Cine si cum aplica sistemul de la plata defalcata a TVA de la 1 martie

Vineri, 02 Martie 2018, ora 11:08
1145 citiri
Cine si cum aplica sistemul de la plata defalcata a TVA de la 1 martie
Foto: Arhiva Facebook/Adrian Benta

Parte dintre agentii economici din Romania sunt obligati sa aplice, incepand cu 1 martie, sistemul de plata defalcata a TVA. Altii o vor face doar daca vor considera ca ii avantajeaza.

Iata ce trebuie sa stie agentii economici platitori de TVA, dupa ce in Monitorul Oficial din 28 februarie 2018 s-au publicat ordinele ANAF nr. 565 si nr. 566.

Incepand cu data de 1 martie 2018, aplica in mod obligatoriu sistemul de plata defalcata a TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, ce inregistreaza datorii restante la TVA la data de 31 decembrie 2017, neachitate pana la data de 31 ianuarie 2018.

Se considera datorie restanta o suma mai mare de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii si 5.000 lei pentru contribuabilii mici si persoanele fizice inregistrate in scopuri de TVA.

Cu aceeasi data, aplica sistemul de plata defalcata a TVA persoanele care la data de 31 decembrie 2017 sunt in sfera procedurilor de insolventa.

Vor intra in sistemul de plata defalcata a TVA acei operatori economici care dupa data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza datorii la plata TVA intr-o suma mai mare decat plafoanele amintite, daca nu achita debitul in termen de 60 de zile lucratoare.

Aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA vizeaza si persoane care vor intra in procedura insolventei ulterior datei de 1 ianuarie 2018.

Pot opta pentru aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA si ceilalti operatori economici inregistrati in scopuri de TVA, pentru a beneficia de facilitatile prevazute in OG nr. 23/2017 (o reducere cu 5% a impozitului pe profit sau o reducere cu 5% a impozitului pe venitul microintreprinderii).

Cum se face inscrierea in Registrul persoanelor care aplica Split TVA

Ordinul ANAF nr. 565/2018 reglementeaza formatul si functionarea Registrului persoanelor care aplica sistemul de plata defalcata a TVA.

O persoana aplica sistemul de plata defalcata a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost inscrisa in Registru.

Inscrierea in Registru pentru persoanele ce indeplineau conditia de aplicare a sistemului de plata defalcata a TVA la data de 31 decembrie 2017, este efectuata in mod automat de catre autoritatea fiscala.

Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA cuprinde, pentru fiecare persoana impozabila, urmatoarele informatii:

codul de inregistrare in scopuri de TVA;denumirea/numele si prenumele persoanei impozabile/ institutiei publice;adresa domiciliului fiscal; ...citeste mai departe despre "Cine si cum aplica sistemul de la plata defalcata a TVA de la 1 martie" pe Ziare.com

#plata defalcata TVA Adrian Benta, #consilier fiscal Adrian Benta TVA defalcat, #plata cote defalcate TVA , #Stiri Taxe si impozite