Compromisul pentru putere. Theresa May face alianta cu unii care cer expulzarea catolicilor

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 13:20
1115 citiri
Compromisul pentru putere. Theresa May face alianta cu unii care cer expulzarea catolicilor
Foto: Facebook/Theresa May

E foarte posibil ca in Marea Britanie sa aiba loc noi alegeri in mai putin de un an.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, sustine ca e nevoie de o schimbare a puterii dupa ce a castigat 29 de locuri in plus in Parlament, la scrutinul din 8 iunie, ajungand la 262.

Theresa May nu a reusit sa obtina majoritatea parlamentara mult visata. A provocat alegeri anticipate pentru a castiga cel putin 350 de locuri din 650 pentru Partidul Conservator, dar a ratat. A obtinut 318 locuri, pierzand 11 parlamentari fata de momentul anterior declansarii alegerilor.

Premierul Marii Britanii a fost si el infrant de Brexit, la fel cum a fost David Cameron, fostul prim-ministru conservator care a organizat referendumul pentru plecarea din UE, Nigel Farage, presedintele UKIP care a demisionat imediat dupa referendum, sau Boris Johnson, fost primar al Londrei, sustinator al Brexit, numit de Theresa May ministru de Externe pentru a-i salva cariera politica.

Intr-un an de zile, am vazut cum influenta Marii Britanii la nivel european si international s-a prabusit. Regatul Unit s-a transformat intr-o insula care lupta pentru pastrarea unui standard ridicat din punct de vedere social si economic, dar fara prea multe solutii.

Lira sterlina, moneda nationala, are fluctuatii mari, iar inflatia incepe sa-si faca simtita prezenta. Acestea sunt doar primele semne in conditiile in care Londra nu a pierdut inca accesul la piata comuna europeana.

Theresa May lupta in aceste zile pentru supravietuirea politica, iar in disperare de cauza a ales sa caute sustinerea DUP (Democratic Unionist Party), un partid protestant cu discurs extremist din Irlanda de Nord.

"La inceputul acestui an, fostul primar al orasului Belfast, lider DUP, a spus formatiunea politica rivala Sinn Fein ca e la fel ca ISIS si a fost acuzat ca incurajeaza epurarea etnica, atunci cand a sustinut o petitie prin care se cerea ca persoanele de religie catolica sa fie expulzate, anihilate sau internate", scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Theresa May nu mai are ce oferi Uniunii Europene

Confruntarea politica are accente religioase in Irlanda de Nord, un teritoriu impartit intre IRA (Armata Republicana) care s-a transformat in formatiunea politica Sinn Fein si razboiul dintre catolici si protestanti.

DUP este o formatiune care-i reprezinta pe protestantii din Irlanda de Nord care nu vor ca acest teritoriu sa se desprinda de Regatul Unit. Discursul politic este profund anti-catolic, impotriv ...citeste mai departe despre "Compromisul pentru putere. Theresa May face alianta cu unii care cer expulzarea catolicilor" pe Ziare.com

#Brexit Theresa May, #alegeri Marea Britanie, #Theresa May demisie , #Stiri International