Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Autoritatea de supraveghere solicita 120 de documente pentru autorizarea administratorilor fondurilor de pensii private facultative

Autoritatea de supraveghere solicita 120 de documente pentru autorizarea administratorilor fondurilor de pensii private facultative

Autorizarea administratorilor fondurilor de pensii private facultative (asa-numitul pilon III) pare sa fie un proces mult mai complicat decat se asteptau initial companiile interesate, care au inceput sa constate cat de greu este sa adune documentatia solicitata de autoritatea de supraveghere.

Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP) solicita 120 de documente pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private facultative, a declarat, pentru Rompres, directorul diviziei de pensii din cadrul Allianz-Tiriac, Crinu Andanut.


"Initial, solicitarile pareau simple, dar nu sunt chiar asa. In plus s-au nascut tot felul de idei. Ni s-a spus, la modul amiabil bineinteles, cred ca ar fi bine sa aduceti si asta si asta. E mai mult decat cere legea. Inteleg nevoia de a ne asigura ca pe piata intra doar jucatori corecti, dar pe de alta parte ma intreb cat complicam procesul", a spus reprezentantul Allianz - Tiriac.

Pe de alta parte, seful diviziei de pensii de la Allianz-Tiriac atrage atentia ca nu exista inca o norma de contabilitate pentru acest sistem si, teoretic, daca pilonul III ar fi lansat imediat companiile nu ar fi pregatite in acest sens.

Conform estimarilor vicepresedintelui CSSPP, Ion Giurescu, trei companii - BCR Asigurari, ING si Allianz - ar putea incepe de la 1 mai colectarea pentru fondurile de pensii private facultative, iar pana la sfarsitul anului 2007, vor fi autorizate probabil cel mult 7-8 societati care sa administreze fonduri de pensii pe pilonul III.

Crinu Andanut considera ca acest termen avansat de reprezentantul CSSPP este potrivit.
"Sa speram insa ca CSSPP va avea intelepciunea sa astepte pana cand cel putin trei firme sunt autorizate. Daca nu, lansarea sistemului grabita, cu 1-2 jucatori nu va da bine pe piata, care se va intreba unde e competitia dupa care alergam la inceput", a spus Andanut.
El a apreciat ca, la nivelul actual de constientizare a nevoii de pensie facultativa, pana la finele lui 2007 aproximativ 200.000 de persoane vor intra in sistem, in conditiile in care fiecare mare jucator din piata isi va exploata si propriul protofoliu de clienti de asigurari.

Potrivit lui Andanut, studiile de piata arata urmatorul profil al clientului pentru pensiile facultative - persoane de 30-40 de ani, casatorite, cu copii, cu venit mediu si peste, la care se vor adauga si persoane mai in varsta, cu venituri ridicate.
"La inceput tinta va fi vanzarea corporate. Incercam sa abordam companiile care au cultura produsului de pensie pentru angajati, in special companiile multinationale, si sa le prezentam pensiile ca un produs de fidelizare a angajatilor. Cei care au experienta pe pietele internationale vor marsa si in Romania, pentru a le adauga la pachetul salarial al angajatilor. Problemea fortei de munca este una acuta deja, mai ales la un nivel de pregatire superior, iar pensia privata facultativa este un instrument de fidelizare a angajatilor", a spus Andanut.

El a mai apreciat ca fondurile de pensii private facultative vor inregistra randamente de peste sapte la suta in euro, in conditiile in care piata de capital romaneasca mai are oportunitati bune de crestere.

Comisia de Supraveghere a demarat, la sfarsitul lunii octombrie 2006, procesul de autorizare a entitatilor care vor administra fonduri de pensii facultative si a estimat initial ca acest proces va dura numai trei luni. Conform legii, aceste fonduri de pensii pot fi administrate de trei tipuri de entitati - societatile de pensii nou constituite avand ca unic obiect de activitate colectarea, administrarea si investirea contributiilor, societatile de asigurari care functioneaza in baza autorizarii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si societatile de administrare a investitiilor, autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Am fost optimisti cand am estimat trei luni. Se pare ca este destul de greu ca firmele sa indeplineasca ceea ce am cerut noi prin norme. Pana acum, a depus dosarul pentru autorizare BCR Asigurari, pentru administrarea de fonduri de pensii private pe pilonul III", a spus Giurescu, care a adaugat ca solicita acest lucru si Allianz si ING. Aceste trei firme vor fi probabil singurele care vor putea incepe colectarea contributiilor de la 1 mai.

Oficialul CSSPP a explicat intarzierile in procesul de autorizare prin faptul ca solicitantii nu au adus toate actele necesare si in forma ceruta. El a admis ca cerintele Comisiei sunt destul de stricte si sunt solicitate multe acte pentru siguranta sistemului.
Comisia solicita printre altele informatii despre provenienta capitalului, administratori, cazier fiscal si juridic, rezultatele economice pe ultimii trei ani.

Vicepresedintele CSSPP a apreciat ca in primul an de functionare a pilonului III se poate ajunge la 200.000-300.000 de participanti in sistem. Chiar daca nu vor fi multe firme care sa administreze astfel de fonduri, cei care vin pe piata sunt asiguratori mari, firme puternice care au deja un portofoliu de clienti usor de accesat.

El a mentionat ca interesul firmelor este mai mare pentru pilonul II de pensii (pensiile obligatorii administrate privat), deoarece acolo piata este deja oferita si nu mai trebuie cautata, persoanele sub 35 de ani fiind obligate sa intre in acest sistem.
Sistemul pensiilor facultative reprezinta asa-numitul pilon III de pensii, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Pentru ca o companie sa fie autorizata ca administrator de fond de pensii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii - sa aiba un capital social de cel putin 1,5 milioane euro, membrii consiliului de administratie sa aiba pregatire in domeniu, compania sa nu aiba datorii la bugetul de stat si, totodata, sa indeplineasca anumite conditii legate de provenienta capitalului.

O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro de la angajator si 200 de euro de la angajat.

Conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 de euro, in plata timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de sapte la suta, in euro.

Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare va insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce va conduce la o pensie lunara de 140 de euro, in plata timp de 15 ani.
Observatorii pietei considera ca un randament mediu anual de sapte la suta in euro ar fi unul foarte bun, iar randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 762 ori