Romania are cel mai putin bancarizata populatie din Europa Centrala si de Est, fiind urmata de Bulgaria si Polonia.
Astfel tara noastra are un grad de bancarizare de 56% in randul populatiei de peste 15 ani, cu mult sub media de 80% a Europei Centrale si de Est.
Piata bancara din regiune a suferit o scadere severa dupa criza bancara din 2008, dar a inceput sa-si revina incepand cu 2010.
Gradul de bancarizare al populatiei s-a marit in ultima perioada si este de asteptat sa creasca si in continuare, tinand cont de potentialul inca neexploatat al unor tari precum Romania, Bulgaria si Polonia, arata un studiu al GfK.
Cele mai utilizate produse bancare sunt conturile curente si cardurile.
Astfel, in prima jumatate a acestui an, in Romania, o treime din romani detineau cel putin un cont curent, iar peste 40% din cetatenii tari detineau un card bancar. Cei mai multi, aproape 39%, detineau un card de debit, iar 4,5% un card de credit.
Comparativ, 47% din populatia Europei Centrale si de Est detine un cont curent, in timp ce aproximativ 50% are un card bancar.
Studiul Financial Market Data Services (FMDS) al GfK masoara obiceiurile bancare ale locuitorilor cu varsta de peste 15 ani din 13 tari ale Europei Centrale si de Est: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Bosnia Hertegovina, Bulgaria si Romania.
Esantionul celor chestionati in Romania este de 1000 de persoane, reprezentativ la nivel... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 12:59
Lichiditatile din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt in scadere, in conditiile in care bancile occidentale isi reduc expunerea, ceea ce va duce la o crestere consistenta a costului imprumuturilor in 2012, daca vor mai fi acordate, intre tarile vulnerabile fiind si Romania.
Anul viitor, companiile din regiunea ECE trebuie sa refinanteze imprumuturi cumulate de 17,55 miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters, pe piete vulnerabile la continuarea exodului de lichiditati si la o posibila noua criza a creditelor, din cauza ponderii mari a bancilor straine in sistemele bancare.
Polonia, tara cu cele mai mari imprumuturi angajate de companii
Tarile cu cel mai mare volum al imprumuturilor angajate de companii si care au scadenta in 2012 sunt Polonia, cu 4,55 miliarde de dolari, Kazahstan, cu 2,42 miliarde de dolari, Ucraina cu 1,69 miliarde de dolari si Romania cu 1,53 miliarde de dolari.
CDS-urile (costul asigurariii datoriilor) Poloniei si Kazahstanului sunt de circa 3%, ale Romaniei de 4,74%, iar ale Kazahstanului de 8,85%.
"Fie bancile nu vor da deloc imprumuturi, fie o vor face la pretul pietei, iar beneficiarii vor suporta altfel de costuri", a spus un bancher european.
Chiar daca volumul imprumuturilor ajunse la maturitate va scadea in regiunea ECE la 8,67 miliarde de dolari in 2013 si la 7,89 miliarde de dolari in 2014, majorarile de costuri nu vor disparea.
Retrogradarea Ungariei va duce la cresterea marjelor imprumuturilor... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 19:37