De ce nu exista si in restul tarilor UE split TVA, ca la noi? Pentru ca le-ar creste costurile cu 70%!

Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:20
4084 citiri
De ce nu exista si in restul tarilor UE split TVA, ca la noi? Pentru ca le-ar creste costurile cu 70%!
Foto: CC0 Creative Commons

Decizia Parlamentului Romaniei de a amenda actul normativ care prevede mecanismul de plata defalcata a TVA a fost benefica, considera Vlad Boeriu, partener Deloitte.

"Colaborarea dintre legiutori si mediul privat este cheia pentru a ajunge la reglementari echilibrate cu avantaje pentru ambele parti. Ar fi de asteptat ca in viitor sa existe un dialog consistent inainte de publicarea actelor normative in Monitorul Oficial, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa se revina asupra lor, generand presiune inutila asupra contribuabililor si instabilitate fiscala", a spus Boeriu.

Conform unui comunicat de presa al Deloitte, remis, marti, AGERPRES, aplicarea generalizata a mecanismului de plata defalcata a TVA in Uniunea Europeana ar reprezenta un instrument neatractiv de politica fiscala, data fiind cresterea semnificativa a costurilor pentru afaceri si autoritati, conform unui studiu realizat de Deloitte pentru Comisia Europeana.

"Totusi, mecanismul are caracteristici care pot fi foarte eficiente in reducerea anumitor tipuri de frauda si, de aceea, ar fi potrivit sa fie aplicat ca masura tintita cu scop limitat. In schimb, in cazul unei implementari generalizate, costurile ar depasi beneficiile colectarii mai bune a TVA", mentioneaza sursa citata.

Boeriu mai spune ca in cazul in care mecanismul s-ar aplica generalizat in regimul actual de TVA, pentru platile electronice intre persoane impozabile ar atrage modificari fluxului de numerar, atat pentru afaceri, cat si pentru autoritatile publice.

"Afacerile din UE ar resimti un impact negativ agregat de 16,9 miliarde de euro, iar pentru cele din Romania de 0,7 miliarde de euro. Pentru o afacere medie din Romania, impactul asupra fluxului de numerar, calculat ca pondere in cifra de afaceri, s-ar plasa pe locul al doilea in UE, dupa Malta, si ar fi triplu fata de media UE. In acest context, afacerile din Romania ar avea costuri de finantare mai ridicate in principal din cauza a doi factori: durata rambursarilor de TVA si nivelul ridicat al dobanzilor", a explicat oficialul Deloitte.

Studiul Deloitte analizeaza sapte optiuni privind aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA atat in actualul regim de TVA, cat si in varianta modificarii acestuia prin introducerea regimului definitiv bazat pe principiul destinatiei.

Principalul avantaj ar fi reducerea fraudei si a evaziunii la TVA.

"Analiza cost-beneficiu arata ca este de asteptat ca diferenta dintre TVA colectata si cea potential a fi colectata (gap) sa scada agregat la nivelul UE intre 27% si 56%, in functie de optiunea aleasa. Cele mai mari reduceri ar avea loc in cazul gap-ului cauzat de frauda carusel (comerciantul lipsa in tranzactiile intracomunitare). Aplicarea la scara larga a mecanismului este insotita de costuri ridicate pentru afaceri si institutiile publice, intrucat ar conduce la modificari semnificative ale fluxului de numerar", mentioneaza sursa citata.

Astfel, autoritatile ar resimti un impact pozitiv asupra fluxului de numerar, intre 10,8 miliarde de euro si 25,2 miliarde de euro la nivel agregat in UE, daca mecanismul ar fi aplicat in timp real pe tranzactii si nu ulterior, la o anumita perioada.

"In schimb, fluxul de numerar al afacerilor ar fi afectat negativ (intre 16,9 miliarde euro si 39 miliarde euro la nivel agregat in UE, in functie de optiunea aleasa) intr-un mod foarte semnificativ cu impact direct asupra capitalului de lucru.

Rezulta ca beneficiile pentru colectare ar fi inferioare costurilor de finantare.

Cel mai frapant impact este majorarea cu cel putin 70% a costurilor administrative, atat pentru afaceri, cat si institutii publice din cauza cerintelor crescute de raportare", conform Deloitte.

#plata defalcata TVA, #TVA defalcata UE, #split TVA , #TVA