Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul de Externe, ingrijorat de strainii care vor terenuri romanesti

Ministrul de Externe, ingrijorat de strainii care vor terenuri romanesti

Baconschi este ingrijorat de apetitul unor companii straine pentru pamantul ecologic romanesc, acesta fiind de parere ca ar trebui sa-l concesionam si nu sa-l vindem, conform Mediafax.

"Este adevarat - simt eu din discutii cu multi omologi - ca este o sete de pamant fertil care se manifesta nu numai dinspre China spre Africa de Nordm, dar si dinspre Golf spre Europa de Sud-Est", a spus Baconschi.

Ministrul a spus ca exista tari tehnologizate care au probleme de apa si hrana si care vor sa investeasca in productia agricola din Romania.

"Interesul unor mari investitori din statele din zona Golfului pentru cele 4 milioane de hectare de teren ecologic din Romania este foarte mare.

Pe mine ma ingrijoreaza un pic acest apetit al unor companii neromanesti pentru pamantul romanesc. Nu dintr-un nationalism elementar ci pentru ca intr-adevar legislatia ar trebui sa puna niste bariere. Pamantul este inca ieftin, exista riscul sa ne trezim cu prea multi proprietari straini.

Trebuie sa fim foarte exigenti cu ce le cerem, sa mergem pe concesiuni mai mult decat pe instrainare de terenuri si sa nu permitem interventia capitalului strain astfel incat el sa opreasca o asociere profesionala, regionala a fermierilor autohtoni", a spus el.

Pe de alta parte, ministrul a mai spus ca in Romania agricultura este privita in continuare "din perspectiva unor citadini de data recenta, cu un anumit dispret" si cu convingerea ca ea reprezinta trecutul.

"Avem nevoie de o reforma a agriculturii romanesti. Ea este in curs.

Cunoastem problemele structurale care submineaza dezvoltarea acestui sector. E vorba de fragmentarea proprietatii funciare, despre subfinantare, dar si de pana la urma problema socio-economica a absentei unei clase de fermieri.

Daca perioada comunismului ne-ar fi prins cu o clasa de fermieri deja constituita, asa cum s-a intamplat in Europa centrala, cu siguranta ca si relansarea agriculturii dupa 1989 ar fi fost mai usoara.

De aceea, e un obiectiv politic pentru Guvern sa intareasca dezvoltarea rurala, IMM-urile, inclusiv prin politici de stimulare a revenirii unor tineri specialisti in mediul rural", a mai spus Baconschi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1636 ori