Potrivit studiilor europene, circa 11 dintr-un total de 72 de echipamente electrice care se regasesc intr-o gospodarie, nu sunt utilizate fie pentru ca sunt vechi, fie pentru ca sunt nefunctionale ori pur si simplu nu sunt necesare. Din totalul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) generate in 2019 la nivel mondial, doar 17.4% au fost colectate si tratate in mod corespunzator.
Din cauza indoielilor pe care le au cu privire la securitatea datelor, acuratetea reciclarii sau inaccesibilitatea punctelor de colectare, oamenii sunt cei mai reticenti in privinta reciclarii dispozitivelor IT&C: telefoane mobile, tablete, laptopuri sau computere. Tocmai aceste tipuri de echipamente sunt bogate in materii prime valoroase care ar putea fi recuperate si reintroduse in circuitele de productie evitand astfel exploatarea resurselor naturele si provocarea unor daune de mediu: de exemplu prin reciclarea unui milion de telefoane mobile se pot recupera pana la 24 kg de aur, 16.000 kg de cupru, 350 kg de argint si 14 kg de paladium.
Problema este cu atat mai mare cu cat ca urmare ca ratei mari de consum a electronicelor, a ciclurilor de viata mai mici ale produselor sau optiunilor limitate de reparare, cantitatea de deseuri electrice generata creste anual cu 3-4%. La nivel mondial se estimeaza ca pana la finalul anului 2021, cantitatea de deseuri electrice generate va cantari aproximativ 57.4 milioane de tone, depasind astfel Marele Zid Chinezesc, considerat a fi cea... mai mult
Joi, 14 Octombrie 2021, ora 18:14
In aceasta zi de luni, 29 iulie 2019, am epuizat resursele naturale globale pentru anul in curs.
Momentul marcheaza, potrivit organizatiei Global Footprint Network, Ziua Suprasolicitarii Pamantului.
Seceta in Honduras
Global Footprint Network (GFN) prezinta an de an datele statistice privind asa-numita "amprenta ecologica", prin calcularea solicitarilor globale de la natura.
Momentul in care cerintele depasesc resursele naturale ale planetei este caracterziat prin sintagma Ziua Suprasolicitarii Pamantului (Earth Overshoot Day).
An de an, acest nivel este atins tot mai devreme. De la inceputul acestor calcule, in 1971, cand Ziua Suprasolicitarii Pamantului a survenit pe 21 decembrie, am ajuns, iata, la ziua de 29 iulie. In 2018, momentul epuizarii resurselor survenise pe 1 august.
Cu alte cuvinte, intreaga omenire consuma an de an mai mult decat pot produce ecosistemele planetei.
Consuma mai mult teren agrar si de pasune, mai mult spatiu piscicol, mai multa padure decat are practic la dispozitie. Totodata emana mai multe emisii de CO2 decat pot absorbi padurile si oceanele pamantului.
Organizatia internationala Global Footprint Network, cu sediul la Oakland, in California, atrage atentia ca aceasta evolutie dramatica este generata de defrisarile masive, de eroziuni ale solului, de reducerea diversitatii speciilor si cresterea emisiilor de carbon in atmosfera.
Sursa: Global Footprint Network
Mari diferente regionale
Ziua Suprasolicitarii... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 15:36
In fiecare an pe 22 aprilie se sarbatoreste Ziua Internationala a Planetei Pamant (sau Ziua Pamantului), instituita de ONU, in 2009, pentru a ne reaminti fiecaruia ca Pamantul si ecosistemele sale ne ofera conditiile pentru intretinerea vietii.
Ziua Pamantului ofera oportunitatea de a sensibiliza opinia publica din intreaga lume cu privire la provocarile care pot distruge bunastarea planetei si viata pe care o sustine Pamantul.
In 2017, manifestarile au ca slogan "Educatia pentru mediu si clima", fiind dat startul Campaniei de educatie la nivel mondial pentru urmatorii trei ani.
Educatia este fundamentul progresului. Populatia trebuie informata, astfel incat sa inteleaga conceptele din sfera schimbarilor climatice si sa fie constienta de amenintarea fara precedent a planetei noastre. Educatia pentru apararea si intretinerea mediului este un motor nu numai pentru adunarea de votanti in favoarea legilor si politicilor de mediu si de clima, ci si pentru accelerarea dezvoltarii tehnologiilor si locurilor de munca ecologice.
Pentru atingerea obiectivului Campaniei de educatie la nivel mondial pentru mediu si clima pana la Ziua Pamantului din anul 2020, cand se marcheaza 50 de ani de la prima celebrare a zilei, este necesar sa se produca o schimbare, atat la nivelul valorilor, abilitatilor, cat si la nivelul atitudinilor, in mod special al modelelor de gandire, iar aceasta schimbare nu poate fi realizata decat prin intermediul educatiei (sub toate formele sale -... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 11:11
Luminile s-au stins, sambata seara, pentru o ora, in Bucuresti si in mai multe orase ale tarii, cu ocazia evenimentului Ora Pamantului, iar acest lucru a dus la o scadere importanta a consumului de curent electric la nivel national - 6 la suta sau 467 de megawatti.
La ora 20:24, consumul era de 7.455 Mw, la ora 20:30 a inceput Ora Pamantului, iar la 21:23 consumul era de 6.988 Mw, potrivit Digi 24.
Centrul Capitalei, Palatul Parlamentului si Palatul Victoria sunt cateva dintre locurile unde s-a stins lumina cu aceasta ocazie, iar biciclistii au plecat in mars prin oras, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la poluare.
Alte evenimente similare au avut loc si in alte orase ale tarii.
La Oradea, in Piata Unirii, au fost stinse luminile, iar voluntarii au aprins lumanari ecologice, in timp ce la Craiova Asociatia Studentilor din Facultatea de Fizica a pregatit cateva telescoape, pentru ca oamenii sa poata observa mai multe constelatii. De asemenea, si luminile din centrul istoric al Brasovului au fost stinse.
Ora Pamantului este sarbatorita in fiecare an, in ultima sambata din luna martie, pentru a atrage atentia in ce priveste reducerea consumului de energie electrica, ce ar ajuta la reducerea poluarii mediului inconjurator.
Citeste mai multe despre Ora Pamantului:
Cine inchide lumina si ce manifestari au loc in toata taraPutem economisi energie pentru consumul unui spital pe un an intreg ...citeste mai departe despre "Ora Pamantului, un succes:... mai mult
Duminica, 26 Martie 2017, ora 11:26
Presedintia, Guvernul si Parlamentul se numara printre institutiile publice care se alatura miscarii "Ora Pamantului", sambata, cand, timp de 60 de minute, incepand cu ora 20.30, va fi intrerupt iluminatul in sediile sustinatorilor acestei manifestari ecologice.
Astfel, la Palatul Cotroceni, Palatul Victoria si Palatul Parlamentului, intre orele 20.30 si 21.30 nu va fi folosit curentul electric.
Si Ministerul Afacerilor Interne (MAI) sustine si in acest an campania "Ora Pamantului", toate structurile neoperative urmand sa intrerupa iluminatul sambata, in intervalul mentionat.
De asemenea, Ministerul Justitiei, Ministerul Transporturilor si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, impreuna cu Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si toate institutiile de mediu din tara s-au alaturat acestei miscari.
Primaria Municipiului Bucuresti va marca acest eveniment prin stingerea luminilor in urmatoarele spatii: Sediul Primariei Municipiului Bucuresti ...citeste mai departe despre "Ora Pamantului 2015 Se stinge lumina la Palatul Cotroceni, Guvern si Parlament" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Martie 2015, ora 11:29
Slovenul Matevz Lenarcici si-a terminat joi voiajul de 100.000 de kilometri la bordul unui avion ultra-usor, el avand ca scop sa consume cat mai putin combustibil posibil.
Biologistul a dat astfel un exemplu pentru conservarea Pamantului.
"Nu mi-am atins obiectivul, pentru ca nu am actionat in functie de scopuri. Ce conteaza este drumul pe care l-am parcurs", a declarat Lenarnici, dupa ce a aterizat joi pe aeroportul din Liubliana.
Aventurierul sloven a realizat acest voiaj la bordul unui Pipistrel Virus-SW914.
In timpul incercarii sale, el a survolat sapte continente, mai mult de 100 de parcuri nationale, piscul cel mai inalt din lume, trei oceane si Antarctica.
"As fi preferat sa nu existe frontiere. In aer, nu le vedem, dar exista in capul nostru", a mentionat aventurierul. "Pot spune ca periplul s-a desfasurat fara pericole, considerand durata. Acesta este cel mai bun avion din lume, luand in considerare performantele, consumul de combustibil si aspectul ecologic al sau".
Slovenul pasionat de alpinism, parapantism si pilotaj, in varsta de 53 de ani, a reusit sa masoare concentratia mai multor elemente poluante in cateva regiuni unde astfel de masurari nu au fost inca realizate.
Proiectul lui Lernacici a fost finantat de catre Pipistrel, o companie specializata in aeronave usoare, care a primit in 2011 premiul aviatiei ecologice din partea NASA, pentru performanta de a parcurge 322 de kilometri in mai putin de doua ore folosing doar un galon de... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 10:13
Baconschi este ingrijorat de apetitul unor companii straine pentru pamantul ecologic romanesc, acesta fiind de parere ca ar trebui sa-l concesionam si nu sa-l vindem, conform Mediafax."Este adevarat - simt eu din discutii cu multi omologi - ca este o sete de pamant fertil care se manifesta nu numai dinspre China spre Africa de Nordm, dar si dinspre Golf spre Europa de Sud-Est", a spus Baconschi.
Ministrul a spus ca exista tari tehnologizate care au probleme de apa si hrana si care vor sa investeasca in productia agricola din Romania.
"Interesul unor mari investitori din statele din zona Golfului pentru cele 4 milioane de hectare de teren ecologic din Romania este foarte mare.
Pe mine ma ingrijoreaza un pic acest apetit al unor companii neromanesti pentru pamantul romanesc. Nu dintr-un nationalism elementar ci pentru ca intr-adevar legislatia ar trebui sa puna niste bariere. Pamantul este inca ieftin, exista riscul sa ne trezim cu prea multi proprietari straini.
Trebuie sa fim foarte exigenti cu ce le cerem, sa mergem pe concesiuni mai mult decat pe instrainare de terenuri si sa nu permitem interventia capitalului strain astfel incat el sa opreasca o asociere profesionala, regionala a fermierilor autohtoni", a spus el.
Pe de alta parte, ministrul a mai spus ca in Romania agricultura este privita in continuare "din perspectiva unor citadini de data recenta, cu un anumit dispret" si cu convingerea ca ea reprezinta trecutul.
"Avem nevoie de o reforma a agriculturii romanesti.... mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 17:23
In doar cateva zile, localitatea Ocnele Mari, din judetul Valcea, s-a transformat intr-un lac de sare. Exploatarea minera de aici a fost inchisa in urma cu cativa ani, dar statul nu a avut bani pentru consolidarea si ecologizarea fostei exploatari. Intrebarea noastra este: cine urmeaza ?In Romania exista zeci, sau chiar sute de mine abandonate de catre stat. In ciuda faptului ca a fost constituita o Agentie a Zonelor Miniere (una dintre cele mai parazitare de acest fel) si o societate cu capital de stat responsabila cu procesul de inchidere a minelor dezafectate, situatia lor actuala este absolut dramatica.
Este bine stiut faptul ca lucrarile de inchidere ale unor mine pot fi mai complexe decat exploatarea lor in sine, iar fondurile necesare sunt pe masura procesului. Spre exemplu, numai pentru exploatarea abandonata de la Rosia Montana ar fi necesari peste 60 de milioane de euro, in lucrari de conservare si ecologizare.
Rosia Poieni, fosta exploatare miniera de cupru (una dintre cele mai mari din Europa, care acopera circa 60% din rezervele de cupru ale Romaniei) este o adevarata bomba ecologica.
Exact ca in urma cu 20 de ani, conducerea de stat si de partid a cerut sa se gaseasca solutii urgente pentru « bomba » de la Rosia, a acordat niste bani pentru stramutarea locuitorilor de la Ocnele Mari dupa care s-a intors la problemele stringente ale zilei.
Cand o zbura porcu" se vor lua si alte solutii, caci guvernul nu mai are nici bani, nici timp pentru a... mai mult
Joi, 20 August 2009, ora 13:51
Reprezentantii organizatiilor patronale reprezentative din Romania considera ca domeniile in care pot fi deschise afaceri rentabile chiar si in perioada crizei economice sunt cele legate de sectorul ecologic, IT si servicii.Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, le recomanda celor care vor sa-si deschida o afacere sa se orienteze catre productia de alimente ecologice, biocombustibil sau energie neconventionala.
"Acest gen de activitati au un viitor sigur. Trebuie avut in vedere mai ales faptul ca pentru activitati din domeniul ecologic exista foarte multe facilitati cum ar fi viitoarele programe europene care se vor dezvolta in acesta directie", a precizat, pentru NewsIn, reprezentantul organizatiei patronale.
La randul sau, directorul general al Confederatiei Patronale a Industriei Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC), Adrian Izvoranu, sustine ca valorificarea deseurilor este una dintre cele mai rentabile si de viitor afaceri.
"Ecologia este si va fi cel putin 20 de ani de aici incolo preocuparea numarul unu la nivel mondial. De aceea, o afacere de valorificare a deseurilor este, chiar si in aceste momente dificile, o oportunitate. Nu trebuie sa unitam ca 75% din resursele de care are nevoie industria nu se gasesc in pamant, ci la suprafata lui, sub forma de deseuri", a afirmat, pentru NewsIn, reprezentantul CPISC.
De asemena, spune acesta, o afacere oportuna, pe perioada actualei... mai mult
Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 23:05