Uniunea bancara, un proiect controversat. Ce probleme ascunde?

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 11:49
2033 citiri
Uniunea bancara, un proiect controversat. Ce probleme ascunde?

Uniunea bancara, un proiect care presupune, in principal, supravegherea bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana (BCE) este deja criticata.

Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, sustine ca uniunea nu poate rezolva problemele din zona euro, in timp ce alti oficiali se impotrivesc proiectului.

Uniunea bancara este cel mai ambitios proiect gandit de oficialii europeni, ca raspuns la criza datoriilor din zona euro. La Bruxelles, ministrii de finante si reprezentantii guvernelor din zona euro au stabilit cele trei etape ale uniunii, scrie Reuters.

In primul rand, BCE va superviza toate cele sase mii de banci din zona euro, dar si alte institutii bancare din Uniunea Europeana. Apoi, se va infiinta un fond pentru inchiderea sau reabilitarea bancilor cu probleme, iar a treia etapa presupune stabilirea unei scheme comune europene pentru protectia depozitelor.

In urma discutiilor de sambata cu omologii sai din zona euro, ministrul german de Finante sustine ca principala functie a uniunii bancare, si anume monitorizarea de catre BCE a bancilor cu probleme, nu poate incepe anul acesta. In opinia oficialului german, nici macar aceasta supraveghere nu ar putea rezolva problemele din zona euro. Comentariile lui Schaeuble ar putea dezamagi investitorii care si-au pus sperantele in "noile puteri" ale BCE.

"Avem declaratiile sefilor de guverne din zona euro, care apreciaza ca supravegherea bancilor este necesara, dar nu suficienta. Regulile Mecanismului European de Stabilitate (MES) raman valabile", a declarat ministrul german de Finante.

Acesta a mai adaugat ca orice tara in care exista banci cu probleme va trebui in continuare sa aplice pentru un program de reabilitare prin intermediul MES. Declaratiile lui Schaeuble se contrazic cu afirmatiile ministrului de Finante francez, Pierre Moscovici. Acesta din urma a solicitat o interventie rapida si a subliniat ca liderii din zona euro vor ajunge la o intelegere pana la sfarsitul acestui an.

"Exista multe aspecte de rezolvat in ceea ce priveste introducerea uniunii bancare, de la calendarul de aplicare pana la regulile supravegherii sau rolul Bancii Centrale Europene, dar sunt convins ca putem gasi solutii pana la sfarsitul lui 2012", spunea Moscovici.

Germania, sceptica. BCE nu poate supraveghea 6.000 de banci

Oficialii germani se indoiesc ca BCE ar putea monitoriza toate cele sase mii de banci din zona euro si avertizeaza ca atributiile BCE ar putea afecta economiile tarilor din afara blocului european.

Nu in ultimul rand, liderii germani au avertizat ca BCE ar fi suprasolicitata si s-ar ocupa numai de supravegherea bancilor mai mari. Oficialii Comisiei Europene care se opun introducerii uniunii bancare au atras atentia ca si bancile mici pot provoca o criza.

"Asa cum am vazut in ultimii ani, chiar si bancile mici ar putea crea turbulente pe piata financiara", a afirmat Olli Rehn, comisarul european pe probleme economice si monetare. In acest sens, el a dat ca exemplu banca britanica Northern Rock, institutia de credit irlandeza Anglo Irish si Bankia din Spania, care au fost nationalizate pentru a nu fi lasate sa intre in faliment.

Ministrul suedez al Finantelor, Anders Borg, este mult mai transant si considera ca supervizarea bancilor este "total inacceptabila".

Uniunea bancara poate dezvantaja bancile cu capital local

"Orice idee potrivit careia utilizarea banilor contribuabililor nostri ar putea depinde de hotararile adoptate de o institutie in care noi nu avem nicio influenta este total inacceptabila", a subliniat Borg, citat de AFP.

Temerile sale sunt justificate, in conditiile in care in statele din Europa Centrala si de Est 65% din sectorul bancar este detinut de institutii de credit din Austria, Germania, Franta si Italia. Din aceasta cauza, aplicarea unei uniuni bancare ar putea conduce la o situatie de concurenta incorecta a marilor banci fata de cele cu capital local.

O alta problema a celor zece state este ca tarile din afara zonei euro pot alege sa faca parte din uniunea bancara, dar nu vor avea reprezentare in Consiliul guvernatorilor BCE. Acesta este format numai din oficialii statelor din zona euro.

In cazul in care conducerea BCE ar putea decide retragerea de capital de la subsidiarele din Europa de Est, pentru stabilizarea euro, tarile din afara zonei euro ar putea fi afectate, a conchis un diplomat citat de EUobserver.

#uniune bancara, #probleme uniune bancara, #zona euro, #uniune bancara zona euro , #Banci internationale