Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce trebuie sa facem pentru a incasa o pensie de 4.000 de lei. Valoarea cotizatiilor lunare in functie de varsta

Ce trebuie sa facem pentru a incasa o pensie de 4.000 de lei. Valoarea cotizatiilor lunare in functie de varsta

Banii pusi deoparte de acum pentru perioada cu par carunt iti pot face viata mult mai usoara la batranete, dar pentru acest lucru vei avea nevoie de o oarecare rigurozitate si constanta in economisire.

Din acest motiv, Ziare.com s-a gandit sa faca niste calcule pentru a-ti arata cam cat va trebui sa contribui pentru o pensie privata facultativa daca vrei sa ajungi ca la pensionare sa te bucuri, numai din aceasta componenta, de o pensie consistenta.

Asa ca o sa facem calcule pentru cei mai tineri dintre noi pana la cei mai batrani pentru a vedea cat de viabile sunt aceste strategii de economisire sau investire in viitorul nostru indepartat.

Economisire de la 25 de ani

Pentru inceput, daca vrei sa iesi la pensie la 65 de ani si ai 25 de ani, atunci va trebui sa pui deoparte, lunar, in jur de 420 de lei. Potrivit calculatoarelor online, prin care va puteti calcula pensia privata facultativa, de aceasta suma aveti nevoie pentru a ajunge la o pensie de 4.000 de lei pe luna.

In schimb, daca mergi pe un plan de economii, prin care sa economisesti acesti bani timp de 40 de ani, vei ajunge la o suma de aproape 500.000 de lei, din care 200.000 de lei sunt banii economisiti, iar restul de aproape 300.000 de lei reprezinta suma stransa din dobanzi, in cazul in care mergem pe un randament de 4% pe an. La un randament anual de 6%, suma ta se va duce, dupa 40 de ani, la peste 840.000 de lei.

Economisire de la 30 de ani

Daca ai 30 de ani si te-ai hotarat sa nu mai astepti pensia de la stat si vrei sa strangi bani albi pentru zile negre, atunci vei avea nevoie de o suma lunara de 515 lei, in 35 de ani de economisire pentru a te bucura de pensia privata de 4.000 de lei.

In schimb, daca mergi pe un plan de economisire (ceea ce este diferit de cotizatia la o pensie privata facultativa), la 65 de ani vei fi strans 470.000 lei, din care aproape 215.000 contributiile tale lunare, iar restul de 255.000 bani proveniti din randamentul anual de 4%. Si daca mai marim dobanda cu un singur procent pe an, atunci banii pe care-i vei strange pana la pensionare ajung la suma de 590.000 lei.

Economisire de la 35 de ani

Dupa 35 de ani, se presupune ca deja ti-ai pus viata in ordine, asa ca asigurarea unui trai bun pentru varsta a treia ar trebui sa fie printre prioritati. Din acest motiv, de la 35 de ani vei mai avea de cotizat doar 30 de ani, asa ca suma care trebuie economisita in cazul tau se ridica la 645 de lei lunar.

Si daca alegi un plan de economisire c ...citeste mai departe despre "Ce trebuie sa facem pentru a incasa o pensie de 4.000 de lei. Valoarea cotizatiilor lunare in functie de varsta" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 790 ori