Rusia se afunda in criza: Petrolul ieftin trage in jos si piata imobiliara din Moscova

Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:34
7675 citiri
Rusia se afunda in criza: Petrolul ieftin trage in jos si piata imobiliara din Moscova
Foto: Wikimedia

Rusia pare sa se afunde tot mai mult in criza generata de prabusirea pretului petrolului si regimul de sanctiuni economice dictat de Occident pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina.

Piata imobiliara din Moscova este sectorul care a resimtit cel mai mult conditiile economice din ce in ce mai vitrege in care se scalda Rusia, vanzarile scazand cu aproape o treime in cursul anului trecut, informeaza International Business Times.

Declin rapid

Pana acum doi ani, Moscova era cotata drept unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii, pretul unei locuinte in capitala Rusiei ajungand la sume exorbitante.

De la declansarea crizei economice insa, Moscova a coborat abrupt de pe pozitia a noua pe locul 50 in clasamentul celor mai scumpe orase de pe glob.

Declinul a fost marcat si de o scadere a tranzactiilor pe piata imobiliara, anul trecut vanzandu-se doar 113.000 de apartamente mai vechi, cu 49.000 mai putine fata de anul 2014.

Piata apartamentelor nou construite a inregistrat, de asemenea, o scadere de 18% in cursul anului trecut.

Prabusirea pietei imobiliare din capitala Rusiei a survenit pe fondul deprecierii continue a rublei, in acest moment cursul de schimb rubla/euro fiind la un minim istoric.

Pe anul in curs, declinul sectorului imobiliar din Rusia este de asteptat sa continue, expertii FMI prognozand o contractie economica de 1%, ca urmare a pretului redus al petrolului.

Prognoza anterioara emisa de economistii Fondului mentiona o scadere a economiei din Rusia de doar 0,6% pe anul in curs, dar, in acel moment, cotatia petrolului pe pietele internationale era de 40 de dolari/baril.

La mijlocul acestei luni, Kremlinul a anuntat ca se pregateste pentru un scenariu de lunga durata in privinta petrolului ieftin aruncat pe piata de tarile exportatoare.

Actualul buget al Rusiei a fost construit pe un pret mediu de 50 de dolari/baril, ministrul de Finante, Anton Siluanov, admitand ca, in momentul de fata, piata ar trebui sa revina la un pret de 80 de dolari/baril pentru a permite reechilibrarea bugetului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza economica rusia, #piata imobiliara Moscova, #prognoza FMI Rusia, #pret petrol , #Rezultate financiare