Inca de pe vremea romanilor, cei care au si plantat vita de vie in zona, Coasta de Aur a Burgundiei a devenit un loc de pelerinaj pentru toti iubitorii licorilor bahice.
Localnicii sustin chiar ca nu este loc mai reprezentativ in Franta pentru traditia vinurilor nobile.
Incantatoarea regiune colinara este si un loc perfect pentru o evadare departe de lumea agitata, intr-un adevarat labirint presarat cu podgorii, crame, castele, hanuri si restaurant dedicate gastronomiei traditionale, relateaza portalul de calatorii al National Geographic.
Trasee pitoresti
Dupa ce ai aterizat in Paris te poti indrepta direct catre Gare de Lyon pentru a lua un TGV catre Dijon, capitala regiunii Burgundia. Calatoria nu dureaza mult, iar pretul biletului nu este deloc piperat, intre 15-18 euro.
Odata ajuns in Dijon nu iti ramane decat sa gasesti o masina de inchiriat pentru a parcurge ce te va duce in inima taramului viticol al Frantei: Route des Grands Crus.
Este un traseu de aproape 60 de kilometri care te va purta prin cele mai pitoresti asezari viticole dintre Dijon si Santenay. De primavera si pana toamna, traseul poate fi parcurs si pe bicicleta, o pista speciala fiind amenajata in acest sens.
Te poti instala confortabil in oraselul Beaune, o bijuterie rustica a Burgundiei, sau poti colinda ca un menestrel de pe vremuri din asezare in asezare in cautarea unui vin bun, a unei mese copioase si a unui pat moale.
Delicatese ca la mama acasa
Acum, dupa ce UNESCO a introdus regiunea viticola a Burgundiei in patrimonial cultural universal, viticultorii din regiune au ridicat stacheta in ceea ce priveste vinurile nobile produse aici.
Nu e de mirare deci ca 40 din cele mai scumpe 50 de vinuri din lume sunt produse in Burgundia, asa ca fii prudent in momentul in care intri intr-un restaurant de lux din zona si comanzi un vin la intamplare.
Dar, in micile localuri rustice presarate pe traseul vinurilor nobile vei gasi licori la un pret accesibil si cu un buchet incantator. Merita sa te opresti mai la tot pasul pentru a servi masa in Burgundia pentru ca gastronomia locala este cum s-ar spune "ca la mama acasa".
Aproape ca nu este fel de mancare in care localnicii sa nu toarne si un strop de vin, iar ca fapt divers ar trebui sa stii ca felul 'coq au vin' s-a inventat chiar pe aceste meleaguri.
Rezerva-ti o masa la Bistrot Lucien in Gevrey-Chambertin pentru a te rasfata cu delicatese locale precum melci, terina de iepure, jambon persille sau friptura de vita inabusita in vin.
Bineinteles, vinurile aromate merg intotdeauna servite cu o branza cu gust puternic, iar, daca vrei sa iei acasa diverse branzeturi frantuzesti, Fromagerie Gaugry din Brochon este locul ideal in care sa poposesti.
Pentru rezerva de vin luata acasa te poti opri in mai orice crama de pe traseu, viticultorii din regiune avand obiceiul de vinde vinul si de a organiza apoi o degustare pentru client.
Cazare in stil gypsy
Le Clos de Challangette este cea mai surprinzatoare pensiune rustica pe care il vei intalni in peregrinarile tale pe drumul vinului din Burgundia.
Dincolo de faptul ca pensiunea din Beaune este dotata cu sauna si piscina exterioara incalzita, pe langa cele 5 camere si doua apartamente din casele de oaspeti, gazdele iti ofera posibilitatea de a experimenta un stil de viata nomad in cele doua carute cu covilitir dotate cu dormitor si baie proprie.
Hotel Le Cep, din centrul vechi al orasului Beaune este o alta alegere recomandabila daca vrei sa te odihnesti intr-un pat moale ca puful.