Cum au reusit un preot din Constanta si Arhiepiscopia Tomisului sa fraudeze bugetul UE

Marti, 18 Septembrie 2018, ora 00:00
1102 citiri
Cum au reusit un preot din Constanta si Arhiepiscopia Tomisului sa fraudeze bugetul UE
Foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Aproximativ 100 de persoane din Constanta au absolvit cursurile de patiseri-cofetar in cadrul unui proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile, finantat din fonduri comunitare, desi nu au trecut pe la clasa.

De pregatirea acestora trebuia sa se ocupe Arhiepiscopia Tomisului, care a incasat fonduri europene de aproximativ 100.000 de euro in acest scop.

Practic, banii europeni destinati pentru pregatirea unor categorii sociale vulnerabile ar fi fost folositi in alte scopuri. De acest program trebuiau sa beneficieze persoane care au avut probleme cu drogurile, apartinand comunitatilor de rromi, persoane cu dizabilitati si tineri care au parasit sistemul de ocrotire sociala. Era o sansa pentru acestia de a se angaja in urma implementarii proiectului.

Totul a iesit la iveala in cadrul unei anchete facute de procurorii DNA care l-a vizat pe preotul Vasile Rusnac, consilier social in cadrul Arhiepiscopiei. Acesta a fost trimis in judecata saptamana trecuta sub acuzatia de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata si administratorul unei societati comerciale, Ionut Bacila.

Proiectul european

Ancheta DNA a vizat modul in care s-a derulat Proiectul POSDRU 165-6.2-S-140936 denumit "Egalitate pe piata muncii - Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile". De implementarea acestuia s-a ocupat Agentia Nationala Antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cel care beneficia de finantare.

Printre cei noua parteneri ai ANA s-a numarat si Arhiepiscopia Tomisului. Arhiepiscopia a externalizat o parte din proiect catre firma Sind Tour Operator, administrata de Bacila.

In total, este vorba de suma de 472.543 de lei, din care la Arhiepiscopie au ajuns 346.903 lei, iar la societatea comerciala suma de 125.640 lei. Din acesti bani trebuiau platiti formatorii, inchirierea salilor de curs sau produsele folosite in timpul practicii efective.

Documentele fictive

Concret, Arhiepiscopia trebuia sa faca cursuri de pregatire cu 20 de persoane, iar Sind Tour Operator cu 88 de persoane.

Cursurile trebuiau sa aiba loc in orasul Baneasa (Constanta) . Arhiepiscopia a depus la ANA documente justificative, in vederea decontarii serviciilor de formare profesionala, potrivit carora aceste cursuri au avut loc. Aceste cursuri reprezentau 2/3 din activitatile de ...citeste mai departe despre "Cum au reusit un preot din Constanta si Arhiepiscopia Tomisului sa fraudeze bugetul UE" pe Ziare.com

#Arhiepiscopia Tomisului DNA, #DNA frauda europene preot, #preot DNA , #Stiri Administratie