De ce ne speriem de Juncker?

Joi, 02 Martie 2017, ora 20:00
854 citiri
De ce ne speriem de Juncker?

Presedintele Comisiei Europene a pus intreaga Europa pe jar, prezentand cinci scenarii diferite de continuare a proiectului "Uniunea Europeana" si cerand statelor membre sa se pronunte asupra diferitelor variante de dezvoltare a respectivului proiect dupa consumarea iesirii Marii Britanii din Uniune (asa-numita miscare Brexit).

De fapt, Europa fierbe de mult, intr-un context mondial din ce in ce mai complicat si mai putin deslusit de o generatie mediocra de lideri europeni.

Procesul globalizarii a condus la parcursuri divergente ale partenerilor transatlantici, ceea ce a produs o imensa frustrare la Washington si a fost unul din motoarele schimbarii de paradigma a politicii americane. Mult timp, America a fost liderul lumii democratiilor liberale si a incercat sa impuna valorile aranjamentelor multilaterale; dar, in ultimii ani, America a fost "tradata" de partenerii mari europeni in cateva dosare importante ale lumii.

In primul rand, puterile europene au incercat sa submineze solutia americana de sprijinire a singurei democratii din Orientul Apropiat, Israelul (multe parlamente europene se intreceau in recunoasterea unilaterala a asa-zisului stat palestinian).

In al doilea rand, europenii au dus o politica ambigua fata de revenirea pretentiilor rusesti asupra mersului Europei de Est, ceea ce a incurajat atacul direct si brutal al trupelor rusesti din 2014.

In al treilea rand, europenii au ignorat metodele incorecte de dopare a economiei chineze, sperand in tacere la narurirea suprematiei americane. In acest context, America, slabita de cheltuirea propriilor resurse pentru intretinerea progresului altora, a revenit spre sine insasi, generand prima mare controversa a lumii transatlantice. Neintelegand ce se intampla, liderii europeni au continuat sa irite Washingtonul provocandu-l pe Donald Trump, noul lider al valului noii politici americane.

Colac peste pupaza, anul trecut, poporul britanic a votat in favoarea iesirii tarii sale din Uniunea Europeana, validand la referendum ideea trasnita (asa parea initial) a fostului premier Cameron. Nici Bruxelles-ul, nici David Cameron nu au inteles ca "joaca de-a referendumul" produce efecte ireversibile, niciunul dintre actorii importanti neanticipand ce urma sa se intample.

In tot acest timp, liderii de la Bucuresti au continuat sa ignore faptul ca lumea se schimba si se schimba rapid intr-o directie pe care nimeni nu pare a o controla. Romania a fost condusa de catre un guvern tehnocrat care a ...citeste mai departe despre "De ce ne speriem de Juncker?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Europa doua viteze Juncker Romania , #Stiri International