Volksbank Romania, detinuta de un vehicul al Volksbank AG, dupa modelul Erste - BCR

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 11:47
1689 citiri
Volksbank Romania, detinuta de un vehicul al Volksbank AG, dupa modelul Erste - BCR

Volksbank Romania va fi scoasa in aceasta luna din participatiile Voksbank International (VBI), urmand sa fie detinuta de un vehicul special al Volksbank AG, dupa modelul practicat de Erste Bank in cazul BCR, au declarat surse din piata bancara, informeaza Mediafax.

Oficialii bancii au confirmat informatia.

"Va fi un vehicul cu o structura a actionariatului identica celei de la Volksbank International si nu va fi actionar doar Volksbank AG. Transferul este asteptat sa se realizeze pana la sfarsitul lui septembrie", a declarat Johann Lurf, presedinte al Volksbank Romania.

Fililala din Romania a Volksbank a fost exclusa din tranzactia prin care Sberbank, cea mai mare institutie de credit din Rusia, va prelua diviziile grupului austriac din Europa Centrala si de Este, aflate sub umbrela Volksbank International.

Potrivit celor mai recente informatii, Sberbank a convenit achizitia VBI, divizia est-europeana a bancii austriece Volksbank, pentru 585 milioane euro, nivelul minim al intervalului de pret prevazut in acordul preliminar din iulie.

Volksbank are o participatie de 51% la VBI, in timp ce Banque Populaire Caisse d'Epargne din Franta si DZ Bank si WGZ Bank din Germania detin fiecare 24,5% din titluri.

VBI inglobeaza in prezent operatiunile Volksbank din afara Austriei, din Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina.

Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) si Slovacia (1,4 miliarde euro).

La sfarsitul anului 2009, grupul austriac Erste a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR, doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate in acest scop in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH.

EGB Ceps Holding GmbH detine 69,4059% din actiunile BCR, fiind detinuta la randul sau de EGB Ceps Beteiligungen GmbH, societate aflata integral in proprietatea Erste Group Bank AG.

#banci, #erste bank, #filiala volksbank, #piata bancara, #volksbank , #stiri Erste Bank