Petrom dezvolta un proiect de mediu de 10 milioane de euro langa Bucuresti

Joi, 01 Martie 2007, ora 09:00
839 citiri

Aproape 200.000 de metri patrati de teren vor fi reabilitati ecologic si redati Bucurestiului de catre Petrom in urma unei investitii de aproximativ 10 milioane de euro, au declarat oficialii companiei, in cadrul unei conferinte de presa.

La finalul proiectului, terenul va redeveni fertil, iar apa freatica va fi conforma biologic si chimic cu indicii ecologic agreati in Romania. Procesul de reabilitare ecologica va influenta normalizarea mediului si pentru localitatea si lacul Straulesti.
Proiectul de reabilitare ecologica se va desfasura pe o perioada de trei ani, iar reabilitarea include curatarea solului si a apei freatice prin tehnologii de purificare care sunt bazate pe actiuni de stimulare a proceselor biologice naturale de descompunere a agentilor poluanti.

"Vor fi decopertati peste 100.000 de metri cubi de pamant si vor fi extrase si purificate peste trei milioane de metri cubi de apa freatica", a declarat Mariana Gheorghe, director executiv Petrom.

Prima etapa debuteaza in ziua lansarii proiectului si va consta in demolarea constructiilor, rezervoarelor, pompelor si conductelor aflate in perimetrul de interventie.
A doua etapa va demara in primavara acestui an, va dura aproximativ trei ani si presupune interventii paralele pentru extragerea pungii de produse petroliere, reabilitarea solului si cea a apei freatice.

Cea de-a treia etapa va presupune implementarea unui sistem de monitorizare si control al substantelor poluante rezistente. Derularea acestei etape este estimata pe o perioada de cinci ani (2009-2014), dupa finalizarea decontaminarii solului.

"Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor este in permanenta deschis unor asemenea proiecte de colaborare, prin care terenuri contaminate sunt reintroduse in circuite de folosinta fara nici un fel de restrictie", a declarat Attila Korodi, secretar de stat pentru mediu si integrare europeana in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.
MMGA participa impreuna cu Petrom la desfasurarea acestui proiect de ecologizare, implicandu-se activ in derularea etapelor.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)