Pensia de la stat nu prea mai da speranta multor romani, asa ca, ar trebui sa te gandesti singur la viitorul tau si sa iei deciziile cele mai bune mergand pe un scenariu cat mai pesimist.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cat trebuie sa economisesti lunar pentru o pensie decenta.
Din acest motiv, ar trebui sa iei in calcul si optiunea unei pensii private facultative pentru batranete. Am facut cateva calcule pentru a-ti arata cam cati bani va trebui sa investesti lunar pentru a sta linistit.
Astfel ca, daca vrei sa ai o pensie de 3.000 de lei la batranete, fara sa luam in calcul pensia de la stat, si mai ai vreo 30 de ani pana la pensionarea de la 65 de ani, atunci ar trebui sa incepi sa economisesti lunar undeva la 480 de lei.
In schimb, daca mai ai 25 de ani pana la pensionare, va trebui sa pui deoparte, lunar, 650 de lei, iar pentru o distanta de 20 de ani pana la pensionare, suma ajunge la 870 de lei lunar.
In cazul in care mai ai doar 15 ani pana la pensionare, suma creste serios, ajungand la 1.250 de lei, cotizatie lunara.
Pe de alta parte, daca esti un tanar de 25 de ani si mai ai 40 de ani pana la pensionare atunci efortul tau financiar va fi de numai 300 de lei pe luna.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Creditul "la urgenta": Cum iti rezolvi repede nevoia de bani
4 lucruri care te vor ajuta sa iti scazi dobanda la credit
Depozitul cu dobanda progresiva sau depozitul cu dobanda la... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 09:30
Daca vrei sa economisesti pe termen lung, iar aici vorbim despre 20-30 de ani, atunci pensia privata facultativa ar putea fi instrumentul de investitie pentru care sa optezi.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, de ce este bine sa economisesti pentru o pensie privata facultativa.
Pentru a beneficia de o pensie privata facultativa, nu trebuie decat sa ai minimum 90 de contributii lunare, care nu trebuie, insa, sa fie neaparat facute consecutiv la un fond. Mai mult, pentru a beneficia de aceasta, va trebui sa strangi si o suma minima in cont si sa ai varsta de cel putin 60 de ani, pentru a incepe sa te bucuri de banii pusi deoparte.
Cu cat contributia la o astfel de pensie este mai mare, cu atat pensia ta facultativa va fi mai mare, iar pentru a contribui la un fond nu trebuie sa iti schimbi modul de viata in vreun fel, ci te poti juca cu acesti bani, din surplusul pe care-l ai. De asemenea, trebuie sa stii ca, pentru contributie, nu platesti impozit. In plus, suma cu care contribui se deduce din impozitul pe venit.
Precizam, mai sus, ca trebuie sa ai cel putin 60 de ani pentru a incepe sa te beneficiezi de pensia facultativa, dar mai este un caz, cel negativ, in care suferi de invaliditate permanenta. In caz de deces, mostenitorii legali vor beneficia de banii din contul tau.
Trebuie sa mai stii ca fondurile pentru pensii private facultative au o conditionalitate impusa pentru siguranta ta. Se numeste rata de rentabilitate.... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 10:30
Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative, iar Guvernul va incerca sa corecteze vineri o mare parte dintre inechitati, iar restul in cursul anului urmator, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative. Eliminarea acestor socuri negative din sistem nu se va intampla peste noapte, dar vom incerca sa corectam chiar astazi o mare parte dintre inechitati si restul anul urmator. Sunt costuri de tranzitie pe care nu ni le putem asuma", a spus ministrul Finantelor.
Potrivit acestuia, vineri, in sedinta de guvern, se va da o prima citire ordonantei cu modificarile aduse OUG 114, iar cerintele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.
"Vestea buna este ca astazi, in sedinta de guvern de la ora 17:00, se va da o prima citire a ordonantei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanta 114 si cerintele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanta 114 vor fi eliminate. Si acea optiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminata. Restul vor fi pe parcursul anului viitor", a dat asigurari Citu.
Si premierul Ludovic Orban a anuntat, la inceputul sedintei de guvern de vineri dimineata, ca in a doua sedinta de azi, care incepe la ora 17:00, se va dezbate in prima lectura proiectul de modificare a OUG 114, pe care isi... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 12:28
Pensia privata facultativa ar trebui sa faca parte din planificarea financiara a oricarei persoane trecute de 30 - 35 de ani, in conditiile in care pensia oferita de stat este, de cele mai multe ori, destul de mica.
In comparatie cu pensiile private obligatorii (Pilonul II), pentru pensia privata facultativa (Pilonul III) nu exista limitari in functie de varsta. Astfel, pentru a primii banii din pensia privata, trebuie sa dati bani pentru cel putin 90 de contributii lunare, chiar daca nu sunt consecutive si sa aveti peste 60 de ani.
De asemenea, puteti opta sa depuneti pana la 15 la suta din veniturile brute lunare in fondul pensiei private facultative.
In plus, si angajatorii au posibilitatea sa ofere angajatilor pachete de pensii private facultative, pentru care beneficiaza de deduceri fiscale de 400 de euro pe an pentru fiecare angajat si 400 euro/an pentru angajator.
Citeste mai multe despre Sprijin la batranete: Cat va costa pensia privata facultativa pe Ziare.com. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 08:26
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a avizat marti autorizarea definitiva a doua fuziuni de fonduri de pensii facultative.
A fost autorizata definitiv fuziunea fondului de pensii facultative Stabil, fond absorbant, administrat de Generali, cu fondul OTP Strateg, fond absorbit, administrat de catre Onix Asigurari S.A, precum si fuziunea fondului BRD Medio cu fondul BRD Primo, fond absorbit, ambele administrate de societatea specializata a BRD, informeaza CSSPP.
Procesul de autorizare de catre CSSPP a fuziunii in sistemul de pensii private - Pilonul III cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Fuziunea fondurilor de pensii facultative se realizeaza numai cu acordul prealabil al majoritatii participantilor fondului de pensii care urmeaza a fi absorbit.
CSSPP precizeaza ca participantii care nu au fost de acord cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative ale fondului absorbant s-au putut transfera fara penalitati de transfer la oricare alt fond de pensii facultativ.
Dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, administratorii implicati in fuziuni efectueaza atat transferul participantilor care nu sunt de acord cu fuziunea si care au solicitat transferul la un alt fond de pensii facultative, cat si transferul participantilor de la fondul de pensii absorbit catre fondul de pensii absorbant.
Totodata, administratorii si depozitarii activelor fondurilor de pensii implicate in fuziune sunt responsabili... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 16:22
Fondurile de pe piata pensiilor private facultative (pilonul III) administrau in septembrie active nete de 400,84 milioane lei (92,08 milioane euro), in crestere cu 34,69% fata de septembrie 2010, in timp ce numarul participantilor a sporit cu 17,87%, la 249.649, potrivit CSSPP.
In cazul fondurilor de pensii facultative, la sfarsitul trimestrului al treilea 2011, numarul participantilor inregistrati a fost de 249.649, cu 17,87% mai mult fata de septembrie 2010, cu 12,66% peste nivelul din decembrie 2010 si cu 1,21% mai mult fata de luna precedenta.
Activele nete au fost de 400,84 milioane lei (92,08 de milioane de euro, BNR - curs de schimb la 30 septembrie 2011), in crestere cu 34,69% comparativ cu septembrie 2010 (32,04% raportat in euro) si cu 22,22% fata de sfarsitul anului trecut. Comparativ cu luna august 2011 au crescut cu 0,94%, informeaza Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In primele noua luni ale anului 2011, un numar de 28.049 de noi participanti au ales sa adere la unul din fondurile de pensii facultative. Numarul acestora este cu 13,89% mai mare fata de participantii care au aderat in perioada similara a anului trecut, arata CSSPP.
In cazul in care analizam implicarea angajatorilor in sistemul pensiilor facultative, in septembrie 2011, pentru 51,24% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 36,50% dintre participanti au platit singuri contributiile, iar 12,26% dintre participanti au platit... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 16:12
Angajatorii nu au virat niciun ban in 5% dintre conturile de pensii private obligatorii, pilonul II.Procentul este in scadere, la lansarea sistemului de pensii private obligatorii 23% dintre conturi fiind goale, conform lui Mircea Oancea, presedintele Comsiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, citat de evz.ro.
In acest moment, in sistemul de pensii private din pilonul II sunt inscrise aproximativ 5,3 milioane de persoane. Acest lucru inseamna ca angajatorii nu au virat niciun leu in 250.000 de conturi.
In primii doi ani de la lansarea sistemului, media celor care isi schimbau fondul de pensii obligatorii era de aproximativ 600 de persoane pe luna. Acum numarul acestora a scazut la 200 de angajati.
Motivul acestei scadere este interdictia primita de agentii de marketing de a se implica in decizia de transfer a clientilor.
In ceea ce priveste pensiile facultative din Pilonul III, Oancea estimeaza ca numarul acestora va ajunge la aproximativ 260.000 pana la sfarsitul anului. In 2011, au fost incheiate 3.000 - 4.000 de contracte pentru pensii facultative in fiecare luna, 234.000 de romani avand un astfel de cont la sfarsitul lunii aprilie. mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 10:51
Fondurile de pensii private facultative (pilon III) vor ajunge la active nete de circa 460 mil. lei la sfarsitul acestui an, in crestere cu 40% fata de 2010, si la un numar de 255.000 de participanti, potrivit estimarilor Asociatie pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), anunta NewsIn.Potrivit APAPR, de la 1 ianuarie a fost extinsa deductibilitatea fiscala si asupra CAS (contributiilor de asigurari sociale de stat) si a contributiei pentru boli profesionale si accidente de munca."Practic, deductibilitatea fiscala pentru contributiile virate la fondurile de pensii private facultative ramane de 400 de euro pe an pentru angajat si pentru angajator (800 de euro pe an in caz de contributie mixta), insa aplicarea deducerii se va face nu doar de la impozitul pe venit (ca pana acum), ci si de la aceste contributii sociale.
Pensiile facultative devin astfel, pentru angajatori, beneficiul extra-salarial cu cel mai atractiv regim de deductibilitate fiscala", se mentioneaza in comunicat.Numarul de participanti la pilonul III va ajunge la 255.000 la sfarsitul acestui an, in crestere cu 15% fata de decembrie 2010. mai mult
Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 17:45
Fondurile de pensii private facultative (pilon III) ar putea ajunge la active nete de circa 335 milioane lei la sfarsitul acestui an, in crestere cu 64% fata de 2009, numarul participantilor noi in 2010 fiind estimat la 30.000, a declarat pentru NewsIn directorul general ING Asigurari de Viata.La sfarsitului lui 2009, fondurile de pensii facultative administrau active nete de 204 milioane lei si aveau 187.172 participanti.
"Ma astept insa la o crestere mai accelerata a acestei piete in viitor, in conditiile in care sunt ferm convinsa ca, pe masura ce situatia economica se va stabiliza si veniturile populatiei vor reincepe sa creasca, oamenii vor deveni tot mai constienti de nevoia de a economisi pe cont propriu pentru pensie", a mentionat directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman.
In opinia ei, sistemul a fost afectat in special de impactul crizei economice asupra companiilor si a politicilor acestora privind beneficiile acordate angajatilor, de presiunile asupra veniturilor si a capacitatii de economisire a populatiei.
In aceste conditii, piata pensiilor facultative a inregistrat "cresteri mai modeste decat cele la care ne asteptam si speram cu totii".
"Cresterea numarului de conturi fara contributii in sistemul de pensii private facultative a avut loc mai ales pe fondul recesiunii economice, care a afectat in decursul anului trecut un numar important de companii, determinand o parte dintre acestea sa sisteze contributiile realizate in numele... mai mult
Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 23:37