Casa, care ar urma sa scoata apartamentele vechi din cursa finantarilor co-garantate de catre stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arata deloc dispusi sa-si reduca pretentiile. Chiar dimpotriva", se arata intr-un comunicat.
Capitala, singurul loc unde apartamentele vechi nu s-au scumpit
In Capitala, pretul mediu a scazut cu 1,5% in februarie fata de ianuarie si cu 4,3% comparativ cu aceeasi luna din 2012, ajungand la 1.099 de euro pe metru patrat. Bucurestiul este, de altfel, singurul oras in care apartamentele vechi nu s-au scumpit... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 17:59
Preturile locuintelor noi din Bucuresti s-au redus de la inceputul anului in medie cu 6,3%, insa raman cu 23% mai mari fata de cele ale apartamentelor vechi.
Costul apartamentelor noi a consemnat anul acesta un declin mai mare fata de primele noua luni din 2011, arata o analiza a imobiliare.ro.
"In Bucuresti, pretul solicitat pentru apartamentele noi este, in medie, cu 23% mai mare decat cel al apartamentelor vechi. Diferentele variaza in functie de numarul de camere.
De exemplu, pretul locuintelor noi cu doua camere este cu 17% mai mare decat cel al unitatilor locative din blocurile vechi, in vreme ce locuintele noi cu trei camere sunt cu 30% mai scumpe decat cele vechi", afirma Dorel Nita, coordonatorul proiectului Analize Imobiliare dezvoltat de imobiliare.ro.
Militari, cel mai ieftin cartier din Bucuresti
Pe primul loc in clasamentul celor mai ieftine apartamente noi se situeaza cartierul Militari. Aici, pretul mediu cerut pentru o asemenea locuinta, ce dispune de o suprafata medie de 56 de metri patrati, este de 51.000 de euro. Acesta este urmat de Berceni, cu un pret cerut de 52.000 de euro pentru o locuinta de circa 59 de metri patrati.
In Dristor-Vitan Vechi, pe de alta parte, pretul mediu cerut pentru un apartament de 59 de metri patrati este de 56.500 de euro. Nu in ultimul rand, in Pipera, o locuinta de aproximativ 57 de metri patrati poate fi achizitionata cu 57.900 de euro.
In intervalul de pret 60.000-100.000 de euro se incadreaza... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:08
Preturile apartamentelor vechi vor scadea in acest an cu cateva procente, iar incheierea programului Prima Casa va accentua si mai mult acest declin, a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.
"Anul acesta estimez o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi. Daca programul Prima Casa se va incheia, numarul de tranzactii va fi mai mic, urmand ca preturile sa scada si mai mult", a declarat Zilisteanu.
Acesta sustine ca variatiile de preturi in ceea ce priveste piata imobiliara vor fi "cu o cifra" in urmatoarea perioada, asa cum s-a intamplat in ultimii trei ani.
"Ne-am obisnuit ca panta aceasta descrescatoare sa fie lina, de cateva procente. Anul 2012 fata de anul 2011 nu s-a modificat in fundamentele economice care determina preturile pe piata imobiliara decat cu un aspect si anume: banca centrala a facut mai greoi accesul la creditele imobiliare ipotecare in valuta.
In conditiile in care piata imobiliara este valutizata (preturile sunt exprimate in euro n.r.), iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici decat cele la creditele in lei, multi ar fi fost tentati sa acceseze credite in euro, motiv pentru care cererea solvabila mai scade in 2012 fata de 2011", a explicat Zilisteanu.
Potrivit regulamentului BNR, romanii care isi obtin veniturile in lei si vor sa contracteze un credit imobiliar in euro vor trebui sa contribuie cu un avans de cel putin 25% din valoarea proprietatii. Conditiile nu se aplica si in cazul... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:29
Cu toate ca anul trecut nu a fost marcat de ieftiniri spectaculoase pe piata imobiliara din Romania, 2012 vine cu scaderi de preturi la apartamente. Astfel, valoarea de listare a apartamentelor se prezinta diferit in anumite zone ale tarii.
In ciuda situatiei dificile de piata imobiliara, 2011 a adus o schimbare majora in ceea ce priveste indicele pretului cerut calculat la nivel national, care a coborat sub pragul de 1.000 de euro pe metru patrat util.
Potrivit Indicelui imobiliare.ro, in ultimele 12 luni, preturile apartamentelor din tara s-au diminuat cu aproximativ 4,1%, ajungand la o valoare medie de 991 de euro pe metru patrat la finalul lui 2011.
Potrivit ultimelor statistici, cel mai mare declin al preturilor, de 3,2% fata de luna precedenta, a avut loc chiar in decembrie.
Iata topul marilor orase in functie de cele mai mici preturi la apartamente:
Timisoara
Indicele Imobiliare.ro a crescut cu 2,9% in ultima luna a anului 2011 fata de ultima luna a anului anterior, ajungand pana la valoarea de 810 euro pe metro patrat util.
Pretul pe metru patrat util in decembrie 2011 la apartamentele vechi din Timisoara a crescut cu 2,3% fata de perioada similara a anului 2010. Si apartamentele noi s-au scumpit, ajungand la o valoare de 885 de euro pe metru patrat util.
Brasov
Fata de luna noiembrie 2011, apartamentele din Brasov au inregistrat o crestere de 0,8% in luna decembrie 2011, ajungand la un pret pe metru patrat util de 859 de euro,... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 08:12
Programul Prima Casa 4 nu i-a influentat pe proprietarii apartamentelor vechi din tara, care nu au operat scaderi de pret semnificativ, ca urmare a lansarii celei de-a patra edtii a programului guvernamental, conform unei analize realizate de imobiliare.ro care mai releva faptul ca valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru luna aprilie a ajuns la valoarea de 1.049 euro/mp util,Proprietarii au ramas in mare masura indiferenti si lipsiti de reactie imediata fata de implementarea Programului Prima Casa 4, pe segmentul apartamentelor vechi oscilatiile de pret fiind cuprinse intre -0,3% in Brasov si +0,7% in Cluj. In aprilie, variatii mai mari ale pretului au avut loc pe segmentul apartamentelor noi, dezvoltatorii reactionand insa intr-un mod contrastant de la un oras la altul », sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Bucuresti
Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna aprilie, o valoare medie de 1.184 euro/mp util (+1,3%) pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, inregistrand, pentru a patra luna consecutiv, o usoara crestere sub influenta evolutiei apartamentelor noi.
Apartamentele vechi nu au cunoscut o evolutie semnificativa.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna aprilie la valoarea de 1.390 euro/mp util, in crestere cu 4,5% fata de luna martie. Cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi mari, care s-au scumpit cu aproape 5%. Garsonierele noi au inregistrat... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 10:19
Pe fondul cererii extrem de scazute, preturile apartamentelor vechi au scazut extrem de mult in ultima perioada, ajungand la preturi de maxim 1.000 de euro/mp.In plus, dupa trei ani de criza, vanzatorii sunt setati pe un timp de asteptare mai lung si chiar la negocieri, pentru a-si vinde locuintele. La nivelul Capitalei, oferta de apartamente in blocurile vechi este dominata de cele cu doua camere, insa exista si proprietari care doresc sa vanda locuinte ceva mai mari ca suprafata si ca numar de camere. De exemplu, un apartament cu 3 camere in zona metrou Titan, decomandat, cu doua balcoane si vedere mixta, costa 74.000 de euro. Apartamentul este situat intr-un bloc reabiliat termic la exterior, construit in anul 1977, se afla la etajul 5 din 10 si are o suprafata totala de 74mp. Locuinta are ca imbunatatiri geam de termopan(5 camere), usa metalica si aer conditionat. Tot un apartament de 3 camere, insa de aceasta data in zona Theodor Pallady, la etajul intai dintr-un bloc de 4 etaje, construit in anul 1971, costa 78.000 de euro. Apartamentul este decomandat si este renovat complet acum 2 luni. Instalatiile sanitare si electrice sunt noi. Locuinta se vinde complet mobilata si utilata. Un alt poprietar din Capitala a scos la vanzare un apartament cu 2 camere, in zona Dristor, la etajul 8 din 8, pentru care cere 57.000 de euro. Blocul in care se afla locuinta are acces facil catre mijloacele de transport RATB, metrou, avand in vecinatate supermarketuri,... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:12