Persoanele cu dizabilitati au o soarta grea pe piata muncii. O realitate dureroasa inca in multe tari europene. Nici calificarea excelenta nu reprezinta adesea o garantie pentru gasirea unui loc de munca.
Cedric Hocepied din Bruxelles, in varsta de 26 de ani, depune eforturi majore sa-i fie recunoscuta pregatirea profesionala.
Atunci cand povesteste despre perioada petrecuta in scoala i se intuneca privirea. "Profesorii le spuneau parintilor de fiecare data ca nu voi reusi niciodata. Nu ma potrivesc in sistem" - isi aminteste Cedric. Ce nu va reusi era limpede: sa termine scoala, sa incheie un studiu, sa inceapa o cariera.
Cedric e surd din nastere. Astazi face un master in drept international. A studiat la New York City University si la Universite Catholique de Louvain din Bruxelles. A efectuat o practica la Natiunile Unite si la NATO. Vorbeste fluent engleza si franceza.
Totusi, atunci cand isi cauta un job, intampina probleme.
Egalitatea de sanse este un ideal al societatii in care traim, dar cand e vorba despre persoane cu handicap, intre ideal si realitate se casca o prapastie adanca.
Persoanele cu dizabilitati, condamnate adesea la saracie
In Europa doar fiecare al doilea om cu handicap, apt de munca, are un job. Spre comparatie: din totalul persoanelor apte de munca fara dizabilitati sunt angajate pe piata muncii 70 la suta.
Cadrul legislativ este foarte diferit de la o tara la alta. In Germania, de pilda, intreprinderi cu mai mult de 20 de... mai mult
Vineri, 23 Iunie 2017, ora 22:30
Cand vine vorba de utilizarea facilitatilor fiscale acordate de stat, multi dintre executivii romani dau dovada de lipsa perspectivei in gestionarea afacerii.
La fel si autoritatile centrale, care tin inca sub obroc dimensiunea reala a pietei pe care se poate extinde sectorul unitatilor protejate din Romania sau cel al ONG-urilor care beneficiaza de sponsorizari.
Un studiu realizat in parteneriat de Ernst&Young Romania si Asociatia Viitor Plus scoate la iveala lipsa de performanta in gestionarea afacerilor din cateva sectoare economice romanesti.
Firmele mici, lipsite de viziune
Chestionarul care a stat la baza studiului a fost distribuit online catre mai multe companii de diferite dimensiuni de pe piata locala, 294 dintre acestea raspunzand intrebarilor.
45% dintre firmele care au raspuns chestionarului au declarat ca au folosit cel putin o data in ultimii 9 ani facilitatea fiscala oferita de contractele incheiate in baza Legii 448.
Ceilalti respondenti au recunoscut ca au ignorat aceasta posibilitate.
2% dintre managerii care refuza din start aceasta varianta sunt convinsi ca statul este un mai bun administrator al sumelor colectate la fondul de handicap.
"Este o perceptie gresita. Daca ne-am saturat sa tot vedem panselute plantate si borduri schimbate inutil la cateva luni este cazul sa directionam acesti bani in dezvoltarea afacerii proprii si in cea a sectorului unitatilor protejate care ofera locuri de munca pentru persoanele cu handicap",... mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 14:51
Mii de persoane dezavantajate social din Romania, inclusiv romi, vor participa la programe de formare profesionala finantate de Uniunea Europeana.
Agentii guvernamentale din Romania lanseaza proiecte finantate de UE pentru a crea oportunitati egale pentru toti cetatenii, indiferent de originea etnica, gen, religie, varsta sau dizabilitati, potrivit unui articol publicat de site-ul setimes.com.
In acest context, psihologi, experti si formatori vor lucra cu sute de oameni din intreaga tara, ajutandu-i sa-si dezvolte abilitatile si sa fie competitivi pe piata fortei de munca.
Spre exemplu, primaria sectorului 6 al capitalei Romaniei a lansat saptamana trecuta un program de formare profesionala in valoare de 310.000 de euro, finantat de UE. Mihaela Dragoi, purtatoarea de cuvant a Departamentului de asistenta sociala al primariei, a declarat ca programul va ajuta 220 de persoane apartinand diferitelor grupuri vulnerabile din Bucuresti, printre care persoane de origine roma, persoane cu handicap si tineri care au parasit recent sistemul de asistenta de stat.
"Obiectivul general consta in evitarea si prevenirea pe termen lung a excluziunii socio-profesionale a grupurilor vulnerabile, prin facilitarea accesului la piata fortei de munca, cresterea ofertelor de locuri de munca si a ratelor de ocupare", a declarat Dragoi pentru SETimes.
Proiectele finantate de UE, esentiale pentru orientarea profesionala
De cealalta parte, beneficiarii au declarat ca astfel de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 13:55
Nivelul scazut de educatie si lipsa accesibilizarii raman cele mai importante obstacole in integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii din Romania, potrivit unui studiu recent.
Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR) a organizat, joi, dezbaterea publica "Bariere in integrarea si reintegrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati", potrivit comunicatului remis Ziare.com.
La acest eveniment au participat aproximativ 80 de persoane: specialisti din cadrul ONG-urilor, autoritatilor publice si companiilor private, cat si persoane cu dizabilitati.
Studiul a venit in completarea studiului privind reabilitarea si integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati, realizat in cadrul proiectului cu finantare europeana - EXCELNET.
Educatia: o bariera majora in calea integrarii pe piata muncii a persoanelor cu handicap
Educatia mai constituie un obstacol major in calea integrarii persoanelor cu dizabilitati in viata sociala si, mai ...citeste mai departe despre "Adevarul despre integrarea persoanelor cu handicap pe piata muncii - care sunt principalele obstacole" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 14:09