De ce lasam fara job oameni cu inalta calificare

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 22:30
2380 citiri
De ce lasam fara job oameni cu inalta calificare
Foto: Arhiva Pixabay

Persoanele cu dizabilitati au o soarta grea pe piata muncii. O realitate dureroasa inca in multe tari europene. Nici calificarea excelenta nu reprezinta adesea o garantie pentru gasirea unui loc de munca.

Cedric Hocepied din Bruxelles, in varsta de 26 de ani, depune eforturi majore sa-i fie recunoscuta pregatirea profesionala.

Atunci cand povesteste despre perioada petrecuta in scoala i se intuneca privirea. "Profesorii le spuneau parintilor de fiecare data ca nu voi reusi niciodata. Nu ma potrivesc in sistem" - isi aminteste Cedric. Ce nu va reusi era limpede: sa termine scoala, sa incheie un studiu, sa inceapa o cariera.

Cedric e surd din nastere. Astazi face un master in drept international. A studiat la New York City University si la Universite Catholique de Louvain din Bruxelles. A efectuat o practica la Natiunile Unite si la NATO. Vorbeste fluent engleza si franceza.

Totusi, atunci cand isi cauta un job, intampina probleme.

Egalitatea de sanse este un ideal al societatii in care traim, dar cand e vorba despre persoane cu handicap, intre ideal si realitate se casca o prapastie adanca.

Persoanele cu dizabilitati, condamnate adesea la saracie

In Europa doar fiecare al doilea om cu handicap, apt de munca, are un job. Spre comparatie: din totalul persoanelor apte de munca fara dizabilitati sunt angajate pe piata muncii 70 la suta.

Cadrul legislativ este foarte diferit de la o tara la alta. In Germania, de pilda, intreprinderi cu mai mult de 20 de angajati sunt obligate sa ocupe 5% din locurile de munca cu persoane cu dizabilitati. Daca nu respecta legea, sunt pasibile de pedeapsa. Nu putini intreprizatori prefera sa plateasca amenda.

Un alt exemplu: In Belgia, difera legile in aceasta chestiune intre Bruxelles, Flandra si Valonia. Iar in Ungaria nici nu exista vreo lege privind angajarea oamenilor cu handicap. Acolo, potrivit "Eurostat", doar 24 la suta din cei cu handicap au un loc de munca - cea mai redusa cota la nivelul UE.

O alta realitate e ca tinerii cu dizabilitati sunt nevoiti sa paraseasca scoala mai devreme decat cei fara. Multi dintre ei ajung sa traiasca la marginea societatii, in saracie si izolare sociala. Dar si cei cu inalta calificare cauta nu rareori ani de zile pana gasesc un job. Asa ca Cedric.

Diferente intre statele membre

"Integrarea pe piata muncii este in continuare cea mai mare problema cu care se confrunta cei cu dizabilitati", confirma Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europen ...citeste mai departe despre "De ce lasam fara job oameni cu inalta calificare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii persoane dizabilitati, #locuri de munca handicapati , #Stiri Locuri de munca