Premierul britanic David Cameron si Jean-Claude Junker, nominalizat la presedintia Comisiei Europene, doresc sa colaboreze pentru a ameliora competitivitatea Uniunii Europene.
"Premierul a salutat angajamentul lui Juncker de a gasi un acord bun pentru Marea Britanie, iar Juncker a raspuns ca se angajeaza sa gaseasca o solutie pentru ingrijorarile politice ale Marii Britanii", a anuntat purtatorul de cuvant al lui Cameron, potrivit Mediafax.
Cameron l-a sunat pe Juncker, pentru a-l felicita cu nominalizarea la presedintia CE, in contextul in care premierul britanic s-a opus acestei desemnari.
Astfel, Cameron a avertizat recent statele UE ca nominalizarea lui Jean-Claude Junker la presedintia CE ar putea avea efecte negative pentru fiecare tara, Romaniei, Bulgariei si Poloniei, transmitandu-le ca risca sa ramana fara protectie in fata Rusiei. mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 09:33
Premierul britanic, David Cameron, a anuntat, marti seara, masuri dure impotriva asa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmand ca imigrantii din cadrul UE nu vor putea sa pretinda sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat.
Normele de eligibilitate pentru ajutoarele de somaj vor fi inasprite, iar accesul la locuinte sociale va fi limitat, relateaza BBC News Online.
Premierul a declarat, de asemenea, ca cetatenii britanici sunt "profund ingrijorati" de nivelul imigratiei provenind din Romania si Bulgaria. El a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acest drept nu poate fi "neconditionat".
Astfel, noii imigranti nu vor primi ajutoare de somaj in primele trei luni. Platile vor fi oprite dupa sase luni, exceptie facand situatia in care acestia au o sansa "reala" de a se angaja. "Obisnuitul test pentru locuinta" pentru a stabili eligibilitatea pentru beneficii va fi inasprit si va fi introdus un prag minim pentru venituri. In plus, cei care nu isi cauta de munca vor fi expulzati si nu se vor putea intoarce mai devreme de 12 luni, iar amenzile pentru angajatorii care nu platesc salariul minim vor creste de patru ori.
Intr-un interviu pentru Financial Times, premierul a declarat ca precedentul Guvern laburist a facut o "greseala monumentala" prin nerestrictionarea accesului pe piata muncii in momentul in care Polonia si alte noua tari din Europa Centrala si de Est au aderat la UE in 2004,... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:25
Premierul britanic David Cameron a anuntat miercuri ca doreste limitarea accesului strainilor la locuinte, ajutoare sociale, servicii de sanatate si justitie, ridicand miza luptei politice in domeniul migrarii, relateaza Financial Times in editia electronica.
Potrivit publicatiei, premierul i-a informat pe parlamentari ca a prezidat saptamana aceasta o reuniune ministeriala dedicata analizarii unor modalitati prin care Marea Britanie sa nu permita abuzuri din partea celor care doresc sa imigreze.
"Multe parti ale dispozitiilor noastre actuale nu trec un test simplu de bun simt in ceea ce priveste accesul la locuinte, servicii de sanatate, justitie si alte lucruri care ar trebui sa fie dreptul oricarui britanic, dar care nu sunt dreptul oricarei persoane ce tocmai opteaza sa vina aici", a subliniat el, citat de FT.
Retorica dura a premierului urmareste o linistire a colegilor sai parlamentari conservatori, ingrijorati de pierderea sprijinului de care se bucura in favoarea UK Independence Party (UKIP), o formatiune eurosceptica si nationalista ce se concentreaza insistent asupra unor probleme legate de migrare, inclusiv in cadrul campaniei pentru alegeri la Eastleigh, comenteaza publicatia.
Echipa premierului accepta, insa, ca asemenea restrictii asupra accesului la locuinte, ajutoare sociale, asistenta juridica si alte servicii este necesar sa respecte legislatia UE, menita sa faciliteze libera circulatie a fortei de munca in uniune, precizeaza FT.
Marea... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 09:11
Oamenii de afaceri britanici l-au avertizat pe premierul David Cameron cu privire la faptul ca risca sa destabilizeze economia si sa scoata Marea Britanie din Uniunea Europeana, daca va incerca renegocierea conditiilor de apartenenta la uniune.
Prim-ministrul britanic va anunta, in ianuarie, planul sau de a renegocia conditiile de aderare a Regatului Unit la UE, urmand ca acesta sa fie supus referendumului.
Insa cei mai importanti oameni de afaceri, inclusiv Sir Richard Branson, fondatorul grupului Virgin, si Chris Gibson-Smith, presedintele Bursei de Valori din Londra, au avertizat ca planul premierului ar putea esua.
In aceste conditii, britanicii ar putea vota pentru iesirea din UE, in cadrul unui referendum, ceea ce ar avea consecinte dezastruoase pentru economie.
Oamenii de afaceri sustin ca premierul are dreptate sa ceara reforma pietei unice, a bugetului european si a pietei muncii, insa o renegociere radicala "cu siguranta ar fi respinsa".
Citeste mai multe despre Oamenii de afaceri, suparati pe David Cameron: Risca sa ne excluda din UE pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 09:38
David Cameron a afirmat ca doreste sa ramana in functia de premier al Marii Britanii pana in 2020, apreciind ca agenda sa de reforme este suficient de incarcata pentru a-l mentine ocupat si in cursul altui mandat, informeaza Associated Press.
Declaratiile premierului facute pentru Sunday Telegraph survin cu o zi inainte ca acesta si vicepremierul Nick Clegg sa prezinte un bilant al coalitiei de guvernare, formata in 2010.
Relatiile dintre Partidul Conservator, al premierului Cameron, si liberal-democrati, al caror lider este Nick Clegg, s-au tensionat in urma dezacordurilor privind masurile de austeritate, reformele politice si alte probleme.
David Cameron a declarat ca nu exista nicio revenire asupra unor politici precum aprobarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Cameron a cerut, de asemenea, criticilor din partidul sau " inceteze plangerile".
Totodata, premierul britanic a precizat ca doreste sa candideze la urmatoarele alegeri, sa le castige si sa aiba un nou mandat. Urmatoarele alegeri generale din Marea Britanie urmeaza sa aiba loc in 2015. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:20
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a respins vineri ideea conform careia tara lui s-ar afla in izolare pentru ca, la summitul UE, a cerut reducerea bugetului comunitar, informeaza AFP.
"Marea Britanie nu a fost singura impotriva tuturor", a spus David Cameron.
"Proiectul prezentat pur si simplu nu era suficient de bun. Nu era suficient de bun pentru Marea Britanie, dar nici pentru Germania, Suedia, Olanda, Finlanda si Danemarca", a spus el.
Summitul Consiliului European dedicat bugetului multianual al Uniunii Europene s-a incheiat vineri dupa-amiaza, fara a se ajunge la un acord, anunta surse din cadrul Presedintiei semestriale a Consiliului UE. mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 11:01
Premierul britanic, David Cameron, sustine ideea unui referendum privind o redefinire a relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana si se pronunta pentru "o pozitie diferita, mai supla si mai putin apasatoare pentru Marea Britanie in cadrul UE".
"Cei doi termeni "Europa" si "referendum" pot merge impreuna", scrie premierul britanic intr-un articol publicat sambata pe site-ul internet al Sunday Telegraph, citat de AFP.
David Cameron subliniaza ca nu este favorabil unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana. Iesirea din UE "nu ar fi in interesul tarii noastre", adauga premierul, care precizeaza ca "britanicii nu sunt satisfacuti de ceea ce au".
"Nu este prea putina Europa, ci, din contra, prea multa", estimeaza premierul Cameron, potrivit caruia sunt "prea multe costuri, prea multa birocratie, prea multa ingerinta in chestiuni care sunt de competenta statelor, a societatii civile si a persoanelor".
Potrivit unui sondaj de opinie publicat la 11 iunie de The Times, 81% dintre britanici cred ca un referendum pentru redefinirea legaturilor dintre tara lor si UE ar trebui sa fie organizat in urmatorii ani, noteaza AFP. mai mult
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 17:28
Premierul britanic David Cameron a avertizat vineri ca va proteja interesele Marii Britanii, in cazul modificarii tratatului Uniunii Europene in scopul salvarii euro, asa cum vor Franta si Germania.
Cameron a afirmat, dupa o intalnire cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, ca nu este convins ca schimbarea tratatului va intari uniunea monetara la care Marea Britanie a refuzat sa participe.
Daca tratatul UE va fi redeschis la summit-ul crucial de saptamana viitoare, Cameron va avea o agenda proprie.
Liderul britanic a spus ca institutiile zonei euro, precum Banca Centrala Europeana (BCE), trebuie sa sustina moneda pentru a convinge pietele ca au capacitatea sa faca acest lucru, iar tarile membre trebuie sa devina mai competitive.
"Niciunul dintre aceste lucruri nu necesita modificarea tratatului, dar daca se va intampla acest fapt, ma voi asigura ca interesele Marii Britanii vor fi protejate si intarite", a afirmat Cameron.
In urma declaratiilor lui Cameron nu au avut loc o reactie imediata din partea biroului lui Sarkozy.
Cameron este supus presiunilor din partea euroscepticilor din Partidul Conservator de a reduce legaturile cu UE si a se asigura ca orice miscare de pe continent spre uniunea fiscala nu lezeaza interesele centrului financiar londonez.
Sarkozy a incercat sa il convinga pe Cameron sa fie de acord cu proceduri de disciplina bugetara mai stricta pentru zona euro.
Cancelarul german Angela Merkel a cerut vineri o modificare rapida dar... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 20:09
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat va opri Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) sa plateasca bonusuri de 500 de milioane de lire (apoximativ 800 de milioane de dolari) bancherilor, anul acesta.
"Putem opri aceasta plata, da, absolut!", a declarat Cameron, in cadrul unui interviu pentru BBC Radio 2, citat de Bloomberg.
Acesta a mai adaugat ca suma vehiculata nu a fost oficial aprobata si ca a citit despre propunere in ziare.
RBS a fost salvata de guvernul Marii Britanii in 2008 si este, in prezent, detinuta de stat in proportie de 83%.
Lloyds Banking Group Plc (LLOY) a fost salvata in aceeasi perioada si este detinuta de stat in proportie de 41%.
Guvernul a anuntat ca le va privatiza cand piata isi va reveni. Problema referitoare la plata unor bonusuri generoase bancherilor a starnit controverse in Regat.
RBS a raportat o pierdere neta pentru primele noua luni ale anului de 199 de milioane de lire sterline, comparativ cu 1.14 miliarde de lire pierderi pentru aceeasi perioada a anului anterior. mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 22:14