Studiu: Majoritatea romanilor n-ar vota o femeie presedinte

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 09:15
2659 citiri
Studiu: Majoritatea romanilor n-ar vota o femeie presedinte

Peste jumatate dintre romani nu ar vota o femeie presedinte, iar 60 la suta nu ar accepta ca o persoana cu o alta orientare sexxuala sa le fie ruda, potrivit unui studiu privind atitudinea populatiei Romaniei fata de discriminare, lansat de CNCD.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a lansat, marti, de Ziua Mondiala a Drepturilor Omului, studiul "Perceptii si atitudini ale populatiei Romaniei fata de fenomenul de discriminare in 2013".

Cercetarea arata ca cei mai multi romani nu ar vota persoane de etnie sau religie diferita, cu dizabilitati sau o orientare sexuala diferita pentru functii importante in administratia locala, centrala sau europeana.

Totodata, 54 la suta nu ar vota o femeie, iar 59 la suta nu ar vota un barbat sub 35 de ani pentru functia de presedinte al Romaniei.

Numai 10 la suta dintre respondenti ar vota o persoana cu o alta orientare sexuala, 14 la suta ar vota un candidat rom, iar 15 la suta, unul de etnie maghiara.

Pe de alta parte, 60 la suta dintre romani nu ar accepta sa le fie ruda o persoana cu alta orientare sexuala, 58 la suta nu ar accepta un rom, 54 la suta - o persoana de culoare, 52 la suta - un maghiar sau un imigrant, 50 la suta - o persoana infectata cu HIV/SIDA, tot 50 la suta - un evreu, 46 la suta - un german, 44 la suta - o persoana cu dizabilitati, 42 la suta - o persoana de alta religie sau cu o boala cronica, 36 la suta - o persoana fara venituri.

Politicienii sunt cel mai des indicati drept persoane care discrimineaza, de catre 76 la suta dintre respondenti, in timp ce oamenii obisnuiti discrimineaza in opinia a 68 la suta dintre participantii la studiu, companiile pentru 61 la suta, iar institutiile statului pentru 60 la suta dintre respondenti.

Doi din zece romani s-au simtit discriminati

Numai doi din 10 respondenti s-au simtit vreodata discriminati, cel mai adesea pe baza varstei (30 la suta), statutului social (28 la suta), venitului (26 la suta), a faptului ca provin din mediul rural (18 la suta) si a etniei (18 la suta).

Cele mai discriminate categorii, in opinia respondentilor, sunt romii, persoanele infectate cu HIV/SIDA, persoanele cu dizabilitati, dependentii de droguri, minoritatile sexuale si copiii institutionalizati. Cei mai multi respondenti spun ca romii sunt discriminati la scoala, la serviciu si in spitale.

Sapte din 10 respondenti considera ca este mai greu pentru romi, ca si pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA sa-si gaseasca o slujba. De asemenea, peste jumatate dintre participantii la studiu au raspuns ca le este mai greu sa se angajeze si locuitorilor din mediu rural (57 la suta) si imigrantilor (52 la suta).

Cei mai multi respondenti considera ca femeile nu sunt in general in dezavantaj fata de barbati. Insa 37 la suta dintre romani cred ca un barbat este avantajat in obtinerea unui loc de munca si a unui anumit venit, 35 la suta cred ca acest lucru se intampla la incheierea afacerilor, 29 la suta considera ca femeile sunt dezavantajate in ceea ce priveste promovarea la locul de munca, iar 24 la suta cred ca acest lucru se intampla la repartizarea treburilor casnice.

Minoritatile nationale reprezinta o amenintare pentru Romania in mare si foarte mare masura, spun 21 la suta dintre cei intervievati, 31 la suta considera ca acestea reprezinta mai degraba o problema, nu o amenintare, iar 29 la suta considera ca nu reprezinta nici o problema, nici un avantaj.

Pe de alta parte, 39 la suta dintre respondenti cred ca minoritatile au o contributie pozitiva in anumite regiuni si pentru anumite ocupatii, iar 31 la suta le vad ca pe o resursa valoroasa pentru Romania.

Romii sunt descrisi de respondenti drept hoti, infractori (20 la suta), lenesi, dezinteresati si indiferenti (11 la suta), needucati si necivilizati (8 la suta), in timp ce etnicii maghiari sunt descrisi ca fiind rai, ostili si invidiosi (10 la suta), rasisti, sovini si nationalisti (6 la suta), dar si harnici (5 la suta).

Principalele solutii pentru integrarea populatiei rome in societatea romaneasca ar fi educarea si accesul acesteia pe piata muncii, in opinia participantilor la studiu.

Totodata, dintre participantii la studiu, 68 la suta au auzit de Holocaust, cei mai multi definindu-l drept "exterminarea evreilor de catre germani", si 51 la suta cred ca acest fenomen a avut loc si in Romania.

Cei mai multi dintre cei intervievati - 88 la suta - au spus ca auzit de fenomenul discriminarii, in timp ce 67 la suta dintre respondenti cred ca acest fenomen este foarte frecvent in Romania.

Discriminarea nu este sanctionata legal

Aproape jumatate dintre romani cred ca discriminarea nu este sanctionata legal, 28 la suta cred ca este sanctionata prin amenzi, iar 5 la suta - prin inchisoare. Mai putin de o treime dintre respondenti spun ca stiu cum sa actioneze din punct de vedere legal in cazul in care sunt discriminati, desi raspunsurile lor sunt destul de vagi.

Mai mult de jumatate dintre respondenti au auzit de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dar numai unul din 10 a auzit si de un caz in care acesta institutie a intervenit.

Pentru prevenirea discriminarii, romanii cred ca ar trebui create programe educationale (85 la suta), formati functionarii publici (74 la suta), dar si aplicate amenzi mai stricte (70 la suta).

In cadrul studiului, realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) in perioada 25 octombrie - 16 noiembrie 2013, au fost intervievate, fata in fata, la domiciliu, 1.415 persoane cu varste de peste 18 ani. Marja de eroare este de plus/minus 2,65 la suta.

#discriminare femei, #discriminare romi, #studiu discriminare Romania , #Reforma