Mai sunt putine zile pana la termenul limita impus de ANAF pentru depunerea formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice".
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale, termenul de depunere a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice" a fost prorogat pana la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
Prin acelasi act normativ, s-a stabilit ca, daca Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune pana la 30 iunie 2020 inclusiv, se acorda urmatoarele bonificatii:
a) pentru plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019, se acorda o bonificatie de 5% din aceste sume, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pana la data 30 iunie 2020 inclusiv;b) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit,... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 10:13
Guvernul a aprobat amnistia fiscala pentru dobanzi, penalitati si alte accesorii datorate de contribuabilii care vor achita principalul restantelor pana la data de 15 decembrie 2020.
Masura va sprijini mediul de afaceri lovit de criza COVID-19 si va avea un efect pozitiv asupra incasarilor bugetare din acest an, informeaza Ministerul de Finante.
Principalele beneficii ale introducerii amnistiei sunt relansarea economiei si depasirea unor probleme economice ale contribuabililor, precum si diminuarea datoriilor acestora, mai precizeaza ministerul.
Prin aprobarea amnistiei se are in vedere incasarea obligatiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum si obligatiile bugetare cu termene de plata intre 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020, astfel ca, pe de o parte, anularea accesoriilor sprijina contribuabilii care pot folosi lichiditatile de care dispun pentru continuarea activitatii afectata direct sau indirect de criza COVID - 19 si permite curatarea bilanturilor de datorii, iar pe de alta parte, se asigura o crestere a veniturilor la bugetul general consolidat.
MFP estimeaza un impact bugetar pozitiv de pana la 2 miliarde de lei.
Cei mai multi beneficiari sunt din sectorul economic privat
Facilitatile fiscale vizeaza toti contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfasoara activitati economice sau profesii libere, entitati fara personalitate juridica, institutii publice etc). Cei mai... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 13:22
Ordonanta de urgenta 33/2020, care aduce reduceri de impozite pentru persoane juridice si masura taxarii inverse in vama pentru TVA aferenta importului unor bunuri de prima necesitate in combaterea pandemiei de COVID-19, a fost publicata in Monitorul Oficial.
Iata ce prevede:
a) Platitorii de impozit pe profit beneficiaza de o reducere a impozitului pentru trimestrul 1/2020, daca efectueaza plata pana in data de 25 aprilie 2020 inclusiv, astfel:
Marii contribuabili beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit de 5%;Contribuabilii mijlocii beneficiaza de o reducere a impozitului pe profit de 10%;Ceilalti contribuabili beneficiaza de o reducere de asemenea de 10%.
b) Societatile platitoare de impozit specific beneficiaza in mod similar de reducerea impozitului specific aferent trimestrului I/2020, cu procentul de 5% pentru marii contribuabili si cu 10% pentru ceilalti contribuabili.
Nota: aici vor trebui sa fie adoptate norme de aplicare, cum se defalca impozitul pentru trimestrul I, avand in vedere faptul ca prin reglementarea specifica, acesta se declara si se plateste semestrial, pana pe data de 25 a lunii urmatoare semestrului incheiat, daca ne raportam la art. 8 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific.
c) Societatile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderii beneficiaza de o bonificatie in procent de 10% pentru impozitul aferent trimestrului I/2020, daca este achitat pana pe data de 25 aprilie 2020 inclusiv.
Din punct de... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 10:23
Presedintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea si completarea legii privind scutirea de impozit pentru jurnalisti.
Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, definind activitatea de jurnalism, extinde sfera contribuabililor scutiti de la plata impozitului pe venit si cu privire la persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea acestei activitati.
Conform documentului transmis de presedinte, o prima problema este legata de definirea activitatii de jurnalism, inclusa in Codul Fiscal ca urmare a legii.
Argumentele presedintelui sunt ca aceasta notiune este definita in Codul Fiscal, desi "nu se mai regaseste in nicio alta norma din cuprinsul Codului", venind in contradictie cu intreaga conceptie normativa a acestuia, iar "definirea legala a activitatii de jurnalism fara asigurarea unei corelari cu cadrul legislativ general aplicabil mass-media - Legea audiovizualului nr. 504/2002 si/sau Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe - poate conduce la confuzii si probleme in aplicare atat cu privire la sfera de cuprindere a activitatii, cat si la exercitarea unei profesii ce tine direct de libertatea de exprimare, generand inclusiv riscul indepartarii de la principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si, implicit, cel al echitatii fiscale".
"In consecinta, fata de argumentele invocate, consideram ca optiunea legiuitorului de a include in Codul Fiscal definitia legala a activitatii de jurnalism,... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:22
Florin Citu, ministrul Finantelor, spune ca analizeaza niste masuri in ceea ce priveste impozitul pe venit pentru persoane fizice, plata ce ar putea fi amanata cu doua luni, in contextul pandemiei de coronavirus.
"Ne uitam si la masuri in ceea ce priveste impozitul pe venit pentru persoane fizice si astazi se va definitiva si aceasta masura, vedem cum va fi ea la final. Sunt mai multe variante. Exista varianta sa amanam pentru doua luni de zile plata impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar pentru anumite sectoare, nu pentru toata lumea, acolo unde sunt probleme.
Sunt mai multe variante, discutam cu oamenii de afaceri si vedem care este cea mai buna varianta in acest moment. Trebuie sa ne gandim ca nu stim cat va dura aceasta stare si trebuie sa dozam oarecum eforturile, nu vrem sa luam toate masurile acum si apoi sa ramanem fara a avea resurse in perioada urmatoare", a declarat Florin Citu pentru RFI Romania.
Referitor la achizitiile de echipamente medicale, Citu a precizat ca au fost comandate materiale sanitare in valoare de peste un miliard de lei.
"Ieri (luni - n.red.) am mai facut o comanda de 1,1 miliarde de lei, masti, manusi, teste, chiar si doua spitale mobile. Am comandat de exemplu 36 de milioane de masti.
Pana acum, s-au distribuit catre Ministerul Sanatatii in plus fata de ce aveau la buget 1,7 miliarde de lei si suntem dispusi sa cheltuim mai mult in aceasta perioada", a adaugat ministrul.
Citeste mai multe despre Coronavirus|Florin... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 10:36
Marti, 25 martie 2014, este termenul limita pentru mai multe obligatii fiscale pentru companii. Printre acestea se regasesc declaratiile de mentiuni, de venit estimat, notificari privind impozitul, alte formulare si plati.
Lista formularelor si categoriile de contribuabili vizate
Formular 101, Declaratie privind impozitul pe profit: Persoanelor juridice platitoare de impozit pe profit, au pana marti, 25 martie 2014, termen limita de depunere al formularului 101, "Declaratie privind impozitul pe profit" pentru anul 2013.
Acest formular se depune de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art. 34 alin. (5) lit. a) si b), alin. (14) si (15).
Formular 097, Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare: Se depune de catre persoanele impozabile inregistrate conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare pentru notificarea organelor fiscale cu privire la aplicarea sistemului TVA la incasare sau cu privire la incetarea aplicarii acestui sistem in conditiile prevazute la art. 134^2 si art. 156^3 alin. (11) si alin. (12).
Formular 100 , Depunerea declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii februarie 2014.
Formular 112 , Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 10:57
In luna februarie, cea mai aglomerata zi pentru contribuabili este 25 februarie, pana cand trebuie depuse la Fisc 15 declaratii. In plus, ei trebuie sa fie atenti, deoarece mai multe formulare au fost modificate luna trecuta, conform unor ordine ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si ale Ministerului de Finante, care deja au intrat in vigoare.
Pana vineri, 7 februarie, trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, formularul 092. Se depune de catre contribuabilii inregistrati in scop de TVA care utilizeaza ca perioada fiscala trimestrul si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, fiind astfel obligati sa-si modifice perioada fiscala, devenind platitori de TVA lunar.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 18:03
Procedura prin care persoanele impozabile pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA, in situatia in care aceasta le-a fost anulata, s-ar putea schimba. Fiscul a lansat marti in dezbatere publica un proiect de ordin prin care propune o noua modalitate de solicitare a inregistrarii in scopuri de TVA, ca urmare a modificarilor aduse Codului Fiscal in luna august.
Din 5 august 2013, au fost schimbate conditiile in care persoanele impozabile, carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din diferite motive, pot solicita inregistrare in scopuri de TVA, prin OUG nr. 16/2013 care a modificat Codul Fiscal.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 19:08
Fiscul modifica procedura de inregistrare in scopuri de TVA, in acord cu ultimele modificari aduse in acest an Codului Fiscal, precum si cu noile denumiri ale structurilor fiscale teritoriale, in urma procesului de reorganizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul ANAF.
Prin modificarile aduse Codului Fiscal prin Ordonanta Guvernului nr.16/ 2013 au fost schimbate conditiile in care persoanele impozabile, carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Astfel, societatile comerciale carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazierul fiscal al asociatilor pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA chiar daca nu a incetat situatia care a condus la anulare, daca asociatii respectivi nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii.
De asemenea, persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA din cauza nedepunerii niciunui decont de TVA pentru 6 luni/doua trimestre calendaristice consecutive pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA oricand, fara a mai exista termenul minim pentru depunerea cererii de trei luni de la data anularii.
Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA intrucat nu au evidentiat, in deconturile de TVA depuse pentru 6 luni/doua trimestre calendaristice consecutive, achizitii de bunuri/ servicii si nici livrari... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 19:22